И след доклада - а, доклад!

След два месеца Брюксел ще излезе с оценка и за европарите

Поучителното в поредния доклад на ЕК за България по вътрешния ред и правосъдието е, че и през 2010 г. ще четем и коментираме нов. Сам по себе си този резултат е печален - България вече ще е от три и половина години член на ЕС. Е, упоритостта на управляващите в България си намери майстора в лицето на еврочиновниците, които налагат матрицата "става - не става" и си пишат докладите според излезлия резултат. Нищо лично, това им е работата и могат да то правят колкото години е необходимо.


За българските граждани обаче брюкселските доклади се превърнаха в нещо като паралелно летоброене. А междувременно се и удвоиха. Миналата година изненадващо към основния доклад се появи друг - за начина, по който се усвояват средствата от европейските програми и фондове. В резултат на което средствата секнаха - заради безогледни нарушения, начело с конфликта на интереси. Тази година ще е след два месеца - през септември, и вероятно ще звучи като току-що огласения: тук-там индивидуални усилия, а иначе същото. Като специален поздрав досегашните любимци на ЕК Гагаузов и Чакъров така и не изготвиха оценките за съответствие на управляваните от тях оперативни програми, без които парите няма да тръгнат. И все по-актуален става въпросът дали няма да ни се наложи да връщаме авансови плащания за стотици милиони евро (виж стр. 3).


Така от доклад на доклад времето на българското членство в ЕС си тече, а 2013 г., докогато изтича срокът за усвояване на цялата заделена за страната ни сума от 11 млрд. евро, бързо приближава. Не е ясно какво ще сме успели да усвоим, но със сигурност ще броим загуби и пропуснати ползи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK