Световна премиера в жанра

Развръзката по случая с Бончеви

Щастливото развитие по случая с отвличането на бившия шеф на футболен клуб "Литекс" Ангел Бончев и съпругата му Камелия остави у непредубедените наблюдатели смущаващото чувство за нещо не наред. То беше подсилено от мълчанието на полицията и на самите спасени - ниша, която мигновено беше запълнена от солидна доза слухове, догадки и подозрения.


Голямата загадка, разбира се, е мистериозното дарение от страна на освободения заложник на най-рекламираната през последните месеци фондация, регистрирана едва месец и половина преди отвличането му. Но да приемем, че така са му наредили похитителите и той само изпълнява заповедите им.


Още по-големи въпросителни породи неадекватната реакция на щастливо надарената фондация за борба с рака на гърдата, която за четири месеца успя да си направи безпрецедентен PR в националните медии. От радостните интервюта, които дадоха представители на ръководството й, се разбра, че за тях неочакваното дарение е "божа работа" и "добро, което Бончеви направиха". Освен това от фондацията нямат и идея да върнат "събираните от приятели" пари, по думите на Бончев, а според публикации в медиите вече са платени милиони. От благородната организация явно не се вълнуват от факта, че Бончев е предоставил дарението под натиск, а по Закона за задълженията и договорите сделките, сключени в резултат на принуда, са недействителни (в случая унищожаеми пред съд).


Когато към тези "съвпадения" се добави признанието на вътрешния министър, че полицията не може да се справя с такива казуси, можем да заключим, че пред очите ни се разиграва нещо като световна премиера в жанра на бизнеса с откупи - най-малко за пръв път за такива пари се казва, че са от Бога.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK