Нов закон ще регулира розопроизводството

Условията и редът за производството на казанлъшка и бяла маслодайна роза, преработката, търговията и контролът на продуктите, получени от тях, вече ще се уреждат от специален закон за розопроизводството. Проектът е внесен в парламента от четирима депутати от земеделската комисия, начело с председателя й Пламен Моллов.

Националната камара по розопроизводство и розопреработване ще изготви стратегия за развитие на отрасъла, предвижда законопроектът. Средствата за изпълнението й ще се осигуряват от фонд "Земеделие". Камарата ще обединява производители, преработватели и експерти от земеделското министерство, обясни Моллов. Членовете й могат да са физически и юридически лица, които са собственици или арендатори на розови насаждения. Производителите и преработвателите на розов цвят ще могат да се регистрират като земеделски производители по Закона за подпомагане на земеделския производител. Със заповед на министъра на земеделието ще се определят районите, подходящи за отглеждането на казанлъшка и бяла маслодайна роза.

От преработката на розов цвят се получават ароматични продукти като масло, абсолю, конкрет, вода. Тези продукти трябва да се анализират в акредитирани лаборатории. Досега само Държавната лаборатория "Българска роза" издаваше сертификат на розово масло със защитено наименование за произход "Българско розово масло". Със законопроекта се дава възможност този сертификат да се издава и от Института по розата в Казанлък. Сертифицирането, което извършва държавната лаборатория, не е задължително, защото нямаше законова рамка, която да задължи фирмите да получат сертификат. Почти всички от тях работят доброволно с лабораторията. Контрол върху дейността на държавната лаборатория и института ще осъществява Държавната агенция по стандартизация и метрология.


В проектозакона е записано, че нехамурирано розово масло (неокачествено от лабораторята) може да се изнася до 15% от общо произведеното количество в страната. Най-често то отива за нуждите на аромотерапията, обясниха експерти.

Идеята на закона е да гарантира устойчивото развитие на сектора, като се дават по аренда земи от държавния или общинския поземлен фонд за минимум 15 години за създаване на нови насаждения, обясни Моллов. Целта е годишно да се създават около 2-3 хил. дка нови градини.

Подкрепям философията на закона, но в него трябва да се запише текст, с който да се забрани износът на разсад от казанлъшка и бяла маслодайна роза, заяви Никола Ненов, директор на Държавната лаборатория "Българска роза". В проектозакона са отразени становищата на всички заети в бранша и смятам, че той ще стимулира розопроизводството, смята Недко Недков, директор на Института по розата в Казанлък. Крайно време беша да има някаква регулаторна рамка, защото безспорно има проблеми както при производството на цвят, така и при преработката му, обясни Юлияна Огнянова от Асоциацията на парфюмерийната и козметичната промишленост.

В България Закон за розата и розопроизводството е имало още от 1922 г. През 1930 г. националната банка създадва и контролен орган - лаборатория, която следи качеството на маслото. Банката създава и инспекторат, чийто служители имат големи пълномощия за намеса в целия цикъл за производство и търговия с розово масло. Държавата императивно задължава всички производители да получат сертифициане от лабораторията. Българското розово масло под формата на различни композиции от елементи се влага в парфюмите на "Ив Сен Лоран", "Шанел" и "Есте Лаудер". Освен в парфюмите розовото масло са използва и за редица вкусови композиции, напитки и сладкарски изделия.

---------------------

В момента кампанията по прибирането на розите е в разгара си. Очакванията са за средни добиви. Заради лошите климатични условия миналата година цената на килограм розов цвят беше доста висока - 2.50 лв. при нормална от 1 лв. Високата изкупна цена обаче ще увеличи себестойността на розовото масло, което ще направи България неконкурентоспособна на външните пазари, коментират производители на масло. Килограм се продава на външните пазари между 3500 и 4000 долара. През последните години производството на масло обаче е около 700 - 800 кг.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK