Фикс идеите на властта

Битката за безконтролното следене в интернет пак се изостри

МВР рязко поведе в четвъртък в битката с конституцията за безконтролния достъп до комуникацията на гражданите в интернет и по мобилните телефонни разпечатки, след като с гласовете на БСП и ДПС в Транспортната парламентарна комисия успя да прокара мечтаната поправка в Закона за електронните съобщения. За ведомството МВР въпросът за следенето на интернет трафика явно се е превърнал в идея фикс, след като поправката беше приета от комисията с демонстративно погазване на парламентарния правилник, който изисква да са минали поне шест месеца от последното отхвърляне на идентичния текст. Все по-неубедително звучи и мотивът за по-бързо разкриване на престъпленията. Ако това беше вярно, при 330 хиляди справки годишно за трафичните данни, които МВР досега е правило (според признанието на вътрешния министър), да не са останали неразкрити престъпници. Затова пък в навечерието на избори инатът може да се обясни и така - липсата на съдебна санкция ще улесни други битки.


Но още по-нахално изглежда упорството на МВР да се освободи от всякакви ограничения на фона на отказа да предостави на парламента информация за работата си. Вътрешната комисия стигна дотам да търси начини да накара Конституционния съд да изтълкува и без това ясната конституция, та белким бъде принудено МВР да информира парламента как и за какво точно ползва придобитите с (безконтролни средства очевидно) данни. И това се случва в държава, която се хвали с победилата парламентарна демокрация.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK