Бракониерство "посивява" балканския пазар на хайвер

В Румъния и България лесно може да бъде купен един от най-скъпите деликатеси в света - черен хайвер, на цена около 55 долара за килограм. В САЩ например цената на черния хайвер достига 2000 долара за килограм. Причината за драстичното различие е в широко разпространените бракониерски и контрабандни практики в двете балкански страни, пречещи за развитието на легалната търговия със скъпия деликатес, който някога беше привилегия само за комунистическия елит, посочва в свой анализ агенция Ройтерс.

Румъния и България, които са съответно трети и четвърти по големина в света износители на хайвер от есетра, получиха наскоро съвсем конкретни напътствия от Европейския съюз как да "прочистят" своя риболовен отрасъл до 2005 г. от наличието на незаконни практики. Според румънската асоциация на износителите на хайвер близо два тона от добивания в страната хайвер от есетра годишно се контрабандира. Румъния традиционно произвежда по 7 тона хайвер годишно, 4 тона от които се изнасят в чужбина. Страната продава гастрономическия деликатес за около 350 долара за килограм на пазара в ЕС - предимно във Франция и Германия. България се очаква да изнесе тази година 1.74 тона хайвер от есетра. Миналата година износът на хайвер от страната е бил в обем от 1.72 тона, като повече от 90% от него е бил предназначен директно за САЩ, продаван на цени между 300 и 400 долара за килограм. Близо половината от това количество са изнесли компаниите на българския хайверен магнат Атанас Чобанов, съобщава Ройтерс. Чобанов притежава ферма за развъждане на есетра в южното българско селце Болярци, разпростираща се върху площ от 800 кв.м. "Бъдещето е в производството на хайвер във ферми. Така ще бъде осигурено и запазването на природните ресурси от есетра", твърди Чобанов. Неговата ферма включва осем рибни басейна и няколко сгради, които са заобиколени с бетонни стени и се охраняват зорко.

Популацията на есетрата в световен мащаб намаля с близо 70% през изминалото столетие. Това предизвика острия апел на природозащитни групи от САЩ да бъде наложена глобална забрана за риболова и търговията с есетра за сметка на отглеждането на рибата и производството на хайвер от нея в специализирани за това стопанства.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK