Българският дълг поевтинява заради пазарна пренастройка

Цените на облигациите по българския външен дълг се движат в низходяща посока от края на февруари и началото на март насам. Тенденцията е по-ярко изразена при деноминираните в евро книжа с падеж през 2007 г. и съответно 2013 г., и малко по-слабо изразена при книжата в долари с падеж 2015 г. Като цяло пазарът на дълг от развиващите се страни върви нагоре най-вече заради поскъпването на облигации на правителства от Латинска Америка. Дълговите книжа от Източна Европа не привличат особено инвеститорите, тъй като носят значително по-ниска доходност и цените им са относително стабилни.

"Поевтиняването на българския дълг беше очаквано. Някои от играчите на пазара на дълг от развиващите се страни бяха направили големи позиции в български облигации и впоследствие започнаха да ги съкращават", коментира за "Дневник" Васил Караиванов от "Балканска консултантска компания".

"На пазара има слухове, че големи американски и германски фондове закриват позиции или преместват портфейлните си инвестиции от източноевропейски книжа в книжа от Бразилия и Египет", каза Живка Колева, дилър в банка "Биохим". В началото на седмицата от инвестиционната банка "Мерил Линч" посъветваха корпоративните си клиенти да намалят дела на българските книжа в портфейлите си за сметка на бразилските и еквадорските облигации. Според анализаторите на банката тяхната стратегия за избягване на риска се оказала погрешна и леко изпреварваща събитията. Перспективите за отлагане началото на войната в Ирак сега дават основание да се заложи на по-рискови, но и по-доходни книжа от Латинска Америка за сметка на слабопроменливите български облигации, смятат от "Мерил Линч".


В сряда от друга глобална инвестиционна банка - "Креди Сюис Фърст Бостън", пък заявиха, че твърдо препоръчват инвестициите в български облигации заради добрите перспективи за печалба, които тези книжа дават с оглед повишаването на цените им с приближаването на България към членството в Европейския съюз. Подобна препоръка дава и инвестиционното поделение на германската "Комерцбанк".

Анализаторите обаче не очакват съвсем скорошно възстановяване на възходящата тенденция в цените на българския дълг. Според Караиванов българските книжа ще следват поведението на съответните им бенчмаркови (бел.ред. - критерийни) облигации - американски и германски дългосрочни ДЦК. Колева пък е на мнение, че с оглед на усложнената геополитическа ситуация, включително и негативния имиджов ефект за Балканите от убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич, е много трудно да се прогнозира движението на цените в близък времеви план.

Вчера еврооблигациите в евро с падеж 2007 г. и 2013 г. поевтиняха с по един цент до нива съответно 108.4 и 107.05 цента за един долар от номинала. Еврооблигациите в долари с падеж през 2015 г. се търгуваха в Лондон на нива от 111.35/112.65 цента за един долар от номинала, което беше с около два цента по-ниско от сряда. Брейди-облигациите също загубиха по около един цент от стойността си.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK