Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на az112233
  az112233
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И защо от всички курбани избрахте точно мултикултурен? Защо непременно да се насажда пропаганда и идеология? За да приберем едни пари от фондациите ли?

 2. 2 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Като индийци сме.
  Висока овча духовност.

 3. 3 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 399 Неутрално

  каква простотия само!

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3443 Весело

  трета "статия" за курбана . давайте направо извода

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1699 Весело

  Единито и шорането мина-чакаме дъжда.

 6. 6 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#3] от "еко":"каква простотия само!

  Защо?!
  Това са си, дълбоко вкоренени в съзнанието на хората, езически ритуали, възприети от т.н. "универсални" религии.
  Освен това, според изследователите, точно езическите вярвания са "еко", поради свързнаостта им с природата!

 7. 7 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1926 Весело

  До коментар [#4] от "дерибеев":"трета "статия" за курбана . давайте направо извода "

  Ми, яжте, пийте и си носете новите дрехи!

 8. 8 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Впечатляващо! Това е голяма работа. Хубавото е, че традицията не отмира и че се включват и деца. В миналото са се събирали до 10 хиляди души - интересно ми е сега колко души ще отидат, толкова храна как се изяжда! Разбира се, важен е празникът, но все пак не бива да се изхвърля храна и затова се интересувам колко ли души ще отидат. Би било добре да получим информация и след края на празника.

 9. 9 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Видно е(коментари 1 до 4), че всяка статия за мирно съвместно съществуване между християни и мюсюлмани в България изважда от равновесие правоверните путиноидни рушлямци.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 10. 10 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Весело

  Не вярвах, че ще доживея момент да поздравя Георги Кожухаров за негови снимки! Е, случи се! Поздравявам го за тази чудесна галерия - снимките са истински, пълни с живот и артистизъм, а темата е просто......благодат: да представиш художествено един мюсюлмански празник, почитан и отворен и към християните, при това в нашето време на противопоставяне....е, това си е попадение!
  Още веднъж - поздравления за автора! И хубав празник на всички!

 11. 11 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1410 Любопитно

  Курбаните нямат нищо общо с християнството!

 12. 12 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Уж около казана мюсулмани и християни а всъщност чисти езичници.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 13. 13 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#11] от "Antonio Candreva":

  Вероятно заради това християните наричат Иисус "Божий Агнец"?

 14. 14 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1410 Любопитно

  До коментар [#13] от "nenad":

  В Християнсвтото доброволната кръстна жертва на Господ Исус Христос заменя жертвените приноси в Юдаизма. Физическият израз на жертвата е св. Евхаристия (Причастието) - претворяването на хляба и виното в Тялото и Кръвта Христови. Жертвоприношението е вече само литургийно. Жертвата е хвалебна - "Милост мира жертву хваления", както се пее при Евхаристийния канон на Литургията.
  Кръвните жертви са остатъци от по стари религии и култове.

 15. 15 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#12] от "пустиняк":

  Абсолютно! За християните е вярно на 100 %.

 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Българската традиция за измолване на дъжд “В цялото етническо землище на българите са познати обичаи, които се изпълняват по време на суша с цел да се предизвика дъжд, за да се осигури така необходимата влага за посевите, за да има плодородие и благоденствие.Предците ни приемали като причина за засушаване и появата на змей от друго село, който или е харесал някоя мома или невеста и иска да я грабне, или спира и не дава на облаците да вали дъжд. Тогава хората изпълняват един старинен и тайнствен обичай – гонене на змей. Участници в него са момци и млади женени мъже, които трябва да са физически силни, за да се преборят със змея. Хората са предупредени от селския глашатай да не излизат от домовете си, да оставят къщните врати отворени и да вържат кучетата. В потайна доба гонците се събират на групи, съблечени чисто голи и боси, в ръцете с криваци. Те обхождат домовете в селището, като мушкат с криваците си навякъде,където може да се скрие змея. Тези ритуални действия те извършват при пълно мълчание, защото, ако някой от тях проговори, заболявал от незнайна, лоша болест, вярва се „че го е ударил змеят”. Когато обходят всички домове и селското землище, гонците отиват на реката, окъпват се, обличат се и се прибират по домовете си.Според народната традиция с този обичай змеят е прогонен и ще завали дъжд.
  В представите на народа ни дъжд не вали и когато не са спазени строгите забрани за домашна работа. Така например, съществува поверие, че ако се направи домашна пещ и се замаже по време на някой голям църковен празник, ще настъпи засушаване. Тогава такава пещ се разваля и материалите, с които е направена, се изхвърлят във водата. При голяма суша дедите ни изпълнявали обичая „Покръсти”, „Скръсти”, „Кръстоношение”, „Литии”, „Богомолство”. Той е характерен за Македонската област, Средна западна България и части от Тракия. Прави се или в делничен ден – понеделник или сряда, или на празник – Свети Дух или Илинден. Чества се като празник - на този ден никой не работи. Някои хора постили три дни преди деня, отреден за „Покръсти”. Някъде не хранили предишния ден и децата, за да плачат повече и да се смили Господ над невинните им души и да изпрати дъжд. Звънът на черковните камбани събира мало и голямо в храма, откъдето тръгва шествието, водено от свещеника и множеството, носещо кръстове, икони от дома и храма, църковни знамена и хоругви. Хората обикалят селското землище и свещеникът прави водосвет при извори и оброчища. През цялото време се пеят песни, молба към Бога за дъжд: „...Кръсти носам, Бога молам, да зароси ситна роса, ситна роса, берикетна, берикето – вино, жито: пшениците до пояси, а ръжите до стреите, царевките до гредите...”
  http://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=436:2012-07-10-18-21-31&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  “...Обичаят Пеперуда
  Из цяло българско при суша се извършва обичаят Пеперуда, Пеперуга, Додола, Дудула, Вай дудула, Росоманка и др. Обичаят няма определена, наречена дата. В по-старо време той се е изпълнявал редовно през месец юни, петровския месец, сетне е започнал да се прави при засушаване в периода между Великден и Петковден. В някои български краища - Южна Тракия, обичаят се изпълнява на Лазаровден. Основно обредно лице в ритуала е Пеперудата. Повсеместно е разпространено убеждението, че пеперудата трябва да е „чиста”. Затова най-често се избира момиченце между 10 и 12 години. То трябва да е или сираче, за да се смили господ над нещастното дете, или последно дете на отродила вече жена, т.нар. „изтърсак”, за да се изтърси от небето ситен дъждец. Ако се случи отродила вече жена да зачене и роди наново, се счита за лоша поличба, тогава вместо дъжд удря град, а момичето-пеперуда полудявя. В някои части на страната -Пловдивско, Оряховско и Русенско, се правят две пеперуди - първородно дете „първак”, за да донесе силата на първия дъжд, и „изтърсак”. Изискването за полова чистота е особено важно. Ако девойката е по-голяма, тя задължително трябва да е девствена. Ако за пеперуда се избере омъжена жена, то тя не бива да е в цикъл и не трябва да се е събирала със съпруга си предишния ден. Това изискване за чистота е не само за пеперудата, но и за всички участнички в обреда, защото според народната вяра само половата и нравствена чистота имат силата да измолят от Бога дъжд. Само в някои селища на българомохамедани от Източните Родопи се допуска в ролята на пеперуда малко момче. Разновидност на обичая съществува и в селища в Добруджанско и при преселници от Македония по черноморското крайбрежие. Там се прави пеперуда от кръга, с който хвърлят хляба в огнището, или дървена кръстачка, която обличат в ризи и китат със зеленина. След като е избрана пеперуда, жените-пеперударки се събират в нейния дом или край реката, за да я приготвят. Първоначално пеперудата е била чисто гола поради вярването, че голотата е присъщта на същества от другия свят и само така тя ще има магическа сила и мощ, за да измоли дъжд. По-късно пеперудата е облечена само с риза или със скъсани дрехи, за да предизвика съжаление. Пеперудата трябва да е боса и гологлава, с пуснати коси. В някои селища на Русенско и Еленско поставят на главата й бяло или червено було - далечен спомен, съхранен в народната памет от времето, когато символично са предавали невеста на небесния бог на дъждовете. Перепударките обкичват пеперудата със зеленина, най-често от бъз,защото според вярванията на предците ни там, където расте бъз, има много влага. Пеперудата в някои краища е толкова накитена, че прилича на подвижен зелен храст, тя не може да вижда, ето защо около кръста й връзват връвчица, за да я водят с нея. На главата й поставят венец от зеленина и някъде прикачват към него кост от незнаен гроб и една или няколко жаби. Според древните митологични представи жабата се свързва с подземния свят и влагата,а старинните вярвания, свързани с мъртвите, им отреждат ролята ту на покровители на дома и общността, ту на носещи вреда, ако те са от т.нар. „нередовни” покойници –самоубийци, удавници, друговерци и т.н. Затова и при суша жените изравят костите от незнайни гробове, вземат кръстовете им и ги пускат във водата за дъжд. Така стъкмената вече пеперуда е готова да тръгне заедно с дружките си да обходи обредно селото. Тя влиза във всеки дом, (изключение правят само домовете на наскоро починал човек) и започва да размахва стръковете зеленина, които държи в ръцете си, наподобяващи крилете на птица по време на полет или пърхането на пеперудените крила. Подредени около нея, пеперударките пеят своите обредни песни, молитва за дъжд: „...Пеперуда летяла, над вода се мятала, и се Богу молила: Дай ми, Боже, дребен дъждец, да се стори житото, по житото ечемика, по ечемика просото, от класеца килото, от лозето ведрото...”. Стопанката по това време излива вода от бяло котле върху пеперудата и тя се тръска, за да разпръсне водните капки и да предизвика дъжд. В Северна и Югозападна България стопанка поставя сито на главата на пеперудата и я посипва с брашно, за да е сита годината и да зароси ситен дъждец. След което пеперудата търкулва ситото и по това, как то падне, се гадае – ако ситото се захлупи, това означава плодородие и благоденствие. Пеперударките са чакани във всеки дом и дарявани с брашно, боб, мас, царевица и др. Някъде те крадат по нещо от домовете - кръга за хляба, нищелки от стана, метла от кърмачка и др. и ги пускат по вода или ги заравят близо до реката. При обхождането на селото пеперударската дружина задължително спира при всеки извор и чешма. Момите и жените почистват водоема, палят свещи, обливат пеперудата с вода и те самите се пръскат с вода. ..“

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Обичаят Герман
  Сред българските обичаи за дъжд особено интересен е обредът Герман, познат навсякъде по нашите земи с известни отлики в детайлите от различните региони. Той се изпълнява непосредствено след Пеперудата, а някъде на 12 май, свързвайки го с честването на Св. Герман, Патриарх Цариградски. Но мъкър и до носи неговото име, Герман се съотнася не с християнския светец, а с едно езическо божество на облаците, дъждовете и градушката. Наименованието на обичая идва от направата на ритуална фигурка, наречена Герман, Германчо или Георги. Фигурката с размери от 20 до 50 см се изработва от „чисти” жени на реката или в дома на Пеперудата от глина или кал. Фигурата на Германа е с наивистично изображение на тялото и крайниците. Лицето се оформя с прикрепени червени царевични зърна, въглен или сини и черни мъниста, някъде е белосано. Ръцете му са сключени на гърдите и в тях е поставена восъчна свещ. Особено почертан, с неестествена големина, е половият орган. На главата на Германа поставят „шапка-подкапник” от черупката на първото счупено на трапезата червено великденско яйце. В някои краища с черти и резки оформят облеклото му. Готовият Герман поставят на керемида, дървена бухалка за пране или специално приготвен за него дървен ковчег. Някъде в корема му поставят жива или мъртва жаба (има изключително редки случаи, когато Германа е заменен от умъртвена жаба,котка или куче). Германа е покрит с покров и накитен с цветя. Съществуват отлики в направата на тази фигурка, т.напр. в Разградско се правят четири глинени фигури, съответно мъж и жена - Герги и Гергина, Иванчо и Иванка, в Монтанско те са две - Герман и Росица (изработена от парцали). След това започва оплакването на Германа. В представите на народа ни Герман се осмисля или като сираче, или като единствен син на майка, някъде той е брат или син на Пеперудата. Жените плачат и нареждат за „мамин Герман, мамин хубавец”, умрял от суша за киша или отишъл да се бори с облаците за дъжд. След като оплачат „мъртвия” Герман, жените се отправят към мястото на неговото погребение. В миналото е имало случаи, когато за този ритуал жените са измолвали помощта и подкрепата на селския свещеник. В някои селища камбаната биела като за умряло и попът опявал „покойника” Герман. Имало е и случаи, когато духовниците се противопоставяли на този езически обичай и отказвали да участват в „погребението”, такива свещеници влизали в пререкание със селяните и някъде били бити. Изглежда тогава ролята на свещеника е иззета от жените, които слагат черно котле на главите си наместо килимявка и се покриват с черен пещимал или друга черна дреха. Траурното шествие, водено от такъв „поп” и мома, която носи кръста на Герман, се отправя към реката, където той е погребван или пускан в нея. След погребението селяните сядат на специално приготвената за случая поминална трапеза. Според изследавателите на обичая той е остатък от запазени древни култове, свързани с представите за т.нар. „жив мъртвец”, посредством погребването на който се извършва оплождането (което обяснава подчертаните мъжки атрибути на фигурата) на земята и довеждането на дъжда. Обичаите за дъжд при българите, макар че търпят изменения с времето, се запазват до твърде късно, почти до средата на XX век. Днес те се възстановяват и показват по фолклорни фестивали и събори.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#15] от "Antonio Candreva":

  Ще се съглася с теб с условието, че коментираме само тези около котлите. Слава Богу все още има и практикуващи православни за които думите "евхаристийна (благодарствена) жертва" не се свързват с курбан!
  Освен това изрично е упоменато, че християните не бива да участват в идолски жертвоприношения и ядене на жертвено месо.
  Това е предписание и на исляма но той си е пълен с магически практики.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 20. 20 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3730 Неутрално

  Уважавам традицията на жителите на Горни Воден. Снимките предават духа и настроението на участниците в подготовката на курбана. Искаше ми се сред снимките да има и една от близкия до селото впечатляващ манастир "Св. Св. Кирик и Юлита", наскоро предаден на Пловдивската митрополия след дългогодишни съдебни спорове за собствеността му.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 21. 21 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Любопитно

  До коментар [#14] от "Antonio Candreva":

  Е, как така духовният смисъл на юдейския курбан се запазва в християнството, а между него и курбана няма "нищо общо"?

 22. 22 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#21] от "nenad":

  Не, не се запазва. Кръвната жертва се заменя с безкръвна - св. Евхаристия.

 23. 23 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Любопитно

  До коментар [#22] от "Antonio Candreva":

  А жертвата запазва ли се, или не?

 24. 24 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#23] от "nenad":

  Кръвната жертва (физическата) не!

 25. 25 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#24] от "Antonio Candreva":

  Аааааа, значи, все пак, нещо се запазва.....
  И споко - това, че ти акцентираш на късането, а аз на свързаността с една по-стара традиция не е никаква драма. Убеден съм, че ако сега сме на гости на тези хубави хора / отрудените хора много често имат красиви души, така мисля/ , ще седнем на по паница чорба и чашка, ще се раздумаме, ще се погледнем в очите и за никакви разлики няма да ни пука, най-важното е общо за всички и е над всякакви различия, които външно ни разделят!
  Хубав ден, друже Хубав ден и на хората от Долни Воден, малко ми е криво, че не съм с тях, ама ако е рекъл Господ догодина - кой знае! Мир и любов!

 26. 26 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#25] от "nenad":

  Не се запазват, не знам как да ти го напиша, ама твоя работа
  В Юдаизма е съществувала практика (много сложна и подробно разработена в Тора, Мишна и пр.) при определени случаи да се носят определени животни в Храма в Йерусалим, които са се отдавали на т. нар. Всеизгаряне като принос към Бога.
  В Християнството такива жертвени приноси не се запазват!
  Хубав ден и на тебе

 27. 27 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1498 Любопитно

  Много ми е интересно колко от хората, и особено журналистите, които употребяват думата "берекет", знаят каква е по произход и какво означава.

  Особено по Коледа и Нова година се скъсват да я казват.

 28. 28 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Красиво е. Снимките са прекрасни. Езическите обичаи активно присъстват в живота на хората, където и да са тези хора. Важното е да се съберат и да общуват.

  Определено тези хора са ми по-симпатични от каноничните християни.

 29. 29 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Мюсюлмански-християнски, по-скоро наследен езически празник. Важното е, че хората се събират заедно, така трябва.

 30. 30 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#4] от "дерибеев":

  То това си е ислямски прайд направо...

 31. 31 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 636 Неутрално

  С усмивка си спомнямколко псувах преди 5-6 години след такъв курбан пак там.След няколко дни над Пловдив се изсипаха 60 л/кв.м.Всичко трябва да е с мярка!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  rock n' roll is king!
 32. 32 Профил на thespiritswithin
  thespiritswithin
  Рейтинг: 165 Неутрално

  Уф, такива сте християни, че ум да ви зайде.

 33. 33 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1885 Весело

  С усмивка си спомнямколко псувах преди 5-6 години след такъв курбан пак там.След няколко дни над Пловдив се изсипаха 60 л/кв.м.Всичко трябва да е с мярка!
  До коментар [#31] от "TAC":

  Така е защото сте си взели цяла котелка от курбана за вкъщи.
  Във Видрица - поп Минчо Кънчев ги е описал подробно какви обичаи са това.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 34. 34 Профил на Mia san Bayern
  Mia san Bayern
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  Напълно сьм съгласен с този! Християни и мюсюлмани само,ако сме заедно ни чакат добри дни! Берекет версия!

  DANKE JUPP,DANKE BAYERN!
 35. 35 Профил на Mia san Bayern
  Mia san Bayern
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  До коментар [#27] от "Yard":

  Лично според мен тази дума означава нещо от типа на ...плодородна година!

  DANKE JUPP,DANKE BAYERN!
 36. 36 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Супер, потекоха ми лигите

 37. 37 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Дано, небето чуе молбите им.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 38. 38 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#23] от "nenad":
  Християнството учи, че жертвоприношенията на животни в старозаветни времена само напомнят греховете на хората и ги подготвят за единствената жертва, която може да опрости греховете - саможертвата на Христос (защото отплатата за греха е смърт и някой трябва да плати цената). Така че християнството забранява жертвоприношенията след Христос, защото това би означавало, че Неговата жертва не е веднъж завинаги и не е достатъчна.

 39. 39 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3538 Неутрално
 40. 40 Профил на atira
  atira
  Рейтинг: 8 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK