Помилването на Цветелин Кънчев

Администрацията на президента отказа да съобщи с какви мотиви е помилван видният съвременен политик и партиен лидер Цветелин Кънчев. Той получи ефективна, трансформирала се впоследствие в условна присъда за изнудвания и побой. Главният секретар на държавния глава се оправда с текст от Закона за достъп до обществена информация, според който трябва да има съгласие на лицето, за което се отнася информацията. А в случая лицето не се съгласило.

Президентският човек се позова и на конституцията, която не изисква указите за помилване да се мотивират. Законът обаче казва също, че институциите са длъжни да предоставят информация, която представлява обществен интерес. А при помилване на осъдени за умишлени престъпления общественият интерес очевидно е голям. Още повече че става дума за бивш народен представител, който отново се кандидатира за парламента. Така че указът на вицепрезидента Марин дойде в много удобен момент. Ако не беше помилван, Кънчев нямаше да може да се появи в листите, тъй като според конституцията кандидатите за народни представители не могат да изтърпяват наказание лишаване от свобода, дори и условно.

Комисията по помилването към вицепрезидента е изготвила мотивирано предложение за указа по отношение на Кънчев. Затова е смешно главният секретар да твърди, че нямало мотиви. За капак на интернет страницата на президентството пише, че съгласно утвърдените правила на работа комисията подлежи на обществен контрол и на съвещанията й могат да присъстват правозащитници. При това положение обясненията от президентството по случая "Кънчев" са за откровени глупаци.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK