Търговци очакват поевтиняване на хлебното зърно

Ситуацията на зърнения пазар е критична заради липсата на сделки, алармираха търговци. "Въпреки излишъка от хлебна пшеница производителите предлагат минимални количества, като изчакват по-добри цени. Реално пазар няма, защото и търсенето е твърде слабо", заяви пред "Дневник" председателят на Асоциацията на търговците на зърно Радослав Козаров. Според него създалото се положение ще доведе до понижаване на цените още в края на месеца и до колапс за земеделските стопани, които не могат да покрият производствените си разходи.

Тазгодишната реколта пострада по време на пролетните засушавания и добитото зърно е с висока себестойност. От новата реколта бяха прибрани около 4 млн. т зърно, от които за експорт могат да отидат около 1 млн. т.

На този етап производителите и търговците нямат сметка да изнасят хлебно зърно, тъй като цените на международните пазари са по-ниски в сравнение с вътрешния пазар. В страната продукцията се търгува между 170 и 190 лв. за тон без ДДС и доставка, докато на външните пазари, включително и в съседните държави, зърното се търси на нива от 65 до 70 долара за тон без ДДС и доставка (транспортните разходи с кораб са от порядъка на около 30 долара на тон).


"С поевтиняването на хлебната пшеница ще се получи още по-голяма стагнация на пазара и търговията съвсем ще замре. Земеделските производители, които не разполагат със средства, няма да могат да извършат есенна сеитба в оставащия един месец, тъй като много малко от тях ще се решат да продават зърно от старата реколта под себестойността", обясни зърнопроизводител.

До момента най-голямото търсене на хлебна пшеница идваше от Държавния резерв, който миналата седмица спря да изкупува продукция, след като подмени близо 80 хил. т от реколти 1998 и 1999 г. Резервът е изкупувал зърното на цени между 175 и 195 лв. за тон без ДДС в зависимост от качеството, твърдят търговци.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK