Общинските фирми все така работят на загуба

Чистата печалба е другаде

Общинската фирма "Софийски имоти", известна от поредицата скандали, е заложила само 200 хил. лв. печалба в бизнес плана си за тази година, въпреки че управлява активи за над 28 млн. лв., които отдава под наем, стана ясно след заседание на бюджетната комисия на Столичния общински съвет. По думите на зам.-кмета Минко Герджиков дружеството щяло да бъде с 2 млн. лв. загуба, ако не било продало имот за 3 млн. лв.


В това изказване се крие истината за управлението на общинските ресурси от години - когато сделките се обявяват за "спасителни", се очаква да не се пита дали са били изгодни или поне пазарни. Това може да обясни и защо за миналата година дружеството е отчело печалба само 930 хил. лв. и приходи от наеми и оценки от едва 1.8 млн. лв. Всички са наясно, че тези суми са смешни, при положение че става дума за столицата, в която е концентрирана най-много икономическа мощ.


Същото впрочем се отнася и за останалите 22 общински дружества, чиято обща печалба за миналата година е едва 10.8 млн. лв., от която общината ще получи 7.5 млн. лв. Фирмите "Озеленяване", "Егида- София", "Пазари Изток" и "Пазари Юг" били заложили прекалено малка печалба или искали да извършват несвойствена за тях дейност. Пазарите например искали да правят бизнес центрове и да продават имоти. Остава "Софийски имоти" да завърти пък частни пазари. "Галатея", която стопанисва детски лагери, между които 40 атрактивни имота в курортите, не е предвидила нито лев печалба за тази година.


А кметът Бойко Борисов вече трета година се оплаква, че София нямала пари, тъй като държавата му взимала 100 млн. лв. от данъците. А кой взима милионите от подопечните му дружества?

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Филип
    *****
    Любопитно

    Не разбирам активните Бойковисти защо мълчат?! Кой сега е виновен на ББ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK