Намалява потреблението на телешко и говеждо

Потреблението на телешко и говеждо пада значително, а оттам има тенденция към намаляване на броя на говедата за отглеждане, заяви председателят на Асоциацията на фермерите Стефан Стефанов.

Фермерите и месопреработвателите очакват, че с открития случай на луда крава в Гърция консумацията на тези стоки у нас ще се свие още повече. "Въпреки че в България няма официално регистрирано заболяване, фактът, че само на 30 километра от границата има доказан случай, се отразява отрицателно на говедовъдството и на пазара", коментира Петър Байчев, собственик на една от най-големите говедовъдни ферми в България.

Въпреки че Европейският съюз вдигна забраната за внос на български животни и продукти от тях, износът е невъзможен, смята Стефанов. Според него експортът няма да се увеличи, тъй като родната продукция е по-скъпа в сравнение с европейската, където земеделските производители са подпомагани от държавни субсидии.


Преди две години в страната имаше над един милион говеда. Миналата година броят им падна под 900 хиляди, а от началото на тази - под 700 хиляди броя. През 1999 г. у нас са произведени над 73 хил. тона говеждо и телешко месо, а през 2000 г. има спад до 62 хил. тона

Месопреработвателите в България ползват предимно вносна суровина за производството на колбаси, съобщи Петър Байчев.

"В страната има недостиг на месо, тъй като земеделските стопани масово се отказват да отглеждат животни заради ниските изкупни цени на млякото и месото, с което не могат да покрият разходите си. По тази причина повечето преработватели ползват вносна суровина", обясни Байчев. Според него в момента импорт на говеждо и телешко месо се осъществява предимно от Индия, Аржентина, където няма случаи на луда крава.

"Има фирми, които ползват вносна суровина, но са по-малко от половината, работещи в бранша", каза изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите Ира Павлова. Тя твърди, че от чужбина се осигурява суровина за 30% от дружествата в сектора, и то предимно замразено или охладено месо. В бранша работят около 500 месопреработвателни предприятия.

Миналата година у нас са внесени 8000 тона телешко месо, сочат данните на Националния статистически институт. "Прясна суровина не може да се достави отвън, тъй като се разваля много бързо", коментира Павлова. Според нея в колбасите и каймата се слага само прясно и българско месо. В нова наредба на земеделското министерство, която предстои да бъде публикувана в Държавен вестник, се предвижда след влизането й в сила преработвателите да могат да ползват за производството на колбаси и кайма само прясна суровина.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK