Интернет - помощник при избора на инвестиции в акции

Прогнозите за интереса на външните инвеститори към капиталовия пазар в България като цяло не са оптимистични, въпреки че амбицията на новия икономически екип в правителството на Симеон Сакскобургготски е положението коренно да се промени. Част от брокерите споделят мнението, че докато чужденците не започнат да купуват акции, и българските инвеститори няма да правят това. Още повече че според анализаторите в световен мащаб 2001 г. е неблагоприятна за развитието на българския пазар. Американската икономика забавя темповете, Европа ще е основен притегателен център за инвестиции, което ще намали значението на развиващи се пазари като българския.

Българските и чуждите компании и отделни инвеститори могат да получат информация къде и как да вложат парите си в България от сайтовете в интернет на държавните институции, от финансови сайтове или от такива на инвестиционни посредници. Добре е да се прегледа информацията и в трите вида сайтове, за да се получи цялостна представа заслужава ли си да се инвестира в акции.

Хубавото на повечето адреси е, че информацията в тях се предлага на английски език, което я прави полезна за потенциалните чуждестранни инвеститори, дори сайтът на АЧИ - www.bfia.org, е само на езика на Шекспир. Той предлага най-горещите новини от България и света, курсовете на основните валути и разбира се, много подробна информация за потенциалните инвеститори. Има точна статистика на направените инвестиции в страната, както и всички бизнесзакони. Тук има и котировки на акциите, търгувани на "Българска фондова борса - София". Точно след обстоен преглед в сайта на БФБ - София - www.bse-sofia.bg, всеки кандидат-купувач на акции ще разбере в кое дружество колко средства да инвестира. Ще може да избере къде да участва - в блоковата търговия, на свободния пазар или на официалния пазар на ценни книжа. Там може да се види дневен и месечен бюлетин на търговията с акции, статистически данни за котировките на ценните книжа, движението на цените в реално време и най-важното - правилата за участие на борсата.


Сайтът на Агенцията за приватизация (АП) - www.priv.government.bg, е най-вече за кандидатите в раздържавяването. Там се намира най-важната информация за приватизацията в страната и са описани главните стъпки в процедурата. За да се регистрира като потенциален инвеститор, компанията трябва да представи официално писмо за своите бизнеснамерения пред АП. Следва закупуването на информационен меморандум, подаване на оферта в обявения срок и класиране на офертите.

Българските финансови сайтове станаха много, но голяма част от тях не са на нужното ниво. Три от тях обаче заслужават внимание - www.finance.news.bg, www.investorbg.com и www.econ.bg. Целта им е да дадат пълна, точна и своевременна информация за валутния и фондовия пазар в България и в чужбина. За това говорят и рубриките, където могат да се видят котировките на валутите на международните и вътрешни пазари. Също така има цени на акциите, търгувани на БФБ - София. Новините, които предлагат, са актуални, а коментарите и анализите се изготвят от едни от най-добрите специалисти на фондовия и валутния пазар. Прави се щателна проверка на достоверността на информацията, преди да се публикува на сайтовете.

Първият от тези сайтове - www.finance.news.bg, е съвместна разработка на финансово-информационна агенция "Юником консулт" и информационна агенция "Нюз България". Информацията, предоставяна от "Юником консулт", се използва от повече от 2000 потребителя, между които министерства, общини, банки, застрахователни компании, пенсионни фондове, инвестиционни посредници. Чести посетители са и българи, живеещи в чужбина, интересуващи се от състоянието на българската и световната икономика. Предимството на този сайт е, че котировките на фондовия и валутния пазар са в реално време. Адресът разполага с богата гама от графики, които помагат на потребителя да вземе правилно решение. Рубриките Stock Forum и Forex Forum дават възможност на потребителя да изрази своето мнение за пазара.

В www.investorbg.com има възможност да се провеждат дискусии по актуални икономически теми. Там могат да се открият реални оценки за състоянието на фондовия пазар в страната на преки участници в търговията с ценни книжа. Според повечето брокери в България инвестиционната култура е ниска, защото фондовият пазар не се развива.

Пак в този сайт може да се намери доста подробна информация за основните финансови показатели на над 40 компании, най-търгувани на БФБ - София, като "Нефтохим", "Благоевград БТ", "Албена" и др. Тя определено ще е от полза за всеки потенциален инвеститор в акции.

Сайтът www.econ.bg предлага актуална икономическа информация, както и многобройни линкове към най-важните сайтове на държавни институции, търговски банки и компании.

Ако потенциалният инвеститор вече е взел решение да закупи акции, може да се обърне към услугите на инвестиционните посредници. Добре е да избере сериозна компания, като предварително я проучи. Може да се обърне към услугите на "Булброкърс" - www.bulbrokers.com, "Евро-Финанс" - www.euro-fin.doc, "Елана" - www.elana.net, "Карол" - www.karoll.net, или някоя друга реномирана финансова компания в България. Четирите дружества са от основните участници на вторичния пазар на ценни книжа. Услугите, които "Булброкърс", "Евро-Финанс","Елана" и "Карол" предлагат в тази област, не се изчерпват само с посредничество при покупко-продажба на ценни книжа, а включват и гъвкаво адаптирани към нуждата на всеки клиент продукти - споразуменията с клауза за обратно изкупуване (репо-сделки), сделки за заем на ценни книжа, сделки за замяна на финансови активи (суап) и др. Този род сделки позволяват на клиентите да управляват ефективно своите финансови инвестиции, като ги трансформират бързо в желания от тях актив съобразно текущите им потребности и състояние на пазара.

Много важна е и консултантската дейност на четирите компании. Те се стремят да съдействат за повишаване на инвестиционната култура у инвеститора и да създадат възможност за вземане на правилното инвестиционно решение от тяхна страна. Компаниите предлагат и възможности за участие на международните фондови борси.

Финансовите сайтове в Европа са по-различни от българските. Търговията с акции на Стария континент коренно се различава от българската, а финансовите сайтове са доста впечатляващи откъм информация. В страни като Англия, Германия и Франция важно място играят комисиите по ценни книжа. Затова е добре човек да се разходи из техните сайтове, за да се запознае с основните изисквания на регулаторните органи. Най-точна и вярна информация за котировките на акциите и борсовите индекси се получава на сайтовете на трите водещи фондови борси в Европа - Лондонската - www.londonstockexchange.com, Франкфуртската - www.deutche-boerse.de и Парижката - www.bourse-de-paris.fr. Сайтовете им имат значително по-разнообразна информация от този на БФБ - София, а на тях се листват реномирани чужди компании. Само в Лондон се търгуват акции на компании от 60 страни. Много развити са и онлайн-услугите, което позволява на инвеститорите да участват в реално време в борсовата търговия.

Специализирана информация за търговия с ценни книжа може да се открие на сайта www.internetstockreports.com, а интересно сътрудничество имат "ИНГ Берингс банк" и Украинската фондова борса. На сайта на холандския финансов конгломерат - www.ingbarings.com, може да се правят сделки с акции на украински предприятия.

Чуждите инвестиции чрез капиталовия пазар в България не са много. Данните на Агенцията за чуждестранни инвестиции (АЧИ) показват, че за периода 1992 - 1996 г. такива е нямало, а за 2000 г. те са били скромните 20 млн. долара. От 1997 до 2000 г. чрез капиталовия пазар в България са влезли само 167 млн. долара, като най-много са достигнали през 1998 г. - 64.2 млн. Ниската капитализация, липсата на много свободни акции, информация за дружествата и публични емисии правят в момента неатрактивен българския пазар за чужденците. Същото важи и за българския инвеститор, който в никакъв случай не е примамен от акциите, които се търгуват на "Българска фондова борса - София" (БФБ).

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nikola Kalchev
  Nikola Kalchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бъдете внимателни - Глобал Маркетс отново работят под името Karоll !

 2. 2 Профил на damyanov_ivan
  damyanov_ivan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Димитър Хаджов и Ангел Рабаджийски са освните измамници в новосформираното дружество Karoll, дано никой не попада в капана им.

 3. 3 Профил на Бойко Тодоров
  Бойко Тодоров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съгласен съм с вас. Колко още хора трябва да измамят? Пазете се, ако не искате и вас да опарят.

 4. 4 Профил на Бойко Тодоров
  Бойко Тодоров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съгласен съм с вас. Колко още хора трябва да измамят? Пазете се, ако не искате и вас да опарят.

 5. 5 Профил на Данаил Миленов
  Данаил Миленов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не останаха честни хора … Бях опарен лично от г-н Хаджов. Много добре обещава и омайва клиентите си. Докато се усетиш и вече е късно... Дано бъдат разследвани и никой повече да не се чувства така излъган като мен!

 6. 6 Профил на Maria Damianova
  Maria Damianova
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Karoll са новите финансови измамници. В никакъв случай не се забърквайте с тях. Средствата с които разполагате ще се изпарят, но тогава ще е късно. Мислете навреме.

 7. 7 Профил на stasyyy1
  stasyyy1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Искам да се оплача от Karoll. Лъгаха ме в продължение на няколко месеца и накрая изгибих всичко, което бях инвестирал при тях! Никога не им се доверявайте.

 8. 8 Профил на lora-andreeva90
  lora-andreeva90
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Така наречената фирма Карол има вече изградена финансова пирамида, която рано или късно води хората до фалит. Просто така са го измислили, по-добре се насочете към друга компания.

 9. 9 Профил на lora-andreeva90
  lora-andreeva90
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Така наречената фирма Карол има вече изградена финансова пирамида, която рано или късно води хората до фалит. Просто така са го измислили, по-добре се насочете към друга компания.

 10. 10 Профил на Деян Васев
  Деян Васев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Димитър Хаджов и Ангел Рабаджийски трябва да бъдат разследвани и да прекратят дейността си, стотици хора вече бяха измамени. До кога в България измамниците ще стават все по-богати, а обществото жертва на мръсни схеми?

 11. 11 Профил на Севда Кротнева
  Севда Кротнева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изобщо има ли доволен клиент на фирма Karoll? Първите няколко месеца заблуждават и те поддтикват да инвестираш все повече и след това изведнъж всичко се изпарява ... Как не се сетих да се разровя в интернет и да потърся коментари на потребители преди да се вържа на сладкодумните им приказки. Дано поне хората след мен прочетат този коментар на време.

 12. 12 Профил на Нейчо Валентинов
  Нейчо Валентинов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съгласен съм с вас. Не може да се има никакво доверие на Karoll. Смяната на името не означава,че и репутацията им ще се заличи. Вече са се доказали със стотиците си финансови измами и не мисля,че ще им се довери някой.

 13. 13 Профил на Ивелин Киров
  Ивелин Киров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Karoll са същите като Глобал Маркетс на времето. Обещават, надъхват ви да инвестирате все повече и накрая прибират всичко. Нагли мушеници!

 14. 14 Профил на Filip Antov
  Filip Antov
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Karoll са поредните измамници, които се появяват на бял свят отново. Виждам, че някой вече се е досетил от къде произлизат. А именно от Глобал Маркетс. Същите тези крадци и мошеници започват отново да ограбват наивни хора.

 15. 15 Профил на Илияна Райкова
  Илияна Райкова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както виждам много хора са били оплетени в мрежите на Глобал Маркетс. Въпреки множеството жалби и наказания на тяхно име, продължават да се опитват въртят мръсните си схеми и от нова фирма. Мисля,че този факт говори що за хора са ...

 16. 16 Профил на Весела Джамбазова
  Весела Джамбазова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В КФН са постъпили множество жалби и сигнали от клиенти и потенциални клиенти на ,,Глобал Маркетс” ООД, които се отнасят до порочни търговски практики, неуредени финансови взаимоотношения с клиенти в особено големи размери, използване на неистински документи, неизплащане на възнаграждения на служители, умишлено въвеждане в заблуждение на клиенти във връзка с техните активи и извършените с тях операции и други.

 17. 17 Профил на MagdalenaRo
  MagdalenaRo
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Да, аз също апелирам всички, който четат това да се пазят от измамните схеми на Karoll. Всички, които се занимавахме с тях бяхме изгълани и потърпевши, тоест не само аз а група от 4-5 мои познати и аз.

 18. 18 Профил на K Tihomir
  K Tihomir
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Hora prosto se pazete ot izmamnite shemi na Karoll. Nqma nito edin dovolen tehen klient. Sami si napravete precenka zashto e taka!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK