Редакционен: Правителствена смелост и граждански кураж

"С кризата възниква и шансът за обрат към друга икономическа и обществена политика. Изходът от кризата трябва да бъде подготвен от масивни и насочени към бъдещето инвестиции в екологията, образованието и социалната справедливост." Може би цитатът ви звучи като част от политическа програма на партия, но всъщност той е извадка от граждански апел, призоваващ към... вдигане на данъците.


Докато старият нов канцлер на Германия Ангела Меркел представяше на обществеността състава на новия си кабинет и коалиционното споразумение, с което ще управлява най-могъщата европейска икономика в идните 4 години, група състоятелни германци поискаха да се увеличи данъкът върху съсловието им. Инициаторите са направили простата сметка, че ако над 2 млн. жители на страната с годишен доход от над 500 000 евро се разделят с 5% от богатството си в идните 2 години, това ще събере ресурс от около 100 млрд. евро, с които да се финансира един истински обрат.


Забележителното е, че подписалите петицията, макар и заможни, са все пак хора с професия и практика, включително лекари учители. С техния призив, показателен за степента на обществена отговорност сред германците, новата власт в Берлин получава важен съюзник, с който сложната задача за запълване на бюджетния дефицит и същевременно за повече стимули за растеж става малко по-лека. Всяка власт си заслужава гражданите и обратното. Германският пример - нещо (поне засега), отдалечено на хиляди километри от действителността в България, показва освен това, че изпитание от мащаба на глобалната финансово-икономическа криза не е по силите само на правителствата.


Не случайно девизът на новия кабинет на Меркел казва с други думи това, за което настояват и съзнателните данъкоплатци: "Смелост за бъдещето." Но тази смелост изисква и куража на гражданите. Притчата има и български контекст - ако и българската политика прояви един ден смелост, но не само на хартия и в ефира, току-виж и българите отвърнали със същото.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на хайде бе
  *****
  Неутрално

  смелостта ми се пречупва от сведенията че нашата полиция пребива като никоя в света/вж пресата/,а бъдещето не е ясно и на бат ви бойко

 2. 2 Профил на Чингиз Хан
  *****
  Неутрално

  Има една дребна разлика.
  Германия е в Европа и там живеят германци.
  България е на Балканите и там не се знае точно какви племена живеят.

 3. 3 Профил на Церберос
  *****
  Весело

  У нас пък група състоятелни българи всеки ден прави сметка, че ако попребие или изнуди над 2 млн. жители на страната, то същите ще се разделят с 50% от богатството си в идните 2 години (виж статията за "братята" Галеви).

  Естествено, тънката разлика е, че у нас заможни лекари и учители няма. Освен ако не са корумпирани, разбира се.

 4. 4 Профил на Водолаз
  *****
  Неутрално

  Ако българските богаташи бяха натрупали богатството си с ум и мисъл, може би и те шяха да разберат дълбокия смисъл на сентенцията "Изходът от кризата трябва да бъде подготвен от масивни и насочени към бъдещето инвестиции в екологията, образованието и социалната справедливост." Но когато едно богатството е създадено чрез измами, кражби, изнудване, основната мисъл на имащите е как да спасят себе си и какво още да заграбят.

 5. 5 Профил на .
  *****
  Неутрално

  100 милиарда, които ще бъдат изядени и изпити в социални програми. По-скоро правителството да види какво да направи с разходите, отколкото да вдига още повече данъците. Парите на богатите се връщат в обществото. Богатите купуват скъпи къщи, коли, и по този начин кръговратът си съществува.

 6. 6 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ами, тази "група състоятелни германци ", като толкова иска да раюделя богатството си с бедните, защо не почне още сега - с дарения, ами чака правителството да вдига данъците? Или си мислят, че точно те няма да ги плащат тия високи данъци, защото техните счетоводители и данъчни адвокати ще им помогнат да се скатаят. Ведняж си гтоворих с един такъв заможен американец - лицево-челюстен хирург, избирател на Демократическата пария и горещ застъпник на високите данъци като "цената, която плащаш за прогреса". Само че той също така вярваше, че ЛИчНО ТОЙ има право и да не плаща високи данъци, ползвайки услугите на споменатите специалисти, защото... "щом системата го позволява, значи е честно". Пак казвам - като толкова искате да споделяте, вадете чековите книжки още сега. Иначе сте банда лицемери.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 7. 7 Профил на Калчо
  *****
  Гневно

  До точката

  Брей-й-й ти взе да даваш акъл на Германците!

  Искаш да живееш и харчиш като българки богаташ, в страна уредена като Германия.
  Ама нали знаеш, че не става така: не може и к..... до края и душата в рая!
  Искаш да си харчиш парите само по луксове - къщи, коли, курви и т.н. пък да не плащаш данъци!
  А кой ще плаща на полицията да те пази, а на учителите да учат децата ти и т.н.
  А Германците (умишлено е с главна буква) са съгласни с по високи данъци щото знаят, че тези пари ще бъдат използвани по предназначение, а няма да бъдат откраднати от крадливи политици в камбина с добре облечени "бизнесмени".

 8. 8 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Няма по лицемерна нация от германците.
  Що не ги кажете кои са тия от тая "група заможни германци"?
  Комундета и селяни дето грам трудов стаж не са имали през живота си.
  Или както е казано - ако не се радваш на парите, значи не са твои.

  The biggest risk in life is not taking one.
 9. 9 Профил на Майната ви
  *****
  Гневно

  Германия сваля данъците от 1 януари


  2009-10-24 14:22:36
  (3) (1)
  Новото германско правителство планира да намали данъците от 1 януари. Това съобщи германският канцлер Ангела Меркел след края на преговорите с новия си коалиционен партньор Партията на свободните демократи относно съвместната политическата програма, предаде АФП. „Бремето върху семействата трябва да бъде намалено, бремето върху компаниите и данъка върху наследството трябва да бъдат реформирани”, каза още тя.

  http://www.radar.bg/redirect.php?newsid=6398082
  Като гласувахте за селянина от Банкя , това , което ви се случва , това ви се полага , глупаци такива !!! Сами си го натресохте , че и на нас ни го забихте ...

  Затова нека ви цитирам отново едно мнение, което много харесвам :
  " ... На мутрата -пожарникар Бойко Борисов , на малоумния комплексар с „ меки китки „ ДЯНКОВ , на топсерсема Цветанов и блюдолизците около тях им е по-дебела главата , по - празно пространството между ушите и по-високо самочувствието, отколкото е здравословно !...
  Само кретенизмът и цинизмът им са на ниво !! http://www.tundzha.info/public/65-comment-tundzha-info/2045-da-ne-govoryat-i-da-ne-me-draznyat-tezi-dumi-zvuchat-strashno
  Единствено дебил не може да отчете, че през всички 20 години на прехода не сме имали по-неудачно,по-неориентирао и по-некадърно правителство от настоящето ,!Вероятно има още някои, които смятат , че сегашното управление не е тотално сбъркано , но това се дължи единствено на увреденият им генетичен код ...
  „Благодарим „ безкрайно на „ бащицата „ Бойко Борисов за „гениите „ , които ни натресе в управлението . Тези , които създават , най-меко казано , ужасната действителност на дезорганизация, безотговорност и неприветлива среда … Затова и БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ОСТАНЕ КЕНЕФ (тоалетна) , така както много сполучливо и точно я изобрази чешкият художник Давид Черни ! … КЕНЕФ , в края на двора- с една дупка в следата, типично по български ,типично по селски…
  Нека им напомня, че " благодарение " на подобна политика на геноцид спрямо народа ни , се случиха януарските събития през 1997 година. АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ им ПОЖЕЛАВАМ много скоро , защото иначе ще разплачат ТОТАЛНО майката българска ...

  А и все повече от тези, които гласуваха за ГЕРБ вече гледат ето така http://www.freakycreek.com/gallery2/v/Funny+Advertisements/gerber-hot-sauce.jpg.html..."

  Хайде да ви видя сега КАК ЩЕ СЕ ОТЪРВЕТЕ от малоумния кабинет, който ни натресохте ?
  По време на криза ХОРАТА намаляват данъци, намаляват акцизи, свиват " перата " , подяждани от чиновници , за да може " да диша " бизнесът, да дишат хората , а тези кретени ... абе ДА СА ВИ ЧЕСТИТИ малоумниците ! Аз скоро ще се омитам от тази територия на кретенизма ...Защото тук НЯМА живот, а и след 100 години няма да има !
  Колкото и да му лижете гъза , Бойко Борисов за 100 дни ДОКАЗА единствено :
  1. Че е елементарен и първосигнален човек със самочувствие и без грам покритие!
  2. Че върти, като развален грамофон едни и същи глупости до втръсване!
  3. Че вечно някой още му е виновен и крив!
  4. Че е всичко друго но не и управленец! Неговата роля е не да решава проблемите. а да ги създава!
  5. Че не блести с интелект!


  Феновете му също!...

 10. 10 Профил на европеец
  *****
  Неутрално

  Чрез плоският данък- за разлика от цяла Европа - България е майка за разбойниците "олигарси и сие" и мащеха за обикновенните граждани. За да бъдем с ЕС е необходимо, по подобие на него, държавата да въведи прогресивно подоходно облагане, прогресивен данък наследство и данък богатство. Това е критерият за цивилизована европейска държава принодлижаща към ЕС.

 11. 11 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  европеец, това са глупости. Ако парите които спестяваш чрез укриване си струват риска, почва укриване - и реално събраните пари намаляват въпреки по-високите ставки. След въвеждане на плоския данък събираемостта се увеличи, мисля че тоя факт е достатъчен.

  В Германия работата е друга, там хората са осъзнали, че не може да си наистина добре сам по себе си - трябва всички да са добре, в една или друга степен. Естествено отговорността за това не е само на правителството, както масово се смята у нас от хората свикнали друг да мисли вместо тях - по-заможните и успелите трябва също да подпомогнат. Те са станали такива в това общество и отчасти благодарение на него, и понякога трябва да се отплатят с нещо.
  Това е въпрос на морал, не на данъчна политика.

 12. 12 Профил на minawa6t
  *****
  Неутрално

  до "ментор"....не съм много съгласен с теб (а пък и нямам данни за "събираемостта" след въвеждането на плоския данък).
  Нищо не съм "усетил" от по високите приходи на държавата,,,,
  Морал ли??? КВО Е ТВА???....не ги ли виждаш 20 години вече как "милеят" за "общото благосъстояние".....само "данъчна политика" и то твърда,оти има да ги ручаме жабетата, то и с "нея"......
  ма... аз,, то,,
  вече нема.... имигригваньйе.....поне аз така съм решил

 13. 13 Профил на европеец
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "Ментор":

  Замяната на плоският данък с прогресивен е цивилизован избор на ЕС. Това, че някои щели да укриват данъци не е аргумент. Това е въпрос на контрол, както е в ЕС, а не на избор на справедлива цивилизована икономическа политика.

 14. 14 Профил на hah
  *****
  Неутрално

  корупцията не може да те направи богат, особено пък в България...

 15. 15 Профил на tim
  *****
  Гневно

  ТЪПО, ТЪПО, ама МНОГО ТЪПО.
  1. когато граждани искат правителство да им вдигне данъците, това е изключително малоумие. Защото то веднага ще го направи.
  След това ще профука парите.
  2. доколкото разбирам, тези граждани предлагат да се вземе от други граждани - не от тях. Както обикновено.
  3. няма учител в Германия с доход 500 000 евро на година. Много малко са и лекари с такива доходи. Доход на учител е 10 пъти по-нисък.
  4. ако са толкова загрижени, да отделят от доходите си и да създадат благотворителен фонд.

  НО, най-важното е - Дневник, може ли да обясните какво всъщност ни предлагате? Подобно нещо да се случи и в България ???
  Благодаря, няма нужда !!!!!!!!

 16. 16 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  @европеец
  Данъчната политика на ЕС не е обща, поне за момента, и всяка страна сама взема решения. За България в момента нисък плосък данък е по-доброто, чисто прагматично погледнато, защото държавата все още харчи парите адски неефективно и се краде адски много. По-добре парите да останат в хората и бизнеса отколкото да се пилеят и крадат. Отделно данъчната администрация не е на необходимото ниво, отделно ниските данъци привличат инвеститори. Увеличаване на данъците би имало положителен ефект при добре работеща данъчна администрация, съдебна система и още много други неща.
  Колкото до справедливостта, спорно е дали по-високото облагане на тези които печелят повече е справедливо. Според мен не е.

  @minawa6t
  "събираемостта" се е увеличила с малко според каквото съм чел. След като това става при намалени ставки, извода е че криенето намалява. За 10% не си струва да рискуваш, отделно самото криене изисква разходи и време. Ако обаче се върне старата схема където най-високите доходи се облагаха с 22 или 24% , вече определено си струва да поскриеш нещо.
  Като писах за морал нямах впредвид политическата класа, както виждаш в Германия инициативата е обществена, а не правителствена.

 17. 17 Профил на минаващ
  *****
  Неутрално

  Врачке, говори само за себе си, или поне само в минало и сегашно време.

  Защо не ти харесва публикацията за Германския цивилизационен почин относно социална справедливост???

  хайде бе
  * 1

  смелостта ми се пречупва от сведенията че нашата полиция пребива като никоя в света/вж пресата/,

  а бъдещето не е ясно и на бат ви бойко

 18. 18 Профил на EU
  *****
  Неутрално

  Сесесесеркин, произнасяй се за Сесесере. Там.

  Чингиз Хан
  * 2

  Има една дребна разлика.
  Германия е в Европа и там живеят германци.
  България е на Балканите и там не се знае точно какви племена живеят.

 19. 19 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Моше, знаеш много добре, че лицемери, комунета и селяни има
  далеееееееееееч не само в Германия.

  Гузен негонен лаеш?

  Десен
  * 8

  Няма по лицемерна нация от германците.
  Що не ги кажете кои са тия от тая "група заможни германци"?
  Комундета и селяни дето грам трудов стаж не са имали през живота си.
  Или както е казано - ако не се радваш на парите, значи не са твои.

 20. 20 Профил на alexander
  *****
  Неутрално

  Достойнство, чест

  Преди време ми подариха една книга. „Защо толкова малко успяваме ?” Впечатли ме !
  Даже не я прочетох. Имам глава на раменете си и мога сам да си отговоря.
  Но трябва мислене. Само с ядене не става.

  Всъщност наистина защо ? Защо българина се самоопределя като нещастен и неудоволетворен ? Защо българския бизнесмен е по-беден от чуждестранния ? Та ако щете защо нашите „олигарси” са такива цървули (по цитат на един приятел).

  Ами защото !

  Много е просто. Алчност и завист. Първата те кара да обереш „ближния си”, а втората – да му забиеш нож в гърба. Просто като фасул.

  Но откъде се взеха ? Засукани ли са с майчиното мляко или са набити в главите впоследствие. Характерно присъщи ли са ни или нещо така, временно ?

  Ниски изисквания към самите себе си ! Защото е по лесно. Коства по–малко усилия. Нема защо да се абим. Пък и другите, лошите. Те може така, таковата. Страхове! Това е в основата. Лошото е че се приема още от детството. И после така върви.

  Когато тръгваш с дървен кораб до другия край на света даже без да си сигурен къде ще стигнеш и дали ще се върнеш, всеки до теб ти е важен. Защото сте краен брой. Краен брой ръце, крака, очи и т.н. Няма резерви. Загубиш ли един, губиш две ръце, два крака, две очи и пр. Затова ще помагаш, ще се притичаш на помощ. Това възпитава.

  Възпитава в честност, взаимопомощ и други полезни навици. Кара те да разбереш, че сам си заникъде. Спасението на давещите се НЕ Е в техните ръце! То е в работата в група.

  Така лека полека, малко по малко започваш да разбираш смисъла на думите от заглавието.

  И почваш да се съпротивляваш на алчността и завистта. Първо по малко, после повече и повече. Но имаш лице и имаш подкрепа. Това стига.

  А може би това се нарича Просвещение.


  10.07.2009

 21. 21 Профил на Европа
  *****
  Неутрално

  Моше, говори само за себе си.

  Какво те мъчи?

  alexander
  * 20

  Защо българина се самоопределя като нещастен и неудоволетворен ?

 22. 22 Профил на европеец
  *****
  Неутрално

  До коментар [#16] от "Ментор":

  ЕС е направил своя цивилизован избор и по необходимост трябва да ги последваме. Вашите аргументи прилягат на една морално пропаднала варварска страна където всичко, включетелно и мисленото е наопаки, точно както се говори е в страната на оня "бог" с рогата.

 23. 23 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  в ЕС има различни данъчни системи в различните страни. Няма 'избор на ЕС' , така че няма какво да следваме, нито пък някаква необходимост да следваме нещо.
  Явно нашия избор ти изглежда някакси нецивилизован, но не виждам защо - плоския данък е просто един от вариантите.

 24. 24 Профил на АТИЛА
  *****
  Весело
 25. 25 Профил на minawa6t
  *****
  Неутрално

  до "ментор".. по принцип си прав за морала(правилно съм те разбрал ). АЗ не искам (лично и персонално да ми стане "добре" ВЕДНАГА), ама ми се иска поне нещичко (например магистрали, и още и още......с тая по висока събираемост),пък то НИЦ (нищичко или съвсем епизодично).
  неприятното е че: тия които искат да са честни и правят легален бизнес, плащат по малко с плоския данък, А ОНИЯ нечесните (не излязоха на светло).на всичко отгоре..институциите си говорят за "морал",,, даже пишат кодекси за поведение и КВО?
  ми то ....."нечестния""черня бизнес- на тъмно и по нечестен начин в мътна вода", си остана ВЪПРЕКИ "плоския данък"-тоест ТОЙ Е неефективничък (без да съм спец по държавни финанси)....
  пък нали в ивропъта гльйедъми. пък те нали са глупави и се мъчат " с НЕ-плоски данъци" ЗАВАЛИИТЕ.
  нищи лично към теб...радвам се на мислещи хора,,,,жив и здрав.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK