"Пивоварна Ариана" се отписва от фондовата борса

Общото събрание на столичната "Пивоварна Ариана" реши акциите на компанията да бъдат делиствани. Така, след като и "Пиринско пиво" пое по този път, на фондовия пазар няма да остане нито един производител на бира. За отписването на "Пивоварна Ариана" от публичния регистър в края на седмицата гласуваха близо 80% от миноритарните собственици на компанията. Очаква се книжата на бирената фабрика да спрат да се търгуват на борсата след около месец, когато приключи процедурата по делистването.

Според официалните счетоводни данни на "Пивоварна Ариана" за първите девет месеца на 2002 г. печалбата на дружеството е 323 хил. лева. Приходите от продажби обаче са около 2.8 млн. лв., което е с 1 млн. лв. по-малко в сравнение със същия период на 2001 г.

Съгласно Закона за публичното предлагане на ценни книжа, за да е валидно решението за делистване, е необходимо обикновено мнозинство, или над 50% от гласовете на миноритарните акционери. Право на участие в гласуването имаше и мажоритарният акционер - кипърската компания "Брюмастърс холдинг лимитед", но само с придобитите по време и след търгово предложение книжа. В началото на декември приключи такава оферта, организирана от посредника "Маккап брокерс", като цената бе 12.90 лв. за акция. Тогава книжата си продадоха собствениците на 6019 от общо 16 750 бройки, които не са били притежание на "Брюмастърс". Така чуждестранният инвеститор стана собственик на над 95% от акциите на столичния производител на бира. Преди търговото предложение кипърците държаха 92.97% от капитала на "Пивоварна Ариана". Държавата е собственик на 1.13% от бирената фабрика, като от Министерството на икономиката отказаха да съобщят как е гласувал техният представител. Оттук нататък "Пивоварна Ариана" трябва да подаде документите си за отписване от публичност в Държавната комисия по ценните книжа и нейните членове да одобрят искането.

Резултатите на "Загорка" и "Пивоварна Ариана", които са собственост на "Брюмастърс", за 2002 г. са по-добри от показателите им за 2001 г., съобщи изпълнителният директор на столичната компания Димитър Алексиев. В България е продадена с 2.5% повече бира от предишния период. Известни количества се изнасят за САЩ, Канада и Гърция. През 2002 г. старозагорската и софийската фабрика са държали 25-26% от пазарния дял на бира в страната, заяви още Алексиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK