Частен консорциум ще контролира държавата в управлението на "Булгартабак"

Управлението на "Булгартабак холдинг" вече няма да е монопол на държавата, тъй като след борсовият аукцион в сряда три банки притежават сериозни пакети в дружеството. Големият удар направи СИБанк, която за собствена сметка и за клиенти купи 375 791 акции, или 5.1% от капитала на тютюневия холдинг. Пряко банката придоби 3.26%, а останалите са за сметка на институционални инвеститори. Така банката и нейните клиенти ще имат право да поискат назначаването на контрольор, който да следи счетоводните отчети на "Булгартабак", както и на съдебни искове за действия на съвета на директорите срещу интересите на компанията. Тези права имат акционерите с над 5% от капитала на всяко публично дружество съгласно Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

Новите собственици учредиха и консорциум, който освен СИБанк включва и другите два големи акционера в "Булгартабак" - "България инвест" и Корпоративна банка, и притежава общо около 10% от дружеството. Сдружението ще защитава интересите и на останалите миноритарни акционери в цигарения холдинг. От консорциума вече заявиха, че ще поискат да вкарат свой представител в управителния орган на холдинга. Досега в съвета влизаха служители на министерствата на икономиката и финансите, както и представител на ДПС.

"Заедно с останалите частни инвеститори ще ползваме правомощията, които ни дава законът", заяви изпълнителният директор на СИБанк Данаил Каменов. Притежаването на над 5% от капитала на "Булгартабак" си е нещо като златна акция, защото нейният собственик може да ограничи изискванията за ангажименти в стратегията за приватизация на мажоритарния пакет от 80% от акциите на "Булгартабак", коментираха брокери.


Средната цена, на която СИБанк закупи контролния пакет от холдинга беше 85.07 лв. за акция, платими в компенсаторни инструменти. Общо само за вчерашния аукцион бяха използвани записи и бонове с номинал от над 48.8 млн. лева. Другият основен купувач на търга беше банка "България инвест", която придоби 184 182 акции, или 2.5% от капитала на "Булгартабак". С пазарни поръчки за 10 607 книжа в аукциона се включи и инвестиционният посредник "Карол", а "ВИП 7" купи 3110 акции по максималната цена за деня от 90.03 лева. Средната цена за аукциона възлезе на 85.10 лева. Общо за продажбата на 12.838% от "Булгартабак", които се предлагаха от консорциума NBGI - ОББ - Булброкърс срещу компенсаторки, са похарчени 79.3 млн. лв. номинал. Във вторник други 1.5% от акциите на цигареното дружество плати и Корпоративна банка, така че това ще са играчите, които ще играят основна роля при отстояването на правата на всички миноритарни акционери в холдинга преди и след приватизацията му.

Очевидно е, че отсега нататък "Булгартабак" ще трябва да се развива като публично дружество, след като почти 20% от акциите му (без 204 броя) вече са в частни ръце. Досега притежателите на около 7.2% едва ли можеха да окажат каквото и да било влияние върху мениджмънта.

Не можем да изключваме варианта за пускане на още акции от "Булгартабак" на фондовата борса, заяви вицепремиерът Николай Василев, който посети борсата след аукциона. Той обяви, че е подготвил новата стратегия за приватизацията на дружеството, но сега е ред на политиците от двете управляващи партии да изберат подходящия начин на раздържавяване. Василев одобри инициативата на "Дойче банк Ню Йорк" за издаване на глобални депозитарни разписки на основата на акциите на "Булгартабак", като заяви, че според него за това не е нужно дори съгласието на съвета на директорите на дружеството. Емитирането на такива разписки ще повиши ликвидността на книжата на компанията, като те ще се котират и на международните пазари.

Аукционите за "Булгартабак" продължават и днес, но непродадени останаха само 204 акции от дружеството. Причината за това не беше в липсата на търсене, а заради системата за провеждане на борсовите търгове.

Ключови думи към статията: