Дневник
Новини Избори 2023 Култура Скорост
Анализи България Развлечение Морски
Видео Свят Детски Земеделие
Галерии На една маса с Европа На път Зелен
Комикс Бизнес Здраве От вас
След 5 Спорт Книги Специални проекти
Коронавирусът Храна и напитки ТВ програма PR Сфера
Да се здрависаш с грънчар
  • Избори 2023
  • Д Експрес (0)
  • Всичко от днес (3)
  • Търсене
  • Влезте в профила си
  • Икономедиа
    • Economedia
    • id
    • Капитал
    • Дневник
    • Кариери
    • Бакхус
    • Одит
    • Регал
    • DigitalK
    • KQuarterly
  • Facebook
  • Twitter
  • Viber
  • Още възможности за споделяне
    • LinkedIn
    • Email
  • 5
Търсене
x
 
Да се здрависаш с грънчар е най-приятно, твърдели старите ковачи, чиито ръце били груби и мазолести. >

© Юлия Лазарова

увеличи
Да се здрависаш с грънчар е най-приятно, твърдели старите ковачи, чиито ръце били груби и мазолести.
виж повече
Защото ръцете на грънчаря са меки и пухкави като на жена, която меси хляба. А и част от занаята е глината да се меси със същото търпение. Някога дори майсторите се шегували с калфите като ги карали да месят "докато замирише на чесън".
виж повече
Ръцете на майстора са меки и заради водата, която е основна съставка в магията на грънчарското изкуство, разказва Йордан Кметски от Задругата на майсторите на народните художествени занаяти.
виж повече
Работилницата е в София, но семейство Кметски поддържат традициите на занаятчиите от Троянския край и прочутата Троянска керамика. Самият Йордан Кметски започнал да учи занаята още от дете покрай дядо си - също Йордан, и баща си. От малък имал задължения - първо да си изпълни нормата с меленето на глина, а час след това можел да тича да играе.
виж повече
Четири поколения на фамилията са се посветили на този изчезващ занаят. Майсторът цитира стара поговорка, според която който не можел да стане овчар, ставал грънчар, защото овчарят трябвало да умее да преброи овцете, докато грънчарството явно се смятало за по-лесната работа.
виж повече
Сам обаче опровергава това, преобразявайки за минути скучно сивкаво парче глина.
виж повече
Понякога импровизацията, дава най-добър резултат. Работата по поръчка обаче изисква точно отмерване и изчисления, защото след изпичането глината се свива, а изделието променя размера си.
виж повече
Тази ваза се появи за десетина минути от неврзачна конусообразна заготовка.
виж повече
Чинийки и чинии, гювечи и гювечета, купи, свещници, бъклици и чаши са само част от продукцията на семейната фирма, която съществува от 1991 г.
виж повече
Готовата продукция чака да изсъхне, за да бъде нашарена, глазирана и изпечена.
виж повече
Клиенти са главно ресторанти, включително и от чужбина. Изделия на българските майстори са поръчвани дори от САЩ и Япония, а съпруга на един от посланиците на Токио в София е била ученичка на Кметски.
виж повече
След изсъхването следва оцветяването. Шарката на троянската керамика е измислена преди 200 г. от грънчаря Никола Николски.
виж повече
В сем. Кметски с това най-често се занимава съпругата Саша, също майстор.
виж повече
Шарките са три вида - на капка, на байряк и на спуски.
виж повече
Оръдията на труда са многобройни и специфични.
виж повече
Японски художник, купил изделия на българските керамици, опитал да повтори рисунъка, изписвайки капките и ивиците с четка на ръка. Все не му се получавало и писал на Кметски с въпрос как ръката на българските шарачи не трепва. Просто не знаел тайната - изделието се върти на грънчарското колело, а боята се пръска с гумена круша за клизма и се стича надолу. Не е обаче толкова просто, както изглежда.
виж повече
Друго изискване към грънчаря е да е с дълбоко изрязани нокти - глината не търпи дългите маникюри. Обсебва изцяло и времето  - всяка операция трябва да се извърши в точно определен момент и не може да бъде отложена. Само майсторът знае вкога точно изделието е изсъхнало достатъчно, за да започне оцветяването, кога да започне и завърши печенето, как да се постигне еднаквост на изделията. 
виж повече
Предколедно тезгяхът е пълен и с детски свирки бърдучета...
виж повече
които чакат да получат своите топли летни цветове - червено, синьо, зелено, жълто.
виж повече
11:23, 30 яну 16, 12294
Дневник
Елена Геловска Юлия Лазарова

Ключови думи към статията:

  • грънчарство
  • занаят
  • керамика
5 Коментара >
Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Изпращане

Последни галерии

Фотогалерия: Световните снимки на деня - 30 март 2023 г.

Фотогалерия: Световните снимки на деня - 30 март 2023 г.

виж повече
Фотогалерия: Световните снимки на деня - 29 март 2023 г.

Фотогалерия: Световните снимки на деня - 29 март 2023 г.

виж повече
Фотогалерия: Акули и туристи се борят за място около тайландски остров

Фотогалерия: Акули и туристи се борят за място около тайландски остров

виж повече

Още от Дневник

Кой ще спечели изборите: Специалното студио на "Дневник" (епизод 1) Виж видео

Кой ще спечели изборите: Специалното студио на "Дневник" (епизод 1)

17:38, 30 мар 23 / Избори 2023 39
В търсене на мир в Украйна Китай посреща "най-добрия си приятел" в Европа

В търсене на мир в Украйна Китай посреща "най-добрия си приятел" в Европа

06:06, 30 мар 23 / Войната в Украйна 64
Заради бързане да усвои евросредства Варна е построила неизползваемо рибарско пристанище

Заради бързане да усвои евросредства Варна е построила неизползваемо рибарско пристанище

07:30, 30 мар 23 / България 62
1/19

Да се здрависаш с грънчар

Да се здрависаш с грънчар е най-приятно, твърдели старите ковачи, чиито ръце били груби и мазолести.

  • Препоръчване
  • Facebook
  • Twitter
  • Viber
  • Още възможности за споделяне
    • LinkedIn
    • Email
  • 5

Филтър

Ново | Четено | Коментирано | Препоръчвано

Блок

00:08, 31 мар 23 / Филми 0

Случаят Тесла

00:06, 31 мар 23 / Филми 0

Съдържание от iRobot

Робот осигурява завършен почистващ цикъл на подовете

00:00, 31 мар 23 / Компании 0

Харков е ударен с най-малко 6 ракети С-300

23:19, 30 мар 23 / Войната в Украйна 137

Австрия разследва бившия канцлер Курц за подкупване на медии

22:27, 30 мар 23 / Свят 23

Всичко от Ново >

нагоре
Дневник
Facebook Twitter Viber Instagram Telegram Youtube
Новини
Политика България Свят Спорт Бизнес Технологии Култура Развлечение Градска среда
Докладване на проблем
Екип
Помощ
Нов Дневник
Анализи
Редакционни коментари Авторите на Дневник Цитат на деня Интервю Дебат
Бизнес
Компании Финанси Имоти Лични финанси Потребители Туризъм Осигуряване
Европа
Новини от ЕС Земеделие На една маса с Европа Региони
Спорт
Футбол Тенис Волейбол Екстремни За любители Формула 1
Зелен
Въздух Отпадъци Биоразнообразие Климат Ресурси Стил на живот
Здраве
Здравословен живот Ново в медицината Прегледи и кампании
Детски
Образование Детски книги Свободно време Здраве С децата на път
На път
Как се прави От първа ръка
Скорост
Автопремиера Автомобилна индустрия Коли в кадър
След 5
ТВ програма Театър Изложби Филми Концерти
От Вас
Новини от вас Читателски галерии Читателски Дневник Комикс Стена на славата Изпращане на новина
Галерии
Голямата снимка Снимка на деня
Видео
С две думи Видео 5
Морски
PR Сфера

© 2001 – 2023 Икономедиа АД. Някои снимки © 2023 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.

Общи условия за ползване | Политика за бисквитките | Декларация за поверителност

Уеб разработка на Икономедиа + дизайн на Studio X

Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.

Дневник спазва етичния кодекс на българските медии.

Реклама

Към мобилната версия.

America For Bulgaria Foundation logo
Фондация "Америка за България" финансира проект на "Икономедиа". Мненията и твърденията, изразени в изданията на "Икономедиа", са резултат от журналистическа дейност и отразяват редакционна позиция и не непременно възгледите на фондацията или на нейните директори, служители или представители. Изданията на "Икономедиа" спазват Етичния кодекс на българските журналисти.

Бизнес: Капитал Кариери Бизнес Регал Одит

Новини: Дневник Европа

IT: Digitalk

Развлечение: Бакхус LIGHT

На английски: Kapital Insights

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Close

Достъп за логнати потребители

За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

Вход Регистрация

Close

Достъп за логнати потребители

За да създадете комикс, моля логнете се в профила си.

Вход Регистрация

Close