Държавата на мистериите

Парламентът ще реши дали да ограничи обхвата на търговската тайна

Депутатите от БСП в парламентарната комисия по въпросите на държавната администрация вчера реагираха сдържано на предложението да се ограничи обхватът на търговската тайна за публичните дружества. Идеята е на депутата от СДС Мартин Димитров в проекта му за промени в Закона за достъп до обществена информация.


След като отпадна тоталитарната държавна тайна, властта си направи нова черна дупка в законодателството - търговската тайна. А търговската тайна, особено когато се отнася до държавните сделки, е срамната тайна на управляващите. Тя е генератор на корупция, тя дава сила на мафията. С нея държавата заприличва на средновековна мистерия. През 2001 г. това бе договорът с италианска фирма за проектиране на магистрала "Струма", който и днес тъне в мистерия. Така и не стана известен договорът с "Майкрософт" от 2002 г. Стана известно обаче, че фирмата доставчик разполага с код, чрез който може да се проникне в компютрите на държавната администрация. Освен това българските данъкоплатци така и не разбраха колко им струваха лобистките договори за приемането на България в Европейския съюз. Да не говорим за най-големия досега политически скандал, който предизвикаха тъмните страници на концесията за магистрала "Тракия", сключена през 2005 г. А да си припомняме ли и казуса "котка в чувал" с подписания в края на 2006 г. 24-годишен договор с "Газпром", който и до днес никой не е виждал.


Случаите могат да бъдат продължени. Общото в тях е, че "заинтересуваните" от страна на държавата поставят под съмнение обществения интерес. И затова е прав депутатът Мартин Димитров, като казва: "Аз съм абсолютно убеден, че точно тези хора, които са подписали договорите и за магистрала "Тракия", и за "Газпром", ще бъдат доста предпазливи по време на обсъждането на този законопроект."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK