Интернет - помощник при избора на инвестиции в акции

Прогнозите за интереса на външните инвеститори към капиталовия пазар в България като цяло не са оптимистични, въпреки че амбицията на новия икономически екип в правителството на Симеон Сакскобургготски е положението коренно да се промени. Част от брокерите споделят мнението, че докато чужденците не започнат да купуват акции, и българските инвеститори няма да правят това. Още повече че според анализаторите в световен мащаб 2001 г. е неблагоприятна за развитието на българския пазар. Американската икономика забавя темповете, Европа ще е основен притегателен център за инвестиции, което ще намали значението на развиващи се пазари като българския.

Българските и чуждите компании и отделни инвеститори могат да получат информация къде и как да вложат парите си в България от сайтовете в интернет на държавните институции, от финансови сайтове или от такива на инвестиционни посредници. Добре е да се прегледа информацията и в трите вида сайтове, за да се получи цялостна представа заслужава ли си да се инвестира в акции.

Хубавото на повечето адреси е, че информацията в тях се предлага на английски език, което я прави полезна за потенциалните чуждестранни инвеститори, дори сайтът на АЧИ - www.bfia.org, е само на езика на Шекспир. Той предлага най-горещите новини от България и света, курсовете на основните валути и разбира се, много подробна информация за потенциалните инвеститори. Има точна статистика на направените инвестиции в страната, както и всички бизнесзакони. Тук има и котировки на акциите, търгувани на "Българска фондова борса - София". Точно след обстоен преглед в сайта на БФБ - София - www.bse-sofia.bg, всеки кандидат-купувач на акции ще разбере в кое дружество колко средства да инвестира. Ще може да избере къде да участва - в блоковата търговия, на свободния пазар или на официалния пазар на ценни книжа. Там може да се види дневен и месечен бюлетин на търговията с акции, статистически данни за котировките на ценните книжа, движението на цените в реално време и най-важното - правилата за участие на борсата.


Сайтът на Агенцията за приватизация (АП) - www.priv.government.bg, е най-вече за кандидатите в раздържавяването. Там се намира най-важната информация за приватизацията в страната и са описани главните стъпки в процедурата. За да се регистрира като потенциален инвеститор, компанията трябва да представи официално писмо за своите бизнеснамерения пред АП. Следва закупуването на информационен меморандум, подаване на оферта в обявения срок и класиране на офертите.

Българските финансови сайтове станаха много, но голяма част от тях не са на нужното ниво. Три от тях обаче заслужават внимание - www.finance.news.bg, www.investorbg.com и www.econ.bg. Целта им е да дадат пълна, точна и своевременна информация за валутния и фондовия пазар в България и в чужбина. За това говорят и рубриките, където могат да се видят котировките на валутите на международните и вътрешни пазари. Също така има цени на акциите, търгувани на БФБ - София. Новините, които предлагат, са актуални, а коментарите и анализите се изготвят от едни от най-добрите специалисти на фондовия и валутния пазар. Прави се щателна проверка на достоверността на информацията, преди да се публикува на сайтовете.

Първият от тези сайтове - www.finance.news.bg, е съвместна разработка на финансово-информационна агенция "Юником консулт" и информационна агенция "Нюз България". Информацията, предоставяна от "Юником консулт", се използва от повече от 2000 потребителя, между които министерства, общини, банки, застрахователни компании, пенсионни фондове, инвестиционни посредници. Чести посетители са и българи, живеещи в чужбина, интересуващи се от състоянието на българската и световната икономика. Предимството на този сайт е, че котировките на фондовия и валутния пазар са в реално време. Адресът разполага с богата гама от графики, които помагат на потребителя да вземе правилно решение. Рубриките Stock Forum и Forex Forum дават възможност на потребителя да изрази своето мнение за пазара.

В www.investorbg.com има възможност да се провеждат дискусии по актуални икономически теми. Там могат да се открият реални оценки за състоянието на фондовия пазар в страната на преки участници в търговията с ценни книжа. Според повечето брокери в България инвестиционната култура е ниска, защото фондовият пазар не се развива.

Пак в този сайт може да се намери доста подробна информация за основните финансови показатели на над 40 компании, най-търгувани на БФБ - София, като "Нефтохим", "Благоевград БТ", "Албена" и др. Тя определено ще е от полза за всеки потенциален инвеститор в акции.

Сайтът www.econ.bg предлага актуална икономическа информация, както и многобройни линкове към най-важните сайтове на държавни институции, търговски банки и компании.

Ако потенциалният инвеститор вече е взел решение да закупи акции, може да се обърне към услугите на инвестиционните посредници. Добре е да избере сериозна компания, като предварително я проучи. Може да се обърне към услугите на "Булброкърс" - www.bulbrokers.com, "Евро-Финанс" - www.euro-fin.doc, "Елана" - www.elana.net, "Карол" - www.karoll.net, или някоя друга реномирана финансова компания в България. Четирите дружества са от основните участници на вторичния пазар на ценни книжа. Услугите, които "Булброкърс", "Евро-Финанс","Елана" и "Карол" предлагат в тази област, не се изчерпват само с посредничество при покупко-продажба на ценни книжа, а включват и гъвкаво адаптирани към нуждата на всеки клиент продукти - споразуменията с клауза за обратно изкупуване (репо-сделки), сделки за заем на ценни книжа, сделки за замяна на финансови активи (суап) и др. Този род сделки позволяват на клиентите да управляват ефективно своите финансови инвестиции, като ги трансформират бързо в желания от тях актив съобразно текущите им потребности и състояние на пазара.

Много важна е и консултантската дейност на четирите компании. Те се стремят да съдействат за повишаване на инвестиционната култура у инвеститора и да създадат възможност за вземане на правилното инвестиционно решение от тяхна страна. Компаниите предлагат и възможности за участие на международните фондови борси.

Финансовите сайтове в Европа са по-различни от българските. Търговията с акции на Стария континент коренно се различава от българската, а финансовите сайтове са доста впечатляващи откъм информация. В страни като Англия, Германия и Франция важно място играят комисиите по ценни книжа. Затова е добре човек да се разходи из техните сайтове, за да се запознае с основните изисквания на регулаторните органи. Най-точна и вярна информация за котировките на акциите и борсовите индекси се получава на сайтовете на трите водещи фондови борси в Европа - Лондонската - www.londonstockexchange.com, Франкфуртската - www.deutche-boerse.de и Парижката - www.bourse-de-paris.fr. Сайтовете им имат значително по-разнообразна информация от този на БФБ - София, а на тях се листват реномирани чужди компании. Само в Лондон се търгуват акции на компании от 60 страни. Много развити са и онлайн-услугите, което позволява на инвеститорите да участват в реално време в борсовата търговия.

Специализирана информация за търговия с ценни книжа може да се открие на сайта www.internetstockreports.com, а интересно сътрудничество имат "ИНГ Берингс банк" и Украинската фондова борса. На сайта на холандския финансов конгломерат - www.ingbarings.com, може да се правят сделки с акции на украински предприятия.

Чуждите инвестиции чрез капиталовия пазар в България не са много. Данните на Агенцията за чуждестранни инвестиции (АЧИ) показват, че за периода 1992 - 1996 г. такива е нямало, а за 2000 г. те са били скромните 20 млн. долара. От 1997 до 2000 г. чрез капиталовия пазар в България са влезли само 167 млн. долара, като най-много са достигнали през 1998 г. - 64.2 млн. Ниската капитализация, липсата на много свободни акции, информация за дружествата и публични емисии правят в момента неатрактивен българския пазар за чужденците. Същото важи и за българския инвеститор, който в никакъв случай не е примамен от акциите, които се търгуват на "Българска фондова борса - София" (БФБ).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK