Нова сага с подозиран край

Обвинен е бившият шеф на "Софийски имоти"

Бившият шеф на прочулата се отдавна общинска фирма "Софийски имоти" от вторник е обвиняем за сключване на неизгодни договори с имущество на компанията в ущърб на общината. При това се наложи първо да бъде арестуван на Дунав мост, като има разнобой в съобщенията дали на влизане в страната или на излизане.


Беше време, когато подобни новини откриваха новинарските емисии на телевизиите и гърмяха от челните вестникарски страници. Вторнишкият арест на Тошко Добрев не стана сензация. Не стана и знак за прокурорска ефективност, какъвто можеше да бъде, ако се бе случило не сега, а преди четири-пет години поне, когато започнаха да излизат наяве съмнителните сделки. Или когато се разбра за скандалните замени на имоти, белязани с откровен личен интерес на шефа и финализирани с придобитата от него недвижима собственост, построена върху преминалите в избрани ръце общински терени.


Задействането на "органите" за търсене на отговорност по скандали с дългогодишна давност е хронически техен порок. В случая издирването на Добрев за повдигане на обвинение последва смазващия с критиката си доклад на Европейската комисия за състоянието на българската правоохранителна система. Което хвърля сянката на подозрението върху истинската мотивация на видимо повишената активност. А както ни учи практиката, когато движещият мотив е "да покажем действие", резултатът стига до показването. И финалът може да се подозира. И дори да се прогнозира с голяма доза вероятност - справка Вальо Топлото. За търсенето на отговорност, особено наказателна старата максима "по-добре късно, отколкото никога", уви, не важи.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на municipia
  *****
  Неутрално

  От няколко години следя различните информации на медиите за "сделките" на "Софийски имоти" във всекидневния печат и във в."Капитал".Какво е мнението ми при това ниво на информация?Подобни схеми за приватизиране на общинска собственост всъщност съществуват в почти всички български общини, а и държавните институции действат по подобен начин(справка от последните семици-Министерство на отбраната).Мога да кажа, че това е един от най-разпространените механизми за приватизация по в годините след 1989г.При това обикновено без да се влиза в директно противоречие със закона.С този механизъм са си служили мнозинства в Общинските съвети от всички политически партии.Вярно е обаче, че специално в София този механизъм беше въведен в масова употреба от дуото Бакърджиев-Софиянски, но и общинската БСП също се пооблажваше от него(и затова си траеше дълго време). Защо сега отново имаме активизиране на правоохранителните органи в държавата по дейността на "Софийски имоти"?Ами след умопомрачителните доклади на ЕК властта трябва да демострира някаква активност.И да покаже, че и в опозиционните партии има корумпирани активисти.И понеже Тошко Добрев от доста години е член на Демократическата партия, то атаката е удобна, защото зад него няма да посмеят да застанат по-големите и може би доста по-виновни партии като СДС или ДСБ.Т.е.Добрев е удобна мишена и за управляващата коалиция, и за новата "тройка" вдясно ГЕРБ-ДСБ-СДС.Да не забравяме, до преди няколко месеца най-критикувани от Борисов и ГЕРБ,редом с Иван Костов,бяха Демократическата партия и лидера й Праматарски. В чисто юридически план е съмнително да излезе нещо от тази акция на властта, защото Добрев е проверяван в последните години десетки пъти и от прокуратура, и от МВР, и от следствие, и от финансово разузнаване, така че, ако имаше сериозни негови нарушения досега нямаше как да не се стигне до съдебно дело.А решенията за замени и създаването на смесени дружества с общинско участие стават с решение на Софийския общински съвет и обикновено по предложение на кмета или на съответната комисия в съвета.В този смисъл първо трябва да се търси отговорност от кметовете и съветниците.Което обаче не е по силите нито на властта, нито на българския съд.

 2. 2 Профил на 100jan
  *****
  Неутрално

  Първо нека уточним нещо от предходния коментар към тази статия - разбира се, че е по силите на съда и българската власт. Въпросът е, че няма желание... Нещо повече, всичко това се е случвало не само с тяхното съгласие, ами условията да се случи са създадени от същата власт. Нали някой е приел законите, които позволяват да бъде извършен този грабеж. Естествено, никой не се съмнява, че сделките са извършени абсолютно правно издържани като документи. Остава да виси въпросът има ли в друга държава община, която така лесно да се лишава от собствеността си, както го правят българските общини? Както го правят и българските министерства... И тук вече получаваме отговор, който всички май знаем - комунистите (бивши и пребоядисани, както и настоящите) знаят и могат само едно нещо. При това са го упражнявали и усвоили до съвършенство - кражбата на обществени средства и разпореждане с обществена собственост. Този смешник, арестуваният демократ, е бил изправен пред не особено труден избор - да се лиши от кариерата си (а евентуално и от живота си), или да подарява на когото трябва каквото трябва. Разбира се, истинските управляващи са му посочили кои са правилните хора и кои са правилните имоти. А истинските управляващи не са тези, за които гласуваме (или не гласуваме), а тези, които задигнаха 12 милиарда преди 1989-а, които после задигнаха спестяванията на българите, техните социални и пенсионни фондове (през 1996-а посредством хиперинфлация), които източиха създадените от тях банки, а техните хора от БНБ пък щедро наляха от бюджета липсващите милиони... Този синковец, посоченият в статията, дори и да бъде осъден, ще бъде една малка капчица в морето. Нито ще върне заграбеното от него и неговите хора, нито пък ще бъде ощетен по някакъв друг начин. Но разбира се, той няма да бъде осъден...

 3. 3 Профил на алгор
  *****
  Неутрално

  по "татово"време се роди казоса за колективната безодговорност.Исега си действа. Точка.Явно ни трябва да минем през някаква временна диктатура ,и да се ликвидира Г.Ганевата ОФ конституция.Минавам 70-те,безпартиен,ял попарата на колективната безодговорност.Чуите мъдроста на опарилите се.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK