За принципа на рекета

Правителството засили натиска за държавен дял в концесията за Челопеч

Правителството засили натиска за частична ренационализация на златното находище в Челопеч, след като и БСП "узря" за предлаганата от ДПС сделка разрешение срещу дял. Разрешението е за разширяване на дейността на концесионера "Дънди прешъс металс", а делът е от дружеството на концесионера, което добива рудите - в началото за държавата, а после...


За разлика от острата си позиция до момента сега канадският инвеститор отказва да коментира по същество. И може би е прав, след като вече две години инвестиционният му проект в Челопеч е замразен. През това време нито Върховният административен съд, нито европейският отзвук на скандала принудиха екоминистъра Джевдет Чакъров да изпълни задължението си да одобри или да отхвърли оценката за въздействие върху околната среда на проекта. И досега никой не му е наложил поне глоба от 2000 лв., с която по закон може да се накаже всяко длъжностно лице, неизпълнило влязъл в сила съдебен акт. А и как да реши министърът, след като доводите му нямат нищо общо с опасенията на еколозите, че канадската компания може да използва опасна технология. Вместо за въздействие върху околната среда Чакъров говори за нарушени икономически интереси на държавата.


Ако спорът за размера на концесионната такса изглежда логичен, точно обратното усещане навява от опита на министрите да върнат държавата в тази дейност. В същото време почти няма четвъртък, в който на заседанието си правителството да не раздаде по няколко концесии за добив. За да излезе от тази шизофренна ситуация, правителството поне да уточни принципа, по който ще избира кои находища да са държавно-частни - само златните, само богатите или само тези, които се стопанисват не от правилните концесионери?

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Колко струваше златото тогава?
  *****
  Неутрално

  Колко струваше златото тогава-при договаряне на концесията? А колко е поскъпнало до сега?
  "САМО" 2-3пъти или повече? Злато има и в Канада-огромна по площ държава! Да ходят там да си КОПАТ!
  ПОТЕНЦИАЛНИ ЕКОЩЕТИ ЗА БЪЛГАРИЯ И МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ,риск от отравяне на водата, А ГАРАНТИРАНА ПЕЧАЛБА ЗА МИННАТА КОМПАНИЯ! Това искат те! Айде де!?
  А помниите ли/от ББСнапр./ за златна мина "Бая маре" в Румъния и екокатастрофата там? А ЗАЩО се случи?-Защото стените на хвостохранилището били от пръст! А не от бетон както при язовирите! И р.Тиса бе отровена! С цианиди!
  А чували ли сте за населението около Александруполис-Гърция, което изгонило златодобивна компания от района!
  На вместо да се защитават чуждите "инвеститори"-в този случай, както и със "Софийска вода"-ОБИКНОВЕНИ ГРАБИТЕЛИ!
  ГРАБИТЕЛИ, ЗАЩОТО САМО ИЗНАСЯТ, А НИЩО НЕ ДОПРИНАСЯТ!
  Ако някой толкова ги жали-"дънди-то"-рефередум с въпрос:
  да има или не договор на държавата с "дънди" въобще?

 2. 2 Профил на До Колко струваше златото тогава
  *****
  Неутрално

  Тук не става въпрос за това да се спре добива. Ха ха, това въобще не стои на дневен ред. Проблемът е друг - кой ще "ръфа" кокала.

 3. 3 Профил на Пак до "от Колко струваше златото тогава?"
  *****
  Неутрално

  А можеш ли да ми кажеш кое хвостохранилище е със стена от бетон?

 4. 4 Профил на Филип
  *****
  Неутрално

  До #1! Приятелю, най - добре е да се национализира всичко, да си е една убава държавна собственост и да си общуваме само с КНДР! Така ли?
  Очаквам да напишеш и как си бяхме добре по времето на СОЦИАЛИЗЪМА!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK