В Слънчев бряг ще строят напук на закона

Новият кмет на Несебър Николай Димитров обяви, че строежите в Слънчев бряг няма да спрат на 1 май въпреки разпоредбите на Закона за черноморското крайбрежие и настояванията на хотелиерите, чиито първи чуждестранни клиенти ще дойдат още през април. По негово мнение това нито е възможно да стане, нито е необходимо.


Аргументът, който кметът изтъква, е потресаващ - навремето същите тези хотелиери, които сега се оплакват от шума и праха на строежите, също били строили по време на сезона, без да се съобразяват с конкурентите си. Затова сега било редно и те да изтърпят новото строителство.


Удивителното в случая е и това, че повечето общинари са на същото мнение като Димитров. Те нямали притеснения, тъй като източната част и първата линия на курорта били напълно застроени ("чудесна" новина!), така че нямало опасност от оплаквания оттам. За капак от общината информираха, че изграждането на пътната инфраструктура щяло да започне едва сега, а както е известно, пътят до Слънчев бряг е плачевен. Въобще пък нямало да започне изграждането на електростанция, пречиствателна станция и депо за отпадъци.


Очевидно е, че изливането на бетон в някога приятния курорт няма да спре, докато не надмине по застроеност градските жилищни комплекси тип "Люлин" и "Младост". На всички е ясно и това, че общинските власти по Черноморието бяха избрани именно от инвеститорите, за да могат безнаказано да строят. Точно затова главният архитект се притеснява не за курортистите, а за строителите, които щели да понесат големи загуби, ако замразят започнатите обекти. Като се знае как действа строителният контрол по морето, можем да се обзаложим, че общината няма да позволи инвеститорите да страдат.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Morski
  *****
  Неутрално

  Несебърска (първобитна) история. Общинарите наистина отдавна не гие еня, защото са вътре в строителната игра а старите хотели са вече изплатени. Е поне видяхте официалното мнение на така наречените "инвеститори" = "перачи" в туризма. Една обезценка на леглата и на новите строежи би била справедлива. Реално би трябвало да е пълно и в момента с фалирали строители при спазване на законите....Но не би. Кой плаща за тяхното задържане над повърхността?

 2. 2 Профил на Морски
  *****
  Неутрално

  ..и това на фона на новина за внасяне на бачкатори от чужбина!!! Ето това е българският предприемач, когото трябва да уважаваме и къткаме. И защо? Да поддържаме с цената на перманентно нарушаване на законите запазването на нишата за него, а не за някой друг може и от чужбина + щети за всички други? О такива предприемачи не можем да си вземем въздух и държавата ни се крепи на ниската цена на труда и еуфорията около инотите. Както виждаме до масово благосъстояние не е довело. Защото над 200,-евро и викаме работници отвън. Нека тук да остават само тези дето са готови да работят за 200,-евро + крадливите хотелиери. Държава от асоциални и крадци. Това е България!!!

 3. 3 Профил на Крумова
  *****
  Неутрално

  До края на 2010-2011 година комплекс Сл.бряг ще стане град.Затова сега се строи усилено. Самият комплекс има претенции да стане град, защото вече има необходимите ресурси затова. Постоянно живеещите в комплекса сега са над 4000 души и до 2011, ще станат много повече. Ако комплекса се превърне в град, ще си имат отделно управление - кмет, община и всички преимущества за градско управление, подчинено на гр.Бургас.

 4. 4 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Да му мислят тия, които са са набутали и имат имоти в това безумие, наречено Слънчев бряг.

 5. 5 Профил на атанас до 2
  *****
  Неутрално

  Не съм съгласен с предприемачите. ще съсипят туризма окончателно, като строят под носа на хората дошли на почивка. На мен много не ми пука, защото не ходя в панелните комплекси да гледам всекидневната гледка, която си имам през годината. Но пък си съсипваме икономиката.
  Теб само ще те попитам защо се оплакваш от 200 евро заплата по морето. Не знам дали строител взима толкова. Засега в София взимат и по 3000 майсторите. Още година до пукането на балона направи един гурбет тук и събери поне 5-6000 да инвестираш в нещо.
  Нещо не ми допада да се оплакваме от ниски заплати, като гледам как се работи и как се намират хора за много пари. Където има глад за кадри, ниската заплата е проблем на работника. Докаже ли се като необходим, няма кой да му откаже повече пари при първия знак, че би напуснал. За всеки предприемач 5-6 месеца търсене на заместник, който може и да не се справя, са огромна загуба спрямо това някой да му изкарва пари.

 6. 6 Профил на анти"инвеститор"
  *****
  Неутрално

  прави са общинарите мнооого са прави !
  защо да спират строителството от 1 май като до 30 юни в комплекса почиват само нискобюджетни туристи - бедняци безработни и хора от домове за социални грижи -забравих и абитуриенти от скандинавските страни идващи да се напият и нач-кат на воля. В същото време започналите строежи трябва да се довършат и продадат максимално бързо - балона се спука и рядко се купува ново строителство а пък англичаните дето вече купиха и те искат да продават и да се отърват от безмислените си и нерентабилни инвестиции.
  А Слъ нчев Бряг вече не е курорт а туристически гето -язък за парите дето ги потрошиха там и за съсипаните плажове дето никъде по Черно море ги нямаше.

 7. 7 Профил на социалистическа горда родина
  *****
  Неутрално

  това трябва да се преведе и да се изпрати по цял свят да дойдат любитите татови туристи

 8. 8 Профил на bai Kiro
  *****
  Неутрално

  Още едно доказателство,че БГ. не намалява - ето град Слънчев бряг! след него и Богданов дол, Куциян, Ножарево и др. честито!!!

 9. 9 Профил на kanalen patkan
  *****
  Неутрално

  "Въобще пък нямало да започне изграждането на ел.станция, пречиствателна станция и депо за отпадаци"- еи туи ша успокои инвеститорите- "пари хвърлени на вятъра"! къде по гордо звучи - казино, водна пързалка, МОЛ

 10. 10 Профил на ХХХ
  *****
  Неутрално

  Това не са истински инвеститори,а хора които бързат да изперат милиони мръсни пари.Същите тези перачи си избраха общински съветници и сега съветниците гласуват това каквото им кажат "инвеститорите".

 11. 11 Профил на др.Иванов
  *****
  Неутрално

  Забраната да не се строи през лятото е след най-абсурдните решения на поредица от правителства. Добре, че на последните избори се отървахме от партийната измет и сега в кметството няма НИТО ЕДИН представител на политическа партия. Само хора от народа, избрани мажоритарно. Принципът до сега беше - стройте при най-тежките условия, лейте бетон през зимата, дръжте работниците само 7 месеца, другите ги уволнявайте, а държавата ще им плаща безработни и помощи докато ги назначите през есента, трупайте лихви половин година, защото някой кратункьо, дето по морето не е стъпвал и е сменил 8 вестника за 2 години писал, че така трябва. Не, не трябва. Когато в Прага, Ница и Монте Карло се забрани строителството, тогава ще се забрани и тук.
  На който му пречи - Гърция, Турция, свят широк. Там не се строи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK