Боновете ще се регистрират в депозитара през октомври

Информацията в регистъра на инвестиционните бонове трябва да бъде предадена от Агенцията за приватизация на Централния депозитар в едномесечен срок след влизането в сила на три наредби, които се отнасят до раздържавяването на фондовата борса.

През това време търговията с бонове ще бъде преустановена. Правителството прие нормативните актове вчера, с което освободи пътя за търговия с непублични акции и дялове на регулирания пазар. Технически най-ранната възможна дата за организиране на първите аукциони ще бъде началото на ноември.

Според експерти, участвали в подготовката на наредбите, предлагането на борсата ще се извършва, без да се прибягва до услугите на инвестиционни посредници. Както е при всички борсови сделки обаче, инвеститорите задължително ще подават поръчки за участие на сегмента през посредниците. През седмицата беше обявен краят на тазгодишния централизиран публичен търг, който беше последният, организиран от АП. Така агенцията вече е наясно кои акции са продадени на него и кои остават държавни. Затова и ресурсът, който би могъл да се предложи на борсата, е ясен, както и пречките за скоростното листване на книжата са отпаднали. След търга наличните инвестиционни бонове (с които единствено може да се плаща за непублични акции и дялове на борсата) спаднаха под 180 млн. лв. номинал. В момента цените на тези инструменти са 13-14% от номиналната им стойност.


Освен на борсата те могат да се използват и за плащания на РМД-та за сключени преди 2001 г. приватизационни сделки. Практически в момента маркетмейкър на пазара на бонове е РМД "Златни", което дължи разсрочено вноски за десетки милиони левове за основния пакет от "Златни пясъци" АД, смятат брокери.

Таксите на борсата за провеждане на търговете вероятно ще са твърди за всяко предприятие поотделно, като част от тях могат да зависят и от обема на похарчените бонове, но сигурно ще са минимални, заявиха от борсата. Така те отговориха на опасенията на експерти, че борсовата търговия ще оскъпи процеса.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK