Най-добрите спортисти в Европа притежават общо $60 милиарда

Група от най-добрите 8500 европейски спортисти притежава състояние, възлизащо на общо около 60 милиарда долара, а техните портфейли имат среден годишен прираст от 18 процента въпреки спадовете по пазарите на имущество. Това съобщи за агенция Ройтерс Елиф Кабан, кореспондент на "Юръпиън прайвит бенкинг", позовавайки се на ново изследване, публикувано вчера. Индустриалната консултантска компания "Скорпио партнършип" със седалище в Лондон е направила проучване на 40 фирми, които осигуряват финансови услуги на богати състезатели от 15 основни спорта, практикувани в Европа, и според него пазарът носи големи печалби на известните личности от този бранш.

"Броят на звездите от света на спорта, които притежават значително състояние, видимо нарасна в Европа през последните десет години. Водещите спортни звезди днес се наслаждават на невероятни нива на натрупване на състояние и много от тях не знаят как да го управляват по-възможно най-добрия начин", се казва във въпросния доклад. След като трансферните суми в европейския футбол достигнаха рекордни нива, не е изненадващо, че банкерите от "Мерил Линч" и "Креди Сюис" се състезават с папараците за вниманието на звездите от света на спорта. Непрекъснато нараства броят на частните банки, които създават групи от специалисти, чиято работа е свързана само с професионалните спортисти. В това число влизат "Креди Сюис прайвит бенкинг", която предлага застрахователни услуги и управление на авоарите за известни спортисти, "Кътс", притежаваща специален отдел за професионални спортисти във Великобритания, и швейцарският гигант UBS. Управлението на имуществото и индустрията на частното банкиране някога се грижеха за парите на заможни фамилии със стари традиции, но днес атлетите на възраст между 20 и 30 години, които отчитат печалби като тези в Холивуд, са считани за много по-обещаваща перспектива.


Ендрю Фишер, изпълнителен директор на частната банка на британската кралица Елизабет "Кътс" съобщава, че за първото тримесечие на 2001 г. постъпленията от звезди на футбола и шоубизнеса надхвърлят тези от традиционните клиенти на банката, много от които са собственици на земя, засегнати от кризата, породена от шап-епидемията. Фишер съобщава за Ройтерс, че "Кътс", сред чиито клиенти са и половината футболисти от английския национален отбор, е отчела нарастване на приходите в отдела си за спорт и шоубизнес за първото тримесечие на годината с 25 процента спрямо същия период на 2000 г. Спортистите мултимилионери са приоритетни цели за частните банки, защото много от тях са тийнейджъри или на възраст под 30 г. и ранното им привличане за клиенти може да означава дългогодишна печалба от управлението на техните средства, която обикновено е в границите на 1-1.5 процента, като нараства с увеличаването на авоарите. Банките се опитват да се закрепят здраво на пазара чрез назначаването на специалисти по управлението на парите от спорта като компании за посредничество, счетоводство и спортен мениджмънт, които дълги години са управлявали финансовите дела на атлетите.

В доклада се твърди още, че досега спортните звезди са пренебрегвали другите начини за печелене на пари, но в последно време това се променя и много от тях се ориентират към успешна втора професия в бизнес, свързан със спорта, след като са преминали зенита на кариерата си като състезатели. Клиентите от света на спорта често имат частни банкери, които са свързани с професията и предлагат специализирани съвети. Според изследването индустриалните компании, свързани със спорта, се нуждаят повече от конвенционален мениджмънт на бизнеспортфейлите си, но въпреки това все повече от тях се ориентират към услуги, свързани с кредитирането, за да натрупват повече средства чрез директни инвестиции в спорта.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK