АП пусна "Златни пясъци" към "Евро-финанс"

По неофициална информация Агенцията за приватизация (АП) е пуснала днес писмо до Централния депозитар за прехвърляне на държавните акции в "Златни пясъци" АД и още две дружества по подсметки на инвестиционния посредник "Евро-финанс". Това означава, че транзакцията ще се осъществи в понеделник или вторник.

Така че има малка вероятност продажбата на акциите от трите компании на приватизационния сегмент на фондовата борса да започне едновременно с останалите предприятия от пула "Златни пясъци".

Очаква се днес съветът на директорите на БФБ -София, да одобри започването на предлагането на книжата от 9 октомври (четвъртък). Ако бордът одобри до вторник пускането и на 11.24% от капитала на "Златни пясъци", както и на "Птицевъдство Ломци" и "Електроника", то може да стане и на 9 октомври. В противен случай приватизацията на тези пакети ще позакъснее с ден-два, което не е фатално. Очакванията са съветът на директорите да мине пускането на трите дружества на подпис, тоест, без да се свиква заседание. Минималната цена на акция на всички дружества освен "Златни пясъци" ще бъде 1 лев, като плащането ще е в компенсаторни инструменти. При курорта информацията от АП е, че началната стойност на аукциона ще бъде 12 лв. за бройка. Това означава, че за целия пул ще бъдат употребени най-малко 10 млн. лв. номинал.

Междувременно вчера Агенцията за приватизация продаде на търг с явно наддаване "Полиграфпродукт" ООД на пазарджишкото "Полиграфпродукт 98" АД 344 дяла, представляващи 19.95% от капитала на дружеството, на началната тръжна цена 60 000 лева. Цената по договора ще се плаща 10% в брой и 90% в компенсаторки.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK