DISCs-облигациите са най-изгодни при евентуална замяна

Планираната от българското правителство замяна на брейди-облигации срещу нови дългови книжа е изгодна както за българското правителство, така и за инвеститорите, твърди в свой анализ инвестиционната банка "Креди Сюис Фърст Бостън".

Банката препоръчва на своите клиенти да залагат на брейдитата от типа DISCs, доколкото нейните анализатори смятат, че тези книжа ще се окажат най-изгодни за замяна. Докладът обаче не препоръчва откриване на нови позиции в тези книжа при текущите високи цени.

Според документа замяната е изгодна за българското правителство, защото ще намали дълга в номинално изражение, ще ограничи валутния риск, заради замяната на част от доларовия дълг в евро. Според анализаторите министерството на финансите очаква трите брейди-облигации да бъдат заменени горе-долу в равни пропорции срещу книжа, деноминирани в евро и долари. "Макар да може да се очаква мнозинството американски инвеститори да изберат доларовите облигации, едва ли може да се предположи, че всички европейски инвеститори ще изберат облигации, деноминирани в евро.


Според документа самата новина, че България планира такава замяна, е изстреляла цените на облигациите нагоре, като най-значително са поскъпнали именно книжата от типа DISCs. "Изказването на заместник финансовия министър Катев, че България не би платила твърде висока премия върху цените отпреди операцията и че размерът на операцията може да бъде намален, ако "инвеститорите са прекалено алчни", свалиха леко котировките", твърдят анализаторите. Според тях обаче самият факт, че България е готова да направи замяна заедно с положителните очаквания на инвеститорите за новите инструменти няма да позволят на цените да се върнат на старите си нива.

От банката предполагат, че българското правителство ще предпочете да замени по-голям процент от DISCs-облигациите, защото замяната им ще доведе до освобождаване на обезпечението във вид на 30-годишни американски ДЦК. Това ще повиши валутния резерв на България и може да се използва впоследствие за обратно изкупуване на дълг.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK