Редакционен: Узаконен рекет

СБ: Таксите в България са високи и непрозрачни

Според анализ на Световната банка таксите за административни услуги в България са изключително високи и служат най-често за премии на чиновниците. "Политиката за определяне на таксите е некоординирана, непоследователна и непрозрачна", заключават експертите, уточнявайки, че само за последните четири години повишението е от около 60%, но няма данни то да е довело до повече приходи в бюджета.


В този мрачен извод обаче има известно противоречие. Че политиката е непрозрачна - няма спор, но не може да се каже, че е и некоординирана и непоследователна. Разрешителните, както знаем, са мощен инструмент за изнудване от страна на чиновника и затова системата е направена така, че гражданите да не плащат само колкото да покрият разходите за издаване на разрешително или лиценз, а да бъдат законно обирани след много сложни процедури и разнасяне на документи.


Но по-важно е друго. Както пише в самия анализ, "в България има такси, чийто размер е изкуствено висок с цел да се ограничи конкуренцията и да се намали броят на желаещите да развиват дейност". Това ще рече, че с разрешителните режими държавата съвсем координирано и последователно регулира цели сектори от икономиката, налагайки често непосилни изисквания и тарифи. Ще рече още, че онези, които имат власт, разполагат с механизми да пробутват "своите" и да пречат на "чуждите", с което на практика подлагат крак на бизнеса да се развива свободно, да създава работни места и да осигурява по-високи доходи, включително за бюджета под формата на данъци.


А иначе чиновниците са си прави за себе си. Защо пък да не вземат премии, след като рекетът е напълно узаконен?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK