Държавата продава утре акциите си в "Електроника" и "Птицевъдство Ломци"

Вниманието на инвеститорите на фондовата борса в четвъртък със сигурност ще бъде приковано към приватизационния сегмент, където ще протече първият етап от предлагането на 11.24% от капитала на "Златни пясъци" АД. Освен туристическият курорт на собствениците на компенсаторни инструменти ще се предложат още два пакета - 15 748 акции, или 6.51% от "Птицевъдство Ломци" и 2111 акции или 0.639% от книжата на софийския завод "Електроника".

Предприятията със сигурност не са сред блу-чиповете на борсата, но пък интерес към тях, особено на фона на обявените минимални цени, ще има.

Посредникът "Евро-финанс" определи минимална цена от 1 лев за бройка от двете дружества. За сравнение в началото на годината на приватизационния сегмент бяха продадени над 12 000 акции от "Птицевъдство Ломци" на единична цена от 4.44 и 4.05 лева.


Тогава обаче аукционът стартира от 4 лева. Този път купувачите ще могат да плащат по номинал, и то в компенсаторки. Така акция от птицевъдната компания ще им излезе около 23 стотинки, разбира се, при положение че се сключат сделки по номинал.

Това е двойно повече от последната транзакция с книжа на дружеството от началото на март тази година. В момента на фондовата борса няма нито търсене, нито предлагане на акции на "Птицевъдство Ломци". Това е логично, при положение че тя далеч не е сред най-атрактивните компании на борсата.

Основният капитал на дружеството е 242 156 лв., разпределен в същия брой акции с номинал от 1 лев.

Основен собственик на дружеството е сливенският "Мел холдинг" с 51.27% от капитала, сочи информация от "Българска фондова борса-София". Свързаната с него "Кооперация Зърно" притежава други 20.02 процента. От своя страна птицевъдството държи пакети в няколко други компании от структурата на "Мел холдинг". Това са "М трейд", "Хляб и хлебни изделия", фуражен завод "Шейново" и "Тера М".

"Птицевъдство - Ломци" всъщност не работи по основната си дейност, а реализира приходи и дори печалба от отдаване на помещения под наем. Предметът на дейност на дружеството включва производство, изкупуване и преработка на птиче месо и яйца, търговска дейност в страната и чужбина, но всичко това не е правено от година.

Отдадените под наем помещения практически се използват за дейност, близка до основната на "Птицевъдство - Ломци", но от друга фирма, която е наемател. Дружеството е приключило 2002 г. с печалба от 148 хил. лева. За полугодието на 2003 г. резултатът е вече негативен - минус 23 хил. лева. Приходите от продажби на публичната компания са едва 22 хил. лева за шестмесечието.

По-интересен е пакетът от завод "Електроника", който е сред малкото производители на касови апарати в страната. За него със сигурност ще има наддаване, тъй като и в момента на фондовата борса акциите му се търсят по 1.20 лв. за бройка. Това е равно на близо 5 лв. в компенсаторни инструменти. Може да се прогнозира, че цената на аукциона в четвъртък ще бъде най-малко толкова, още повече че пакетът е малък - едва 2111 акции. При предишната вълна на пулова приватизация на борсата "Електроника" беше включена в пул "Химко", който така и не достигна до пазара. Всъщност около 90% от продажбите на предприятието са на електронни електромери. Основно продукцията на завода се продава в България, но част от нея се изнася и за пазарите на бившия Съветски съюз. Най-голям дял в дружеството притежава "Електроника холдинг" - 27.4%, докато работническо-мениджърското дружество "Електроника комплект" държи 23.6 процента.

Компанията е разпределяла дивиденти за 1997 и 1998 г., като общата им стойност е 0.514 лв. за акция преди облагане с данъци. "Електроника" е приключила 2002 г. с печалба от 226 хил. лв., но пък за шестмесечието на 2003 г. реализира загуба от 271 хил. лева. Прави впечатление ръстът на приходите на завода. За шестмесечието на тази година продажбите са за 2.824 млн. лв., докато за цялата 2002 г. за били 3.527 млн. лева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK