Храните станаха продоволствие

От ръката на Доган

Чрез министъра си Нихат Кабил неотдавна лидерът на ДПС съобщи какво иска в замяна на максимално употребения през изминалите 6 години ресурс на горите - контрол върху цялата хранителна индустрия плюс контрола върху контрола й. Гърчещата се как да не й проличи, че веднага е клекнала, БСП начело с лидера и премиер Станишев измислиха нещо невероятно в опита си да маскират сделката преди местните избори. Разделяйки изпълнението на два етапа, в сряда мнозинството гласува само структурната промяна, според която храните отиват при Доган, чрез новото име на министерството. Голяма част от ресора и сега се държи от ДПС - земеделската и животинската продукция, а след изборите най-вероятно ще получи и останалата част от хранителната индустрия, която сега е към икономическото министерство. Невероятно е с какъв термин социалистите заместиха думата храни - продоволствие!? Почти всички родени от 80-те години насам ще се запитат какво е това. А отговорът ще им се стори толкова зловещ, колкото е в действителност - символ на дефицита и купонната система, на мерките, които държавата взима по време на икономическа криза, за да се гарантира, че разпределението на хранителните продукти ще достигне до всички. Ситуация, типична за военни и следвоенни периоди и за цялото време на комунизма. Според историците думата продоволствие е влязла в наименованието на български държавни институции с влизането на Съветската армия у нас през 1944 г. А смисълът й е обратен на всичко, което има връзка с пазарната икономика и конкуренцията. В първата си година от членството в Европейския съюз България официално върна думата в името на едно от министерствата си. Лоша поличба, при това двойно, като се има предвид и на кого е поверено разпределянето на продоволствието.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аман!
  *****
  Неутрално

  След като ДПС (Движение за Пари и Сделки) изсякоха и съсипаха горите, иде ред и на хранителната индустрия. Да се готвят останалите, ако въобще е останало нещо.

 2. 2 Профил на Уинстън Улянов Узункюприев
  *****
  Весело

  Аферим и мучас грасиас ефендимис, товарищи и синьори! Ех, че кеф, довольство, gusto, направо gustazo ме изпълва от тази новость! Сега гражданите ще се връщат от продмага (а селяните от хоремага) с по-пълни сумки и мешки., защото с подобрената си дейност новото министерство (след обмяна на опит с Министерство сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь) ще осигури увеличаване на продоволствения оклад. Верно, че напоследък цените на ляба, пастите et pasta, па и на зарзаватя и фруктите взеха да се понадигат от week to week, but то е защото некоторые товарищи са се разпищолили съвсем бюс-бютюн. Гьоз-гьоре очевидно е, че ония ми ти спекулянты крият зърното и потриват кунки в антиципация на пачките, но хич няма и да се усетят как triple коалицията ще им отпери един хубав продналог, па ако не се оправят, и направо ще мине към продразверстка. Като се понесат ония ми ти тричленнокоалиционни продкомы по градища, села и паланки, одма государственият резерв ще бъде напълнен (кой го изпразни е съвсем отделен въпрос, не му е мястото тук to discuss it), па и ще прелее към продмазите. А тия, дето ще мрънкат и ще выразяват неудоволствие – ще бъдат взети на строг учет. Офлайн и онлайн.

 3. 3 Профил на 0165
  *****
  Неутрално

  Само, че няма кой да им пусне шантавите храни из Европа. Кабил може да порицава ЕК, ама ЕК не я е еня. Още по-добре за запада, защото той ще може да внася качествена и хубава продукция. С дървесината беше лесно. Хубава дървесин се изнася, никой не пита...ама за храните..Ирак ли ще снабдяваме или Египет?

 4. 4 Профил на do Уинстън Улянов Узункюприев
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на Der Meister
  *****
  Неутрално

  Някой ако не знае случайно откъде на комунягите им идват такива имена в тиквите:
  http://mshp.minsk.by/
  Министерство сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK