МВР ще инспектира частните охранители

Проверки дал господ, резултати не достигат

От четвъртък полицията започва "комплексни контролни проверки" на частните охранителни фирми и на звената за самоохрана. Целта е да се установи с какво качество и с каква степен на сигурност вършат работата, за която се лицензирани. Това, както се казва, е нова тема за издателя на лицензите - МВР. А което се знае към момента е, че броят на работещите като частни охранители надхвърля значително този на полицаите, а заедно правят армията да изглежда една шепа хора. В същото време в потока от криминални новини често пострадалите се оказват "фирмено" охранявани - грабежът на инкасото от колата на "Български пощи" е един от пресните примери.


Ако погледнем пък "звената за самоохрана", ще се убедим, че и там лавинното лицензиране девалвира представата за тази дейност. Всъщност, ако някой реши да регистрира своя охрана, достатъчно е да намери няколко души с разрешителни за носене на оръжие. Така се стигна до типичната гледка - яки мъжаги да се перчат с патлаците си пред мирните граждани, докато джиповете на босовете им заприщват тротоарите пред заведенията. До проехтяването на поредния изстрел, при който мъжагите са безпомощни. На това всъщност у нас му казват "звена за самоохрана".


Ако контролът, обявен в сряда от полицията, беше упражняван от момента на самото лицензиране, частната охранителна дейност можеше и да няма сегашната си скандална слава чак в такива размери. А колкото до кампанийните проверки - какъв резултат впрочем беше отчетен от предишната, когато преди президентските избори вътрешният министър нареди на полицаите да проверяват всяка скъпа (каквото и да значи това) кола по улиците?

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Димитрова
    *****
    Неутрално

    Да вземат да проверят същественото - каква нагла експлоатация става в тези фирми. Как се работи по 24 часа на смяна с два дни почивка и заплата от 240 лева. Или две дневни, две нощни пак само с два дни почивка, при положение, че трябва да са четири - и при единия вариант, и при другия. Сега вината пак ще бъде хвърлена върху работещите охранители, не върху началниците им. Ще уволнят някого, ще назначат друг и всичко ще си продължи пак така. За сведение на проверяващите, сред охранителите има много убити от престъпни елементи и невъзмездени. Това кой ще провери също.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK