"Завод за хартия Белово" с нов собственик

Пакет от 58.16 на сто от капитала на "Завод за хартия Белово" е продаден на две люксембургски дружества, съобщи "Българска фондова борса - София" в събота. Продавач е досегашният собственик на пакета - гръцката фирма Thrace Paper Mill S.A. Купувачи на равни дялове от по 29.08 на сто от капитала на дружеството са Padilux S.A. и Pabolux S.A., регистрирани в Люксембург. Тези две дружества са досегашни акционери в "Завод за хартия Белово", но с по-малки пакети, а след сделките притежават вече съответно 47.39 и 49.10 на сто от дружеството. Сделките бяха осъществени като блокови на 17 април тази година, а цената бе 0.01 лв. на акция. Преди това акции на дружеството са се търгували на пода борсата на 2 април, когато са били прехвърлени 100 000 акции по 0.50 лв. всяка.

Директорът за връзки с инвеститорите на "Завод за хартия Белово" Севдалина Аспарухова отказа официален коментар дали гръцката фирма излиза от българското дружество окончателно. Според експерти обаче не е изключено дружествата от Люксембург да са свързани с досегашния собственик на мажоритарния пакет и по този начи той непряко отново да контролира хартиената фабрика.

"Завод за хартия Белово" е с капитал от 5.748 млн. лв. Текущата печалба към 31 март 2003 година е 62 хил. лв., докато за 2002 г. печалбата е била 655 хил. лв. Приходите от продажби за тримесечието са в размер на 6.735 млн. лв., а за миналата година - 27.173 млн. лв. Към края на първото тримесечие дружеството има задължения за 23.708 млн. лв., по-голямата част от които са към доставчици и клиенти, банки и свързани предприятия. Към същия период краткосрочните вземания са за 6.104 млн. лв, а материалните запаси за 8.244 млн. лв.

Гръцката фирма придоби мажоритарния пакет от завода за хартия в края на 1997 г. срещу 6.392 млн. долара. Според приватизационния договор задължението на купувача бе да инвестира в предприятието 10.65 млн. долара за период от пет години, да запази предмета на дейност на дружеството и да запази и поддържа търговските марки за същия период. Thrace Paper Mill S.A. е част от Zeritis Group, фирма, основана през 1980 г. от Панос Зеритис, която притежава пет завода за хартия и една консултантска фирма.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK