Бялата техника в ЕС може да поскъпне до 5%

Цените на бялата техника и другите видове електрически и електронни уреди може да скочат с до 5% след влизането в сила на новата директива на Европейския съюз (ЕС) за събирането и рециклирането на отпадъци, пише британският вестник "Гардиън". Разпоредбите бяха приети в сряда от Европейския парламент и сега последната дума имат европейските правителства, но според осведомителните агенции техният вот няма да донесе изненади. Съгласно новите правила всеки производител на електрически и електронни стоки ще бъде задължен сам да покрива разходите за събирането, разглобяването и рециклирането на старите си продукти. По оценка на индустриалните компании това ще изисква бъдещи инвестиции от 15 млрд. евро, 40 млрд. евро за продуктите, които вече се продават на пазара, и 7.5 милиарда евро годишни за текущи разходи. По-високите разходи на производителите вероятно ще бъдат прехвърлени върху потребителите при ценообразуването. Според Виктор Зундберг, директор по европейските въпроси на шведската компания "Електролукс", цената на дребно на големи електроуреди като хладилниците ще скочи с около 10 евро.

Проекторазпоредбите на ЕС, които се очаква да влязат в сила от 2005 г., се отнасят за всякакъв вид техника - телевизори, перални, прахосмукачки, сешоари, стереоуредби, мобилни телефони и др. На домакинствата няма да бъде разрешено да изхвърлят старите си домакински уреди, а ще трябва да ги сортират и подготвят за извозване от съответните производители. Обмисля се и вариантът да бъдат открити специални пунктове за връщането на ненужните електроуреди. В момента в страните от ЕС всяка година се изхвърлят по 6 млн. тона електрически и електронни стоки, като само 10% от тях се рециклират. По-голямата част попадат на сметищата или се изгарят, въпреки че съдържат опасни за околната среда вещества.

Експертите твърдят, че след приемането на директивата, под действието на която ще попаднат над 10 000 компании, производителите ще бъдат стимулирани да предлагат стоки, които се рециклират по-лесно и евтино. Те застанаха зад направената от европарламента поправка в проекторазпоредбите, предвиждаща всяка компания да отговаря само за собствените си отпадъци. Европейските правителства предпочитаха да бъде създаден колективен фонд, от който да се заплаща събирането и рециклирането на продуктите. Големите производители обаче се опасяваха, че те ще трябва да плащат за отпадъците на малки компании, които не се задържат дълго време на пазара. Европейският парламент се справи с този проблем, като включи изискване производители и вносители да плащат гаранция, като например депозит по блокирана банкова сметка, за да бъде сигурно, че ще платят за рециклирането на отпадъците си, дори и ако компанията фалира.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK