CSFB препоръчва да се купуват български облигации

 

Инвестиционната банка "Креди Сюис Фърст Бостън" (CSFB) увеличи относителния дял на българските облигации в своя примерен портфейл за сметка на намаляването на притежавания от нея корейски дълг, предаде агенция Дау Джоунс. Примерният (моделен) портфейл служи за ориентир на корпоративните клиенти на банката.

Според "Креди Сюис Фърст Бостън" рисковата премия в доходността, при която се търгуват българските облигации, е ниска за съответстващия на страната кредитен рейтинг. Банката обаче очаква няколко поредни повишения на рейтинга на България в следващите две години. "Смятаме, че новините, които идват от България, са много позитивни. Солидният икономически растеж, продължаващият прогрес в приватизацията и перспективите за членство в Европейския съюз през 2007 г. представляват комбинация от силни фактори", се подчертава в доклада на инвестиционната банка, която в последните месеци беше сравнително консервативна по отношение на българския дълг. Новото тегло на българските облигации в портфейла на "Креди Сюис Фърст Бостън" съответства на книжа със статус "нисък инвестиционен рейтинг".

"Рекордно високото равнище на фискалния ни резерв, около 1.9 млрд. евро, ще ни позволи да обслужваме плащанията по външния дълг в следващите четири години, което означава, че ние няма да имаме нужда от емисии на нови еврооблигации поне в рамките на период от година и половина, твърди зам. финансовият министър Красимир Катев в интервю за Дау Джоунс от края на миналата седмица. Следващата ни емисия еврооблигации ще бъде, когато ни присъдят нисък инвестиционен рейтинг и само ако можем да пуснем книжата при доходност с около 100 базисни пункта по-ниска от тази, която предлагаме в момента", обяснява Катев.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK