Фикс идеите на властта

Битката за безконтролното следене в интернет пак се изостри

МВР рязко поведе в четвъртък в битката с конституцията за безконтролния достъп до комуникацията на гражданите в интернет и по мобилните телефонни разпечатки, след като с гласовете на БСП и ДПС в Транспортната парламентарна комисия успя да прокара мечтаната поправка в Закона за електронните съобщения. За ведомството МВР въпросът за следенето на интернет трафика явно се е превърнал в идея фикс, след като поправката беше приета от комисията с демонстративно погазване на парламентарния правилник, който изисква да са минали поне шест месеца от последното отхвърляне на идентичния текст. Все по-неубедително звучи и мотивът за по-бързо разкриване на престъпленията. Ако това беше вярно, при 330 хиляди справки годишно за трафичните данни, които МВР досега е правило (според признанието на вътрешния министър), да не са останали неразкрити престъпници. Затова пък в навечерието на избори инатът може да се обясни и така - липсата на съдебна санкция ще улесни други битки.


Но още по-нахално изглежда упорството на МВР да се освободи от всякакви ограничения на фона на отказа да предостави на парламента информация за работата си. Вътрешната комисия стигна дотам да търси начини да накара Конституционния съд да изтълкува и без това ясната конституция, та белким бъде принудено МВР да информира парламента как и за какво точно ползва придобитите с (безконтролни средства очевидно) данни. И това се случва в държава, която се хвали с победилата парламентарна демокрация.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Наблюдател:
  *****
  Неутрално

  Заставам зад статията и "Дневник"!

 2. 2 Профил на гражданин
  *****
  Разстроено

  Когато правоохранителните органи не спазват конституцията какво трябва да правим ние?

 3. 3 Профил на 1
  *****
  Неутрално


  Анонимен потребител
  1
  Неутрално

  * 11
  * 21:37
  * 19 мар, 2009  София. Законът за електронните съобщения (ЗЕС) е граждански закон и в неговата структура не могат да бъдат включвани норми, които трябва да се уреждат в Наказателно процесуалния кодекс и министърът на вътрешните работи се съгласи с това. Това каза пред журналисти председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов, след заседанието на комисията, в което участие взе и вътрешният министър, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Министърът на вътрешните работи поиска да бъде променен текстът от ЗЕС, според който проследяване на трафик-информация от мобилни телефони и по Интернет става само за нуждите и разследване на тежки криминални престъпления. Основният довод на министъра е в това, че с определението „тежки престъпления” значително се ограничава кръгът за предотвратяване и на други, не по-леки престъпления. Минчо Спасов каза, че според Правилника за работа на парламента, промени в един и същи текст от закон не могат да се правят преди изтичането на шест месеца от последните промени.
  Вътрешната комисия не счита, че с приетия текст Народното събрание е блокирало дейността на Министерството на вътрешните работи, тъй като тези текстове противоречат на действащи текстове от НПК, каза още Спасов.
  По думите му, извадените около 330 хил. разпечатки от интернет трафик и телефонни разговори са направени за около 40 хил. обекта, което означава, че за един обект са вадени по няколко разпечатки. На заседанието е станало ясно още, че част от тези разпечатки са били правени без съдебно разрешение. Според Спасов става въпрос за неяснота от органите на МВР, които са извършвали дейността по този установен с годините начин. С промените в ЗЕС в 24-часов срок трябва да бъде поискано такова съдебно разрешение.
  На днешното си заседание комисията по транспорт и съобщения прие предложените промени в текстовете от ЗЕС. Именно поради нарушаването на Правилника на Народното събрание, по късно на заседанието нейният председател Йордан Мирчев е отменил решението на комисията.
  Юлиан ХРИСТОВ

  Ето информация от ФОКУС. Истината е че ушев педераст, долен наркоман се провали и днес

 4. 4 Профил на Христов
  *****
  Неутрално

  Демокрация - друг път.

 5. 5 Профил на е,най после
  *****
  Неутрално

  Радващо е,че авторката си е взела забележка от критиките,наспала се е добре,била на фитнес и масаж и е написала добър материал,без много увъртания и експресионизъм,да й пожелаем успех и в бъдеще.

 6. 6 Профил на Инокентий
  *****
  Неутрално

  Нещата са пределно ясни.

  Идват избори и започват предизборните кампании. Явно е, че хората, които ги правят, комуникират помежду си по Интернет и ползват мобилни телефони.

  Като подслушва несанкционирано БСП ще знае какво планират другите партии.
  Типичен сталински подход!

 7. 7 Профил на Хаос
  *****
  Неутрално

  Не знам що ръмжите срещу следенето.

  Не е сигурно,че престъпниците и законорушителите са само Маргините и Марио Николов !!!

  Нали ако не се проследи комуникацията - няма да се разбере кои са другите?

  Но проблема при нас е - ние се правим на едни,ама всъщност не сме такива.
  Двулични сме и подмолни.
  Въобще не ни пука да забием нож в гърба на колегата конкурент, да укрием доходи, да излъжем и т.н...

  А истината изплува - като се следи комуникацията ни.
  Затова сме против това.
  ЗАТОВА!

 8. 8 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Хаосе, логиката ти направо убийствена. Значи според теб хората са против, защото има какво да крият? Тогава по твоята логика, ако тимаш голям пенис, а жена ти - красиво тяло, то трябва да правите секс на отворени пердета и запалени лампи... За да ви видят всички, пък и нали няма какво да криете?

  Аман от неосъзнати комунисти, ей!

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 9. 9 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Против следенето на комуникацията сме защото тези, които я следят, ще я ползват за свои цели, не за благото на обществото. Вземи прочети '1984'. За съжаление книгата трябваше да бъде своего сорта предупреждение, не упътване.

 10. 10 Профил на МИТИО
  *****
  Гневно

  КУРВИ СКАПАНИИИИИИИИИИИИИИИИИ :@:@:@:@:@:@

 11. 11 Профил на Парламента одобрява ли нарушенията на Конституцията?
  *****
  Любопитно

  Депутатите от Парламента след дълги молби и кандърми дочакаха да дойде кефът на избрания от тях министър и той да ги уведоми, че е извършил има няма стотина хиляди нарушения на конституцията като без съдебно разрешение незаконно е следил десетки хиляди български граждани - данъкоплатци. Въпросът е: След като депутатите констатираха извършените от министъра стотици хиляди нарушения на човешките права на десетки хиляди български граждани, какви мерки предприеха - одобриха извършените престъпления от министъра или го санкционираха по някакъв начин? Защото само преди няколко месеца същите тези депутати констатираха, че същия този министър за същата тази противоконституционна дейност е похарчил стотина милиона лева за сметка на същите тези данъкоплатци, чийто граждански и човешки права е нарушавал! Има ли свободни български медии и независими български журналисти да попитат в Европейския парламент и в Европейската комисия съгласно кои Европейски директиви гражданите в една държава ще плащат данъци, с които същата тая държава ще нарушава гражданските им права? И докога Европейският парламент ще подкрепя такива "държавници"? И да попитат Европейския парламент дали тези потърпевши граждани имат право на самозащита от тези свои държавници?

 12. 12 Профил на гражданин
  *****
  Гневно

  Само преди 10 дена ДАНС хванаха полицай да използва вътрешна служебна информация за свои лични бизнес цели. Кой ще гарантира, че това няма да стане практика в полицията след като искат да е без контрол.

  В интернет има десетки комерсиални и напълно безплатни услуги и продукти за прикриване на следите в интернет ето два обсолютно безплатни продукта:

  http://gpass1.com/gpass/

  http://www.torproject.org/overview.html.en

  Криминалните слоеве знаят как да се опазят. Дори и да го приемат тях не могат да им направят нищо. А и при сегашният закон ЗЕС има достатъчно възмозности с прокурорски контрол да събират данни за престъпления. Въпросът е да не е без контрол, защото така ще пострадат обикновенните граждани които пишат по форумите и блоговете. Тази информазия ще се ползва за лична партийна и бизнес саморазправа и търговия на информазия на ченият пазар. Едва ли има някой който да има пълно безгранично доверие в сегашното МВР, те са доказали многократно, че там е пълно с корупция и злоупотреби и прокурорският контрол е просто задълзителен както е в по голямата част от ЕС.

  Според справка, направена от парламентарната комисия, само в 4 европейски държави (Словакия, Унгария, Полша и Великобритания) не се иска съдебно разрешение за разпечатка от мобилен оператор. Не е така в САЩ, Холандия, Италия, Австрия, Норвегия, Франция, Германия, Кипър, Литва, Чехия и др. Общо в 23 държави от ЕС има съдебен контрол.
  Чл.251 ЗЕС ни присъедини към по-голямата група. Засега.

 13. 13 Профил на Лео
  *****
  Неутрално

  Сега ще почнат едни арести на форумджии с противовластови позиции... И бой за такива, типично по комунистически. Така ще властва СТРАХ, НЕСИГУРНОСТ, ПОЛИЦЕЙЩИНА, като по Тошово време... И ще дойде комунизъма на станишев, доган и останалите долни леви.

 14. 14 Профил на Софиянец
  *****
  Неутрално

  Преди месец, когато се обсъждаше ЗЕС, журналистите от ДАРИК съобщиха как един полицай от провинцията се обадил по телефона и изкал IP адреса от който е писан коментар в блога на радиото, защото не му харесал. Представете си какво ще стане ако имат безконтролен достъп до тази информация.

 15. 15 Профил на Тома неверния
  *****
  Неутрално

  Големите престъпници си плащат и не могат да правят нищо,а в интернет ще търсят кокошарите за да очитат дейност с тях и да се правят на откриватели на престъпници.Нападението е най добрата самозащита и добър закон за курупция????.........

 16. 16 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Вчера, 19.03.2009 г., http://svejo.net спря този текст.
  ---
  Ето текста, който беше забранен :
  Добър ден Министър Миков,
  бих желал да направя едно скромно предложение.
  България е в криза и бюджета на МВР е ограничен - най-бързо
  ще се променят заплатите на полицаите като: в 1-во,
  4-то и 5-то Районо на МВР да се увеличат с 50% заплатите.
  Който не си върши работата - преместват го в 3-то, 2-ро, 9-то.
  Полицай от 6-то РМВР, който е доказал хъс и смелост за работа
  да се премести в 5-то РМВР. Повишения са нужни.
  Така да стане в големите градове на България.
  Наказаните офицери се изпращат на улицата с патрули.
  Така ще се гарантира "смелото сърце" на патрулиращите полицаи.
  Министър Миков, Вие не коментирате риска на редовите сержанти
  по време на работа. Ако срещу тях има нарушители с връзки
  е нормално сержант да обърне глава и да се прави на разсеян.
  Имат семейства !
  Ще бъда горд гражданин на Родината ако Вашия екип
  приеме моето предложение.
  Владимир Йосифов

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 17. 17 Профил на popich_51
  popich_51
  Рейтинг: 0 Весело

  Бутат обществото да защити полицията но като видят че не става бутат полицията да смаже обществото.Това е принципа и основата за изграждане на полицейска държава.

 18. 18 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1014 Весело

  Даааа, страхът от изборите е мнооого голям!

  PHILIP
 19. 19 Профил на kilikanzer
  *****
  Весело

  Само едно, нещо не е ясно!
  След свършека на световната криза,която ще засегне здраво България....дали ще останат компютри и мобилни телефони за подслушване на трафика?
  Както е тръгнало с безработицата дали населението ще може да си позволи лукса да ползува интернет и да си плаща сметките за мобилни телефони?

 20. 20 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1014 Гневно

  колегите във форума са прави, но ме кефи милиционера ХАОС, който явно изразява общото мнение на останалите куки: Увеличете ни заплатите, а ние ще ви съкратим животеца! Требе си милиционерска държава....Ей за това в България няма ПОЛИЦИЯ, а си е все същата МИЛИЦИЯ! те не желаят да служат на обществото, а то да им служи....

  PHILIP
 21. 21 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ако пак пребият някой редактор с чукове - вече знаем откъде са разбрали, че е писал против БСП.

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 22. 22 Профил на Хаос
  *****
  Неутрално

  Който се интересува от вас - ще ви следи.

  Дали банка,мутри,конкуренти - ВЪОБЩЕ не е проблем да ви се следи кореспонденцията.
  Техника колкото щете.

  Следователно- който има пари може да следи,
  а властта не може? Така ли?
  Който следи за обществение ред не може?

  И колкото и да се гневите - това е факт.

  Утре ЗЛАТКО БАРЕТАТА се вторачва във FHILIP свс 100jan - и след 2 седмици му праща установеното с предложение да заплати разходите за работата )))))

  А полицията не може да следи дали не вършите злоупотреби, така ли?
  Или не сте наясно с тромавата, неадекватна,формализирана и т.-н... съдебна и бюрократична система?

 23. 23 Профил на Bogomil
  *****
  Неутрално

  Законопроекта не е предвижен напред:
  http://www.bogomil.info/2433/

 24. 24 Профил на не става
  *****
  Неутрално

  Нищо не става от нашата България,тя е пространство само за забава. На комуноидните олигофрени.... а българското народче-изродче гледа ли гледа ,и ще продължава да гледа.

 25. 25 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  И нещо поучително. Само преди седмица в България лекция изнесе George Krest. George Krest е с еквивалент на нашият чин "генерал" във ФБР в Съединените Американски Щати. Работи в отдела за "кибер-престъпления" и е един от хората, които са участвали активно в разкриването на най-големите такива в световен мащаб. Та оказа се - сегашния закон и положение в България са в общи линии същите както в САЩ. Там нещата работят и то много добре. Това на нашенското МВР обаче не му е достатъчно. Изводите си правете сами...

  http://kaknese.blogspot.com/2009/03/george-krest.html

 26. 26 Профил на Непукис.
  *****
  Неутрално

  Големи сте тикви бе .И кво си мислите , че същите тия смешници съдиите дето прибират в пъти повече пари от най-корумпираните ченгета ще ви защитят прават ли бе.Малейййй направо сте за завиждане на оптимизма който стуи от вас.

 27. 27 Профил на Новак
  *****
  Неутрално

  Днешната полиция=Старата милиция.

 28. 28 Профил на да
  *****
  Неутрално
 29. 29 Профил на Беее....,
  *****
  Неутрално

  стара истина е, партокрацията се крепи от репресивния
  апарат - милиция , та демос и полис тук нямат думата....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK