Ееее, няма ли край ?

София се кани да плати десетки милиони на фирмата за чистенето

Столичната община ще преговаря с инвестиционния фонд "Екуест" за откупуването на договорите на притежаваната от фонда фирма "Новера" за почистването на града. Една от възможностите за придобиване им била общината да поеме кредитите на "Новера", каза председателят на общинския съвет Андрей Иванов (ГЕРБ). Според другата София можело да изтегли заем, с който да плати на "Екуест". След като фондът купи преди две години фирмите за почистване от Румен Гайтански, парите за тази дейност от общинския бюджет скочиха автоматично от 50 на 65 млн. лв. Сега се твърди, че "Новера" била на загуба и иска увеличение с още 25%, но общината в познатия палячовски стил се съгласява или да плаща "само" 10-12% повече пари, или да плати, без да му мисли, неясни за никого кредити за 34 млн. евро. Така след толкова признати скандални факти около поведението на общината в тази дейност през последните десетина години, освен че плащаха все по-високи промили, за да газят в прах, снежна кал и боклуци, данъкоплатците в София ще са наказани да доплащат за този красив резултат и още няколко десетки милиона. И то заради една-единствена причина - нежеланието на общината да проведе една конкурсна процедура като хората и да подпише един стандартен за всяка нормална държава - с конкретните ангажименти на двете страни и съответните клаузи за неустойки и прекратяване при неизпълнението им. Да си спомним какво казаха собствениците на "Новера", когато купиха бизнеса от Гайтански - че "София ще светне", и обещаха куп инвестиции. Е, не светна. В нормалните страни също така, който не си е преценил възможностите в някакъв бизнес и се окаже на загуба, или го харизва, или фалира.


И хайде от общината да не се правят на жабата, вдигнала крак да я подковават, оправдавайки се със световната криза. А изтъкнатият от кмета аргумент, че "като даваме парите на общинско предприятие, няма да има съмнение, че подпомагаме частни фирми", вече дори не предизвиква и смях.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Намлиев
  *****
  Разстроено

  Значи докато децата на България,гладуват,Управниците ни,си разиграват милионите.Какво стана със "Българската коледа"?

 2. 2 Профил на plamen2299
  *****
  Неутрално

  Малко тенденциозна ми се вижда статията...идат избори.

 3. 3 Профил на до Палячо-журналист
  *****
  Неутрално

  хм, това медиа ли е или партиен позив?

 4. 4 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Прилича ми на врътка - Гайтански продава на Новера, които продават на общината. Изпират се едни пари, май...или просто се взимат едни повечко пари от данъкоплатците!

  PHILIP
 5. 5 Профил на pipet
  *****
  Неутрално

  „ДА” „НЕ” СТРОИМ ЗАВОДИ ЗА ПРЕРАБОТКА НА БИТОВИ
  ОТПАДЪЦИ
  От няколко европейски държави идваха инвеститори с предложения: – да построят заводи за преработка на твърди битови отпадъци /ТБО/ в областни градове безвъзмездно , с общинско участие /получаване на ~10% девиденти/ без завишаване на такса „смет”за населението и депониране на старите сметища.Трябва само терен до депата с отпадъци и законосъобразно решение от съответните Общински съвети за създаване на съвместни дружества.От преработените ТБО по най-съвременни екологично чисти технологии се получават екоторове , биогаз , биодизел , електроенергия и аквакултури.Отпада необходимостта от „разделно сметосъбиране и разходите за това,ликвидират се всички сметища /депа/ като на тяхното място се изграждат аквапаркове и пр.Прекрасно , но... ето–това е проблема на велможите,за които НИЕ гласувахме!Има да се усвояват още много пари /по 14 млн. Э на сметище/ по програма ИСПА и ако се построят такива заводи – естествено – няма как да се присвоят.Системата за „разделно сметосъбиране” ще се окаже ненужна , а сега е вълшебното кранче за източване парите на данъкоплатеца,без реално да функционира в завършен вид , защото никой не се интересува , че ”разделно събраният боклук” се изхвърля на общото сметище , смесен с неразделно събрания....
  Важното е да се пълнят джобовете на власт-имащите велможи по законен начин , „кранчето” Екобулпак и сие да работи и се рекламира , че е свършило голяма работа /за замазване очите на електората/. Някакви си граждански неподчинения , бдения , журналистически писания , подписки и пр. не могот да смутят административно-бюрократината система – добре подпряна във всички етажи на властта и редовно смазвана с финикийски знаци /дори за да подадеш жалба до Комисията за борба с корупцията трябва да заплатиш тлъста такса – иначе жалбата не се разглежда,а ”Закона за обществените поръчки” е най-големият параван на корупцията/.
  За това не трябва да се строят никакви заводи за преработка на ТБО – цялата държава трябва да се превърне в сметище - кой ще остане да живее в нея -то се подразбира , а на една пенсионерско-ромска държава не и трябват такива заводи!

  t

 6. 6 Профил на Читател Несофиянец
  *****
  Неутрално

  Споделям мненията, че това е малко съмнителна сделка за сметка джоба на софиянци.Какво й пречи на общината,например, да е чисто около НДК?Такава мръсотия и сборище на бездомници никъде в България няма да видите!Съществуват толкова фини начини да ни ограбват нас българите, че не ни остава нищо друго,освен във всичко да се съмняваме.За жалост,но е така!Звучи добре,ако такива публични дейности бъдат чисто общински, но да бяха се доказали общините като по-добрата бизнес алтернатива. Дано от мутрите сметочистачи не налитнем на нещо по-лошо!...

 7. 7 Профил на кумова срама.
  *****
  Разстроено

  Резил,дали ще дойде време и боклука да си жвакаме ,като нема къде да го харижеме за кумова срама ще си го складираме за по-големи световни и национални финансови кризисни и български коледи и други модели.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK