Страшни в страха си

"Мерките" на властта срещу предстоящите протести

Протестът пред парламента постигна целта си, преди да се е провел. От няколко дни управляващите тръпнат от ужас, възкресявайки спомените си от януарските събития преди 12 години. Шубето, както знаем, е голям страх, а в случая не се забеляза и бегъл опит той да бъде прикрит. И премиерът Станишев, и парламентарният шеф Пирински изговориха безброй нелепости, а заплахите им, че ще бъдат взети мерки срещу "отрицателната енергия в максимално изострена агресивна форма", допълнително издадоха паниката. За да не остане никакво съмнение в каква треска пребивава властта, вътрешният министър Михаил Миков също даде своя принос към истерията, като "обеща" засилено полицейско присъствие на 14 януари.


Ужасът обаче навлезе в крайната си и особено трагикомична фаза, когато се разбра, че от правосъдното министерство спешно ще бъдат внесени промени в Закона за събранията, митингите и манифестациите. Те определят зоните около Народното събрание, президентството и Министерския съвет като... забранени за протести, а за нарушителите са предвидени свирепи глоби. Вярно е, че в разпоредбите са изброени и болници, затвори и военни обекти, но тъкмо този камуфлаж прави първоначалния замисъл още по-прост и очевиден.


Но най-удивително, нека признаем, е обяснението на парламентарния председател кое точно е наложило трескавите изменения в закона. "Проблемът за общуването между институциите и обществото е реален (!?), но участието в протести не е гражданска изява", строго каза Пирински. Усещането, че за митингуващите вече няма да има пощада, се засили както от металния му тембър, така и от продължението на мисълта му: "Забраните имат за цел да предотвратят израждането на протестите в покушение срещу институциите. Подкрепям регулацията, за да има яснота в общуването с обществото..."


Впрочем протестът на 14 януари ще се проведе под изключително точен наслов. Сами по себе си реакциите на властта наистина доказаха, че е време "Да започнем на чисто".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK