Редакционен: Най-после, но ще сработи ли само в един орган ?

Има шанс етиката да започне да означава нещо за работещите в съдебната власт. Висшият съдебен съвет (ВСС), който вече се сблъска с проблема покрай скандала с "черничкия Красьо с ланците", прие предложените от екипа на правосъдния министър Маргарита Попова поправки в Закона за съдебната власт, според които при случаи на уронване на престижа на системата членовете на съвета не само да бъдат уволнявани, но и да губят правото да работят в нея завинаги, т.е. да не могат да продължат като съдии, прокурори или следователи. Предвижда се още същите лица за бъдат лишени и от възможността да получат между 10 и 20 заплати накуп като бонус при напускане на системата.


Стъпката заслужава силни адмирации, тъй като за пръв път нарушаването на етиката точно в тази сфера бива третирано адекватно - като тежко нарушение. В момента законът задължава подалите оставка от съвета, независимо по какви причини, автоматично да бъдат върнати на предишната си работа. Благодарение на това неглижиране на морала корупцията и търговията с влияние здраво са се настанили в третата власт.


Дали предлаганите поправки (които са отдавнашна практика в нормалните държави) ще минат през парламента и дали ако минат, ще останат в този вид, още не се знае. Както и това дали някога мярката ще засегне и редовите магистрати. В момента няма пречка уволнен да се яви на конкурс и да го спечели, въпреки че е доказал, че няма морални качества.


Но най-голяма си остава загадката възможно ли е подобна мярка да сработи успешно само в един отделно взет орган? Както беше казал по времето на перестройката един директор на съветски обувен завод: "Не може саламите ни да са такива, а обувките - "Саламандър". В този смисъл ако заплахата "лишаване от права" не се въведе в цялата система, а и във всички сфери, в които се борави с публични средства, затрудненията да си я представим като успешна само във ВСС стават сериозни. Защото моделът "Красьо" далеч не е патент само на съдебната власт.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Еми не ни остава друго, освен да стискаме палци и да се надяваме, че това ще проработи във ВСС и също така на всяко друго място, където етика и морал имат място и значение.

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 2. 2 Профил на X1
  *****
  Неутрално

  това трябва да стане не само за ВСС, ами за всички държавни и общински служители - от депутат и министър до полицай, горски и инспектор от ХЕИ.

 3. 3 Профил на y.yon
  *****
  Неутрално

  И кой ще каже какво точно означава "нарушаване на етиката" или "уронване на престижа на системата"?! Все разтегливи "локумджийски" понятия! Появява се хипотеза относно някого, обявява се за "вещица" и хайде на кладата! Биже пази България от малоумници!

 4. 4 Профил на y.yon
  *****
  Неутрално

  Всъщност то е ясно кой - бат Бърборино!

 5. 5 Профил на Vox populi
  *****
  Неутрално

  Фактите #4. Само фактите. Ако ти си се загубил във вътрешен лабиринт що е добро и лошо, обществено полезно и вредно сред фактите е лошо. Затова е трудно да се управлява след тази криминална разруха в държавата. Повечето от екипа на Борисов имат желание да направят нещо. Дано им стигнат силите, волята и средствата да направят много! При правилни стъпки като описаните по-горе в съдебната система, подкрепата за тях ще расте, а на Позитано, Врабча и Стамболийски ще скърцат със зъби.

 6. 6 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Какво е уронване на престиж е ясно.
  Въпроса е, на кой му отърва да му е ясно?

 7. 7 Профил на а журналистическата етика?
  *****
  Любопитно

  А за етиката на агент "Бор" ще се изплащат ли хонорари?

 8. 8 Профил на а журналистическата етика?
  *****
  Любопитно

  А за етиката на агент "Бор" ще се изплащат ли хонорари?

 9. 9 Профил на 3D
  *****
  Неутрално

  Адмирации за предложените промени! Очакваме ги "във всички сфери, в които се борави с публични средства" ! Жизнено важни за оцеляването на държавата и хората! Действайте!

 10. 10 Профил на Тимо
  *****
  Неутрално

  Много добро предложение!

 11. 11 Профил на в Палестина няма още държава
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "X1":
  А в частните престъпни структури може да се уронва, убива, граби, осакатява и Държавата ще осигурява свежо отгледано, образовано и изплашено попълнение за мародерите?

 12. 12 Профил на y.yon
  *****
  Неутрално

  @5
  И какво да разбираме под "фактите"? Понятията за "добро" и "лошо" изобщо не могат да бъдат обективен критерий. Защото често за тези, които нещо е добро, за други това е лошо и обратното! Ако държавата ти вдигне плащанията към нея, за нея ще е добро, ама за твоя джоб и семейството ти..... . Тези формулировки, които се предлагат, обикновенно се използват от властниците за задушаване на правата на човека! Но доколкото се вижда в Бг. започва да се изявява синдрома "бащицата". Каквото каже г-н Бърборино - това е истината от последна инстанция!

 13. 13 Профил на Илюзии
  *****
  Неутрално

  Бойко Борисов казал : "Съдебната система трябва да бъде оставена сама да оздравее " С други думи завалията очаква, че корумпираните и политически назначени прокурори и съдии ще се разкаят и ще започнат сами да си подават оставките. Блаженни са верующите и тяхно е царството небесно !
  Това е точно като историята на барон Мюнхаузен, който се самоизвадил за косите от блатото !

 14. 14 Профил на Илюзии
  *****
  Неутрално

  Бойко Борисов казал : "Съдебната система трябва да бъде оставена сама да оздравее " С други думи завалията очаква, че корумпираните и политически назначени прокурори и съдии ще се разкаят и ще започнат сами да си подават оставките. Блаженни са верующите и тяхно е царството небесно !
  Това е точно като историята на барон Мюнхаузен, който се самоизвадил за косите от блатото !

 15. 15 Профил на Докидок
  *****
  Неутрално

  Органътна ВСС ми звучи като член на ВСС

 16. 16 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Дори и предложените поправки да минат през парламента и презцидента, остава изискването за дасциплинарно наказание, влязло в сила (т.е. обжалвано и потвърдено от съда), а, първо, нищо не задължава ВСС да накаже общувалите с Красьо, и, второ, дори и да бъде наложено такова, предстои обжалване пред Върховния административен съд, който е отменял досега не едно и две такива наказания.

  Впрочем аз мисля, че този закон е излишен. По Конституция ВСС има суверенното право да назначи всеки, който отговаря на минималните законови изисквания, без да му бъдат натрапвани никакви други от закона условия. В този смисъл сегашният закон, който постановява членовете на ВСС да бъдат връщани на работа автоматично, е противоконституционен и не следва да се прилага.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 17. 17 Профил на морал и секс
  *****
  Весело

  а ЧЛЕНОВЕТЕ на всс ВЛИЗАХА И ИЗЛИЗАХА ОТ ОРГАНА толкова законно и морално, че всички медии заприличаха на оскотели воайори!

 18. 18 Профил на Германец
  *****
  Неутрално

  Разпада на добродетели е най-голямата беда, по-опасна от всеки вирус за едно общество. Вируса убива индивиди, а морала убива смисъла на съществуването ти
  Грешната посока в развитието на народа ни поне последните 20г, води до несправидливости, произвол, насилие, деградация и тн. Грешката е на път да бъде поправена, но ще ни струва отново време и пак ще си затвърдим последното място в Европа, защото другите "новородени демокрации" излязаха по разумни от нас.

 19. 19 Профил на стига локуми в бъдеще време.
  *****
  Неутрално

  Замесените в корупционният скандал били 41 магистрати, купища депутати и политици. Стига сте ни пяли приспивни песни ще... ще.....ще, ами вземете и моментално ги изгонете.
  Нежеланието на министърката да направи това е очевидна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK