Редакционен: Правителствена смелост и граждански кураж

Избори 2022

"С кризата възниква и шансът за обрат към друга икономическа и обществена политика. Изходът от кризата трябва да бъде подготвен от масивни и насочени към бъдещето инвестиции в екологията, образованието и социалната справедливост." Може би цитатът ви звучи като част от политическа програма на партия, но всъщност той е извадка от граждански апел, призоваващ към... вдигане на данъците.


Докато старият нов канцлер на Германия Ангела Меркел представяше на обществеността състава на новия си кабинет и коалиционното споразумение, с което ще управлява най-могъщата европейска икономика в идните 4 години, група състоятелни германци поискаха да се увеличи данъкът върху съсловието им. Инициаторите са направили простата сметка, че ако над 2 млн. жители на страната с годишен доход от над 500 000 евро се разделят с 5% от богатството си в идните 2 години, това ще събере ресурс от около 100 млрд. евро, с които да се финансира един истински обрат.


Забележителното е, че подписалите петицията, макар и заможни, са все пак хора с професия и практика, включително лекари учители. С техния призив, показателен за степента на обществена отговорност сред германците, новата власт в Берлин получава важен съюзник, с който сложната задача за запълване на бюджетния дефицит и същевременно за повече стимули за растеж става малко по-лека. Всяка власт си заслужава гражданите и обратното. Германският пример - нещо (поне засега), отдалечено на хиляди километри от действителността в България, показва освен това, че изпитание от мащаба на глобалната финансово-икономическа криза не е по силите само на правителствата.


Не случайно девизът на новия кабинет на Меркел казва с други думи това, за което настояват и съзнателните данъкоплатци: "Смелост за бъдещето." Но тази смелост изисква и куража на гражданите. Притчата има и български контекст - ако и българската политика прояви един ден смелост, но не само на хартия и в ефира, току-виж и българите отвърнали със същото.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK