По касовите апарати ще ги познаете

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ziomtrom
  *****
  Весело

  Ние оъдавна ги разпознаваме, но икономическа полиция и данъчните не могат.

 2. 2 Профил на данъчните
  *****
  Неутрално

  хванали са баба Гичка от Долно Нанагорнище да продава домати от градината без касов апарат

 3. 3 Профил на kaka ti
  *****
  Весело

  Га я хванат баба Гичко ногу търтеи ша ривът.

 4. 4 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 833 Неутрално

  явно някой е имал изгода от досегашното положение и е нагушил доста пари.

  Въпрос на елементарна сметка е - по-голям оборот - повече пари от данъци и по-малко нечестна конкуренция на нормалните производители у нас.
  Предоплагам повечето пари от данъци ще стигнат сто пъти за да се поставят там 5-6 души постоянни проверяващи които да са на процент от наложените глоби и да се сменят всяка седмица за да не се сгъстят прекомерно с продавачите. И приходите изведнъж ще скочат тройно и четворно.

 5. 5 Профил на Ясен
  *****
  Весело

  Сивата икономика е безсмъртна. Опитите на чиновниците да се справят с нея са обречени на провал, независимо от хитроумните механизми, които биха измислили. Тези опити трябва да се сблъскат с четири много силни психологически и социологически фактора.
  Първо, държавата се опитва да унищожи инстинкта за самосъхранение на хората. Това никога няма да стане. Хората обичат да живеят и ще се борят за своето оцеляване.
  Второ, държавата се опитва да принуди хората да платят по-висока цена за живот и работа, отколкото те са готови да платят. Това също няма да стане. Всеки търси най-евтиния начин да живее. Когато има избор, той избира по-евтиното. Държавата не може да забрани избора.
  Трето, държавата се опитва да унищожи етичното чувство на хората – чувството им за справедливост. Това е безнадеждно усилие. Хората винаги ще смятат отнемането на тяхната собственост за кражба, дори да е подкрепено от Конституцията и от другите закони.
  Четвърто, държавата се опитва да работи против ирационалния подтик на хората да поемат риск. Този подтик никога не е угасвал. На него се дължи напредъка на човечеството. Няма причини да смятаме, че точно сега всички хора ще се откажат от удоволствието да поиграят на криеница с държавата.
  Седларов е безсмъртен. Помнете това.

 6. 6 Профил на Габър
  *****
  Неутрално

  №5,много вярно казано - сивата икономика е безсмъртна.И то навсякъде по света.Браво и за целия коментар.
  Един пример: в южна Флорида са зачестили оплаквания от собственици на коне,че бракониери избиват животните за месо.Тъй като тук пасищата са големи,а и заради топлия климат не се налага конете да бъдат прибирани на закрито,това улеснява престъпните действия.Оказва се,че във Флорида има нерегламентирани цехове за меса.Един паунд (по-малко от 1/2 кг) върви между 10 и 20$,но достига и 40$.
  Една от причините за тази незаконна дейност,които се посочват е,че част от етносите,които живеят във Флорида не са се отказали от навика да консумират конско месо.И това се превръща в доходен бизнес за шепа хора.

 7. 7 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Престъпни практики има навсѣкъде по свѣта. Важното е не те да оформят цялостната картина на пазара.

  А у нас е точно така.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 8. 8 Профил на gara
  *****
  Неутрално

  за кого тези неща не са очевидни, та се занимаваме с писането и печатането им. Мен ме интересува онази информация, която ми съобщава, че нарурението е установено, виновните наказани и реда по закон въстановен.
  пак се вкарахме в фолклора за политическата воля за справяне, пак ще я оприказваме, ще произведем мижав ПР и нищо друго, това е много видима тенденция, с която се цели профилактика от провал с уговорки за лошото наследство, е да де, лошо е затова сменихме управата

 9. 9 Профил на al
  *****
  Неутрално

  Ами така ще е 20% ДДС е много. Повече е от надценката при продажбата на някои продукти. От тук всяко скриване, води до увеличаване на печалбата в пъти.

  Данъка трябва да е 3% и да се смята върху всяка сделка а не само върху добавената стойност. Тогава никой няма да се опитва да го скрие, просто щото няма да си заслужава печалбата.

 10. 10 Профил на Боко
  *****
  Неутрално

  3% дрън дрън
  20% е съвсем разумна стойност. Ти май не си наясно с механизма на ДДС - всеки плаща само върху стойността , която е добавил - тоест надценката. Няма как ддс да е повече от надценката, защото той е винаги точно 20% от нея
  А правилното решаване на целия проблем е точно това - да се ударят фирмите в началото на веригата - така когато още първия дистрибутор начисли ДДС, всички после по веригата ще го начисляват, защото така или иначе вече са платили ДДС върху цената на придобиване и за тях разликата няма да е голяма.

 11. 11 Профил на Нели
  *****
  Неутрално

  А нямат ли вина и купувачите, че не изискват касови бележки? Така само ще привикнат и продавачите да ги издават. В Италия дори да си купиш два бонбона или сладолед и ти издават касова бележка. Дори не е нужно да ги подсещаш. Заедно с рестото ти я дават.

 12. 12 Профил на Alexandar
  *****
  Неутрално

  Не се заблуждавайте!

  Това че сивата икономика малко ще се просветли няма да е непременно добро за всеки.

  Първо този натиск може да се окаже недостатъчен или пък да е просто пушилка от хората на ББ и тогава корупцията просто ще се пренасочи в нови канали и даже може да се увеличи.

  Второ - като просветлее - ще има завишени данъци за борсите и продавачите на дребно (за производителите не съм сигурен) и стоката на пазара неминуемо ще поскъпне. Това ще е добре за някои бг производители (което е много добро) и ще е зле за всеки който купува от пазара - т.е. за около 90% от хората. Е, и държавата ще си пооправи източения бюджет, ама никой реално не е сигурен дали тези пари няма да изтекат да подпомогнем ... Световната банка (нали те искат да ни помогнат със заем, т.е. искат да им плащаме сериозни лихви).

  Трето - може да се получи така че да се съчетаят лощите страни от първо и второ...

  Така че нека народеца да не се радва чак толкова много на такова развитие на нещата.

 13. 13 Профил на Yankee
  *****
  Неутрално

  Защо има ДДС за храни и лекарства? Това е данък върху правото ни на живот!!!!

 14. 14 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 833 Неутрално

  @ #12

  напротив, просветляването ще е добре за всички освен съвсем малка прослойка бандити.

  Цените на дребно няма да се повишат забележимо. Ти да не мислиш, че сега контрабандно внесените горива например се продават на значително по-ниски цени?
  Нищо подобно, продават се на цени близки до тези на законно внесените. Но за разлика от законните вносители, незаконните реализират колосални печалби - които отиват за корупция, джипове и яхти, вместо да се реинвестират и да създават работни места.
  А ако държавата си оправи бюджета, заем няма да ни трябва.

 15. 15 Профил на чифут до #5
  *****
  Весело

  Ясене, много смислено. Допадна ми написаното.

 16. 16 Профил на чифут
  *****
  Любопитно

  има едно общовалидно правило 20/80. Мислим че с някакво приближение може да се приложи така:
  в икономиката ни има 20% от фирмите които са локомотива който я тегли, същите генерират и 80% от БВП;
  останалите 80% се борят образно казано за "оцеляване" - нито са богати, но не са и бедни, плащат нещо като данъци, но пък не "тежат" на никого, защото сами се грижат за всичките си разходи.
  та си мисля, ако ББ и компания се средоточат в "оправията" на онези 20% генериращи 80% мислим по-ще сполучат, а ако се напънат да оправят другите 80 дето ги е натиснало в момента "немането" па и ББ да им седне на врата та ептем да не дишат.

  дано ББ хване баланса и спре точно където трябва.

 17. 17 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Всички данъчни да ги пратят на борсата. А когато потребат за някоя акцийка да ги извикат и да свършат малко работа.....

 18. 18 Профил на др
  *****
  Неутрално

  Най-много далавери въртят големите вериги - Кауфланд, Билла, Метро и т.н. Не знам дали ви е известно (данъчните не смеят да си признаят), но с устна заповед на НАП е ЗАБРАНЕНО да се правят проверки по магазините на всички големи и забележете ЧУЖДИ вериги! Наредено е да се гонят само БЪЛГАРСКИТЕ фирми, за да се закрият. Затова повечето хора изнесоха фирмите си в чужбина!!!!!!

 19. 19 Профил на юрдечка
  юрдечка
  Рейтинг: Гневно

  Данъчните да си стегнат задниците и да проверяват личните лекари дали издават касови бележки за потребителската такса,защото ако на ден през един лекар минават по 20 човека и плащат по 2,40 лв.това прави 48 лв.по 20 работни дни в месеца=1 000 лв. и за годината прави 12 000 лв.Ами като в страната са 20 000 лекари по 12 000 лв.прави 240 000 000 милиона лева укрити!!!За какво говорим!

  ю
 20. 20 Профил на 221
  *****
  Любопитно

  Какво ли ще се получи, ако ДДС стане 22.00%, а в края на годината на всеки от нас му се възстановят 2.00% от ДДС-то
  срещу представяне на касовите бележки .Дали нещо няма да
  светне

 21. 21 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  "...Защо има ДДС за храни и лекарства? Това е данък върху правото ни на живот!!!!...."


  Защото освен всичко друго, ДДС е начин да накараш богатите да плащат повече! Колкото повече потребяваш - толова повече пълниш бюджета.

 22. 22 Профил на АЛО ДРУГАРИ
  *****
  Неутрално

  НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА НАСТЪПАНА ЖАБА.КОНТРОЛ МОЖЕ ДА ОСЪщЕСТВЯВА САМО ОТ КРАЙНИЯТ ПОТРЕБИТЕЛ.ЗА ДА СЕ СЪЗДАДЕ ИНТЕРЕС ПРОСТО ТРЯБВА НАПРОМЕР 1% от ддс което плаща КЛИЕНТА ДА СЕ ПРИЗНАЕ ЗА РАЗХОД.

 23. 23 Профил на ал
  *****
  Неутрално

  Боко много ми е ясно как работи ддс. Облагодетелства спекулантите - важното е някъде да се закачиш и през теб да минават стоки, може и да няма смисъл от теб. Освен това облагодетелства - тия с касовите апарати - ясно е че рядко пускат касови бележки. Да не говорим за източването на ддс.
  И 20% наистина си е много. Всяко скриване води до чиста печалба и то в пъти.

 24. 24 Профил на Kurt
  Kurt
  Рейтинг: 403 Неутрално

  @ к #21,

  Малко грешиш. Действието на косвените данъци и таксите е антисоциално. По-бедния харчи по-голяма част от доходите си, отколкото по-богатия. Това означава, на практика, че неговите доходи са обложени с по-голяма ставка, отколкото на по-богатия.

  Преките данъци действат, общо взето, наобратно. В България се постараха да ги намалят доста. Уж за подпомагане на инвестициите, ама нещо не се получи. Защо ли?

 25. 25 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "А после, когато всекидневните дежурства на инспекторите свършат, кой ще влезе в ролята на плашилото?"

  Ами, явно не трябва да свършват. Поне за известно време...

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 26. 26 Профил на ironboot
  ironboot
  Рейтинг: Неутрално

  А защо трябва всъщност да се борим със сивата икономика?

  Въпросът не е чак толкова глупав. По-долу беше показано с пример как някакъв доктор криел пари и на края на годината бил укрил цели 20 000 лева (ти да видиш, тц, тц, тц, тц - много пари бе, как ли ще ги харчи този доктор). И ако част от тях му ги вземела държавата, нещата щели да тръгнат към добро.

  Глупости на търкалета. Първо, от макроикономическа гледна точка е все едно кой разполага с тези 20 000 лева - доктора или държавата. Примерно, ако доктора ги вложи в банка, общата сума на депозитите се увличава с 20 000 лева, същото ако държавата ги вложи в банка. Безразлично е и дали доктора ще си купи нещо за 20 000 лева или държавата ще му ги вземе и ще купи нещо с тях. И в двата случая отчитаме покупка за 20 000 лева.

  Ако оставят тези пари на доктора, той ще е с 20 000 лева по-богат. С тях ще си ремонтира къщата на село, с което ще стимулира местната икономика (ще плаща един месец надници на хамали, строители, мазачи, ще купува вар и керемиди). Крайният ефект ще бъде временна трудова заетост на 5-6 човека и премахване на призрачния ефект от замиращите български села. А ако държавата ги вземе (или част от тях), то с тях няма да направи нищо. Ще потънат някъде. Не капка в морето са те, ами капка в капката в окена. И резултатът ще е никакъв - хем доктора е без пари, хем държавата не е направила нищо с тях.

  Ама то като вземела от всички доктори пари, държавата събирала голяма сума и с тях вече можело... Можело какво? Да правят излишък, който да се харчи за дявол знае какво? Или да се наливат в "Белене"? Оставете парите в джобовете на хората - нека те си преценяват как да ги харчат и кое е добро за тях.

 27. 27 Профил на Вели
  *****
  Неутрално

  Искате отговор? Ето ви го: Какво стана с Мургина, ,Мургина, Мургина!!!!!

 28. 28 Профил на Към: Анонимен
  *****
  Неутрално

  В държавата има правила - то по твоята логика да махнем всички данъци ?
  Или ти си доктор и се смяташ за богоизбран който не живее в България и за него правила и закони не важат ?
  Явно всички сем равни пред закона а някои са по-равни ???

  Никой няма да му вземе всичките пари на доктора - просто ще трябва да внесе част от тях като данък на 20 000 - да речем ДДС 4 000 и пак ще му останат 16000.
  То по тази логика доктора ще ти спести и дезинфектанта и други материали при лечението ... нали трябва да си направи барбекю на селската къща - така по смислено ще похарчи тези пари като ги даде на майсторите.
  Така че въпроса дали дали хипотетичния доктор ще ги похарчи по-смислено от държавата е силно неясен.

  Иначе всички после ривът - нямало пътища, заплатите на доктори, лекари, учители, полицаи били ниски.
  Нали всички тези пари идват от бюджета ... та всеки като поскрие малко данък тук малко там ... и после защо няма пари за това или онова.
  Ама това е Андрешковци с цоциалистическо мислене, това кога ще се промени незнам чакам вече 20 години и ... нищо.

  Правилата в държавата добри или лоши трябва да се спазват от всички. Ако са лоши има си механизъм за промяната им, и това не е масовото им неспазване - за справка виж статистиката за движение по пътищата.

 29. 29 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Какъв е проблема да се въведе данъчен кредит по годишната данъчна декларация в размер на ддс по всички стоки за които е взет фискален бон. Айде да не е 100%, но поне едно 20-30% може да си позволи държавата?

  А в статията са прави дневничарите - и аз ходих на илиянци да си взема раница - ако съм искал фактура - с 20% отгоре. Е нищо викам, ти дай, оня увърта, абе кочана не съм взел, касов апарат нямам тука сега...

  The biggest risk in life is not taking one.
 30. 30 Профил на юрдечка
  юрдечка
  Рейтинг: Разстроено

  До №26
  "Другарю" макроикономист,бъди по-прецизен-примера е за 12000 лв.,а не за 20000 лв.Става въпрос за укритото ДДС на тези 12000 лв.което е в размер на 2000 лв.и не е постъпило в бюджета.Оттам се плаща пенсията на майка ми,която е 2000 лв.на година.Това означава,че всеки от тези 20 000 лекари е откраднал пенсията на 20 000 пенсионери за 1 година.А да ти напомням ли,че освеН ДДС-то става въпрос и за невнесен данък печалба по Годишната данъчна декларация в размер на 10% или 15% в зависимост дали е ЕТ или ЕООД???Какви макроикономики,какви чудесии - това са си прости бакалски сметки!

  ю
 31. 31 Профил на отминал
  *****
  Неутрално

  Добра тема, но гологъзи подизхвъляния развалят статията.

  Бас, че Сърбия Не е решила проблема с търговската /не/отчетност...
  Про-сръбската българофобешка пропаганда е съвсем неуместна.

  Евтино и лигаво е също подмятането по адрес на "свободна пазарна икономика".

  "Не става дума и за регионален проблем, след като съседна Сърбия е успяла да го разреши, при това без да е призната за "свободна пазарна икономика", каквито са страните - членки на ЕС.

  Както се казва - и бизнесът, и управляващите по касовите апарати ще ги познаете."

 32. 32 Профил на контрата
  *****
  Любопитно

  Добре де ,има акция за зеленчуците. Това е глътка въздух за нашите производители и толкова. Като се откажат да внасят контрабанда или не я хванат какво ще влезе в бюджета?
  Същото правят и с петролните продукти.Щом ще има дежурни екипи и проверките станат 100% ефективни мафията просто няма да внася.Добре е да се спира това,но защо още няма визия за развитие на Държавата?Какво можем да развиваме и да сме конкурентни в Европейския пазар?Големите енергийни проекти не ги спирайте.Това е бъдещето за нашите деца.Иначе ще станем бананова република в която няма банани.

 33. 33 Профил на Не купувайте
  *****
  Весело

  Ако някъде не ми издават касова бележка губят ме като клиент.
  Да правим така и много бързо ще се научат

 34. 34 Профил на Интерционала
  *****
  Неутрално

  Интернационализъм "в действие"?

  Тези все пак са "бели" фирми, внасящи западняшки чалъми удобни за масовия Потребител.

  Как стои въпроса с устните заповеди за големите РУШНАШКИ фирми от вчерашното съветско време?

  др
  * 18

  Най-много далавери въртят големите вериги - Кауфланд, Билла, Метро и т.н. Не знам дали ви е известно (данъчните не смеят да си признаят), но с устна заповед на НАП е ЗАБРАНЕНО да се правят проверки по магазините на всички големи и забележете ЧУЖДИ вериги!

  Наредено е да се гонят само БЪЛГАРСКИТЕ фирми, за да се закрият. Затова повечето хора изнесоха фирмите си в чужбина!!!!!!

 35. 35 Профил на USA
  *****
  Неутрално

  В САЩ някои магазини се рекламират с табелки със следния смисъл:

  Ако пропуснем да ви издадем касова бележка,
  ще ви платим $5.

  /или друга сума/

  Не купувайте
  Весело
  * 33

  Ако някъде не ми издават касова бележка губят ме като клиент.
  Да правим така и много бързо ще се научат

 36. 36 Профил на humbolt
  *****
  Неутрално

  Има бизнес на светло, както има и "сива" икономика. За това спор няма. Финансовите дела на правителствата обаче са обвити в такъв мрак за гражданите пред, който и най-сивата икономика не светлее а направо грее... Никой не знае за какви екстри и луксове на богоизбраните отиват данъците му. За пътищата - пари няма, за здравната система - пари няма и т.н. Бюджетните излишъци потъват в още по-голям мрак. Когато управляващите извадят делата си на светло ще имаме шанс да станеме "бяла" държава. Без сива икономика...

 37. 37 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  @ Интерционала: "Най-много далавери въртят големите вериги - Кауфланд, Билла, Метро и т.н. Не знам дали ви е известно (данъчните не смеят да си признаят), но с устна заповед на НАП е ЗАБРАНЕНО да се правят проверки по магазините на всички големи и забележете ЧУЖДИ вериги!"

  Глупости на търкалета.
  Ако се беше запознал барем малко с нормативната база щеше да знаеш че тия вериги имат нонстоп връзка за данъчните и във всеки един момент (дори и сега) се знае колко ДДС имат да внасят.
  А те внасят разликата от това което им доставят минус това което им купят от магазина.

  Аман от неграмотни интернационалисти!
  Питайте поне като не ви е ясно, а не се излагайте с такива изказвания, на които и кокошкитге биха ви се смяли.

  The biggest risk in life is not taking one.
 38. 38 Профил на дааа
  *****
  Неутрално

  Ако те глобят така, че да те заболи, после няма да правиш същото. Това е отговора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK