Излишъкът от зърно е над 200 хил. тона

Над 200 хиляди тона хлебно зърно от миналогодишната реколта остават непродадени, обявиха търговци. Това е останалата част от излишъка от 700 хиляди тона, от който вече са изнесени над 500 хиляди тона, сочат данните на Министерството на земеделието и горите (МЗГ) и Агенция "Митници". Експортът е осъществен предимно от световните компании за търговия със зърно "Гленкор" и "Драйфус" за страни като Тунис, Иран, Мароко, Албания, Италия и други.

"Ситуацията на пазара е трагична и останалите количества от излишъка на старата реколта може да не бъдат реализирани", заяви председателят на Асоциацията на търговците на зърно Радослав Козаров. Според него износът в момента е невъзможен, защото международните цени са ниски. Причината е силната конкуренция на страните от Южна Америка (като Аржентина) и Австралия, където вече беше прибрана новата реколта от хлебна пшеница и първите количества от нея бяха пуснати за продажба.

"Има възможност за износ поне на още 100 хиляди тона зърно, тъй като от седмица се наблюдава леко покачване на международните цени", смята обаче изпълнителният директор на Софийската стокова борса (ССБ) Христо Миленков. Обикновено хлебната пшеница в Западна Европа, Северна Африка и Близкия изток поскъпва през пролетта и през лятото преди жътва, където започва да има недостиг и търсенето нараства.


Данните на ССБ показват, че в момента в страните от черноморския басейн зърното се продава за 103-104 долара за тон без ДДС, натоварено на кораб. От седмица насам е същата и цената му на стоковата борса в Чикаго, където досега сделки се сключваха на нива 99-100 долара за тон.

На вътрешния пазар ситуацията е по-различна. "Производителите продължават да разчитат на високи цени от порядъка на 200 лева за тон без ДДС от място за качествена пшеница, но на този етап при такава стойност износ не може да бъде осъществен", обяснява Христо Миленков. Зърното с по-ниски показатели се предлага за 170-190 лева за тон. Според Миленков експорт сега може да бъде реализиран при цена от 187 лева за тон от производител, без в нея да са включени транспортните разходи.

Миналогодишната реколта пострада от засушаванията и прибраното зърно от около 4 милиона тона е с висока себестойност. Именно по тази причина зърнопроизводителите държат високи цени, за да могат да покрият разходите си. Износът до края на миналата година също беше блокиран заради дъмпинговите цени на руска и украинска пшеница, където имаше голям излишък.

В момента хлебната пшеница и ечемикът от новата реколта са в много добро състояние заради падналите напоследък обилни валежи, съобщи заместник-председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите в България Стелиян Стоянов. "При положение че през април и май продължат да падат дъждове със стопанско значение, можем да очакваме добра реколта", каза Стоянов. Данните на земеделското министерство показват, че с пшеница през есента са засети 13.655 милиона декара, с ечемик - близо 3 милиона декара, и с ръж - около 200 хиляди декара. Голяма част от зърнопроизводителите се пренасочиха към отглеждането на ечемик, за да избегнат големите загуби от засушаванията през юли. Ечемикът е с по-къс вегетативен срок от пшеницата. Реколтата от него се прибира с около две седмици по-рано и добивите са по-големи. Освен това ечемикът се изкупува почти веднага, не се правят огромни разходи за съхранение и има бърза възвръщаемост на средствата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK