Нещо много познато

Съдии създадоха алтернативен съюз

Новината за новородения съюз "Съдии в единна Европа", алтернативен на сегашната гилдийна формация, основателно засенчи първата по рода си конференция на българските магистрати, която се състоя по същото време (виж стр. 6). Досега поне съдиите - за добро или за лошо - показваха сдържаност и не демонстрираха разноезичие по основните въпроси, характерно за останалите гилдии в системата, най-вече за прокурорите, чиито алтернативни сдружения показваха непримирими позиции. И тази непримиримост беше по линия на начина, по който се прилагат законите.
Подобни мисли навява и прясното разделение при съдиите. В случая витае впечатлението, че зад афишираните мотиви на учредителите - налагаща се подготовка на съдиите по европейското законодателство, се крият и други причини за създаване на второ сдружение. Не е твърде убедително да създаваш гилдийна организация за професионална квалификация, когато цял Институт по правосъдието е натоварен от Закона за съдебната власт да се занимава точно с този въпрос. А подозрението, че начинанието цели да осигури европейски пари за определени съдийски кръгове, изглежда пресилено, тъй като не може да остане скрито.
По-вероятно е предположението за борба на лобита в съдебната система със средносрочната цел за овладяване на върховете на съдийския й клон чрез създаване на своеобразен "тил" за Висшия съдебен съвет.


Специалното поздравление към новия съюз от "дясната ръка" на бившия главен прокурор Филчев рязко подсилва подобна хипотеза. Тревожното е, че подобна битка се заражда в момент, когато състоянието на съдебната система се наблюдава внимателно от Брюксел. И която не оставя съмнение, че опитите за реформирането й ще продължат да срещат досегашната съпротива.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK