Битката за износ на хайвер - в България скандалът е за $1 млн.

Пореден скандал се развихри с разпределените от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) квоти за износ на 1347.5 кг хайвер от моруни и 27.5 кг от руска есетра през есенно-зимния сезон. Нашите търговци изкупуват килограм хайвер между 150 и 200 долара, но го пласират в чужбина на тройно по-високи цени. Печалбата при износ на 100 кг хайвер варира от 25 до 60 хил. долара, а при изпълнение на сегашната квота - става въпрос за общо един милион долара.

"Проведеният от ведомството търг е опорочен и ще обжалваме решението", заяви за "Дневник" Христина Калоферова, представител на фирма "Максим - Георги Керанов"-Ново село, Видинско, която спечели квота за износ на 35.5 кг хайвер от моруна и 0.7 кг от руска есетра. Компанията е единствената в страната с лицензиран и работещ цех за преработка на хайвер (вторият лицензиран цех "Парпен-Чобанов"-с.Болярци, Асеновградско, със собственик Атанас Чобанов, не работи) Според Калоферова са нарушени условията на конкурса. Те включват представяне на заявление за участие, съдебна и данъчна регистрация и ветеринарномедицинско разрешително за износ на хайвер от моруна и есетра с валидност до края на годината. От участниците се изисква и договор за преработка на хайвера, когато фирмата не разполага със собствен цех (В България само фермата на Чобанов продава и издава сертификат за закупен зарибителен материал). Задължително условие е документите да бъдат в оригинал плюс нотариално заверени копия, приложени в затворен плик. В него се слага и офертата за зарибяване на река Дунав, от която зависи спечелването на квотата за износ. Минималното изискване е за 1 кг хайвер да бъдат пуснати в реката 30 броя есетрови рибки. Максималният зарибителен материал, който една фирма може да предложи, е 300 рибки.


"Пликовете бяха отворени пред нас, след което ни помолиха да напуснем търга без да бъдат обявени параметрите. Имаше фирми, които не бяха пуснали оригиналните си документи в плика, и представителите им бяха викани един по един да ги показват. Всъщност не знаем какво се е случило вътре и дали не са подменени офертите", заяви Калоферова. "На търга имаше само четирима души, представляващи кандидатстващите фирми, което е нарушение на заповедта на министър Манева", коментира представител на компания, която е декласирана. Друго условие на конкурса е, че кандидатите имат право да представляват само една фирма. На практика обаче само двама са представили собствените си фирми - ЕТ "Ками" (декласирана заради липса на договор с цех за преработка на хайвер) и ЕТ "Максим-Георги Керанов". Според недоволните останалите били приближени до Атанас Чобанов и Георги Костадинов, смятани за монополисти в износа на хайвер. Чобанов се е явил лично на търга, но Костадинов е пратил свой представител.

Общо 27 дружества се включиха в конкурса за разпределение на квотите за износ. От тях пет не бяха допуснати до участие заради нередовни документи. Така през есенно-зимния сезон 22 български фирми ще предложат на международните пазари продукцията си. От тях повечето са подставени лица на реалните собствениците Георги Костадинов и Атанас Чобанов, коментираха отхвърлени кандидати. Квоти за износ по 35.5 кг хайвер от моруна и по 0.7 кг от руска есетра получиха 14 фирми, като всяка е обещала да пусне в Дунав по 100 броя малки рибки. Сред тях са "Камарко Магелан" АД, "Асик Груп" ООД, "Камарко Брос" АД, в които фигурира името на Георги Костадинов. Фирмите "Коко - Димитър Пачаджиев", ЕТ "Крис - Златка Пачаджиева" и ЕТ "БИМ - Васил Пачаджиев" са приближени до Атанас Чобанов. Други осем дружества ще могат да изнесат по 106.3 кг хайвер от моруна и по 2.2 кг от руска есетра. Те са обещали да зарибят реката с по 300 рибки. Зад тях отново стои Георги Костадинов с подставените фирми ЕТ "Майкъл 99 - Цветан Цветанов" и ЕТ "Търгов-Комерс - Янко Николов". Другият играч - Атанас Чобанов, също фигурира с фирмите "МА-Транс-У - Чобанов" ООД, "Есетра Комерс", "Парпен и Бетон Модерн" ООД, "Парпен - Чобанов". Двамата не бяха открити за коментар.

На практика разпределението на квотите за износ на хайвер от есетрови риби през есенно-зимния сезон отново попаднаха в ръцете на хората, които изпълниха и пролетната квота от 490 кг.

В началото на годината Международната конвенция за търговия с редки и застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES) препоръча квотата за износ на черен хайвер от България през 2001 г. да бъде намалена с 80%. Същото условие беше поставено на Румъния, но и на другите страни, имащи излаз на река Дунав, за да се опазят популациите на есетрови риби от свръхулов. През 2000 г. квотата за България беше 2500 кг хайвер от моруна, която беше изпълнена 99.5%. След като страната успя да докаже, че се пуска зарибителен материал от фирмите износители, квотата не беше толкова драстично намалена и падна до 1875 кг. През 1999 и 2000 г. от България са пуснати над 150 хил. риби, чиято стойност надхвърля 150 хил. германски марки годишно.

В долното течение на Дунав по-често срещаната есетрова риба е моруната. Уловът й е забранен от 1 април до 20 май. Активният риболов е през есента и зимата и продължава до март. В Дунав годишно се хващат 350-400 моруни в района на Видин и Лом. Обикновено тежат от 150 до 250 кг и от всяка се добива между 30 и 50 кг хайвер. Продукцията няма масов пазар у нас, защото е прекалено скъпа - годишно се подават между 100 и 200 кг хайвер, предимно в луксозните хотели и ресторанти.

Хайверът от моруни се изнася най-вече за САЩ, тъй като там влиза без мито. Америка внася около 17 т хайвер за година и България държи между 10 и 15% от пазара.

В Западна Европа бизнесът се контролира от 12 компании, които са обединени в асоциация. Нейният председател стои начело и на Международната конвенция за търговия с редки и застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES).

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK