Русия ще поддържа собствени цени на световния петролен пазар

Москва ще си сътрудничи с държавите от ОПЕК за стабилизиране на цените на петрола, но страната възнамерява да запази независимостта си и да провежда своя собствена политика, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от "Уолстрийт джърнъл". Изявлението на Путин идва само месец след като най-големите страни износителки на петрол се споразумяха да съкратят производството си през първите три месеца на тази година, за да избегнат глобална ценова война.

Позицията на руския президент подсказва, че Русия, може би, не спазва обещанието си пред ОПЕК, пише вестник "Уолстрийт джърнъл". По думите на руския държавен глава Москва се стреми към цени от 20 до 25 долара за барел, докато ОПЕК се надява цените на ценната стока да достигнат 25-30 долара за барел. Русия е вторият по големина производител на петрол в света след Саудитска Арабия. През последните седмици световните цени на петрола се стабилизираха на ниво от 18 до 20 долара за барел.

Съгласно данните на базираната в Париж Международна енергийна агенция, които бяха публикувани в петък, петролното производство на Русия през януари е нараснало с 60 000 барела дневно спрямо декември миналата година. Износът на суров петрол и петролни продукти от държавите от бившия Съветски съюз пък се е увеличил със 760 000 барела дневно. В края на декември Русия се съгласи да съкрати петролния си износ със 150 000 барела дневно през първата четвърт на годината на основата на средния износ за третото тримесечие на миналата година. Представители на руското правителство обаче наскоро призоваха петролните компании в страната да се подготвят за по-голяма роля на световния пазар. Агенциите ИТАР-ТАСС и Интерфакс цитираха изказване на министъра на петрола Игор Юсуфов, според когото руските петролни компании трябва да засилят позициите си на международните пазари и да не ги отстъпват на никого. На конференция в Москва той посочил още, че руските дружества трябва да бъдат готови да доставят на световния пазар толкова суров петрол, колкото е възможно, подчертавайки, че всяко ограничение върху петролния износ би имало кратък живот.


Симон Кукес, президент на една от най-големите руски петролни компании - "Тюмен ойл", заяви, че Русия се съобразява с обещанието си за съкращаване на износа на суров петрол. Според него нараства износът на петролни продукти, което ще продължи и през февруари. Президентът на фондацията за изследване на петролната индустрия в Ню Йорк Лорънс Голдстийн твърди, че съществуват различия в данните на отделните агенции. "Прекалено рано е, за да знаем каква е истината", подчерта той.

По оценки на Международната енергийна агенция световните доставки на петрол ще нараснат с един милион барела дневно тази година, надхвърляйки очакваното увеличение на търсенето с 500 000 барела дневно.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK