Годишното обръщение на руския президент

ХХІ век по Путин

В годишното си обръщение към парламента в сряда руският президент Владимир Путин изненада поне с две неща - не отвърна на последните остри критики на САЩ към политиката му в Русия и в чужбина и в същото време обяви промени в отбраната, сякаш се готви за четвърта световна война. Медии и анализатори очакваха той да говори за мястото на страната си в Европа и света, в глобалната икономика и енергийната (не)сигурност. Вместо това Путин обяви пускането на първите от 15 години насам ядрени подводници със стратегическо оръжие, разнообразни бойни кораби и няколко полка междуконтинентални ракети. А пари за всичко това? Отговорът се подразбира - ребята, имаме толкова много петродолари, ето как ще ги похарчим. И това не е въздух под налягане - след финансовия крах от 1998 г. Русия имаше валутни резерви от 10 млрд. долара, а днес те надхвърлят 225 милиарда. "Надпреварата във въоръжаването изобщо не е приключила", каза президентът.


Разбира се, официално армията не е приоритет номер едно за Кремъл и Путин изрично предупреди да не се повтарят грешките на СССР. Затова и той говори далеч по-подробно по социални и демографски проблеми. Но от тези му плановете надзърташе близкото минало - да се дават месечни надбавки за две деца, равни на една средна заплата и половина, събуди спомените за "майките героини", обкичвани с медали и привилегии от партията майка. (Впрочем, навремето твърде често тези бонуси отиваха за водка.)


В крайна сметка проблемът на Путин е, че дори да се опитва да отправи модерно послание, езикът, с който го прави, проваля всичко. Чуйте само как го е разбрал председателят на Думата Борис Гризлов: "В основата на този курс е заложен човекът с жизнените му интереси, семейството като фундаментален елемент на обществото и народът като единен организъм, за чието здраве съществуват икономиката, властта и бизнесът." Добре дошли в бъдещето по руски!

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK