Новият търг за "Златни пясъци" започва на 5 ноември

Третият и последен етап от продажбата на държавния дял от "Златни пясъци" АД започва на 5 ноември, съобщиха от инвестиционния посредник "Евро-финанс", който помага на Агенцията за приватизация да пласира пакета. Тогава ще се предложат 229 826 акции от дружеството, които са равни на 3.54% от неговия капитал. Минималната цена за една акция си остава 12 лв., платими в компенсаторни инструменти. Според уведомлението на посредника до фондовата борса предлагането на книжата трябва да приключи най-късно на 24 ноември.

На предишните два етапа от операцията постигнатите цени бяха над двойно по-високи от първоначалната.

Сегашните котировки на дружеството на фондовата борса показват, че при последното наддаване едва ли ще има големи разлики.


Анонсите на инвеститорите за покупка и продажба са между 6.15 лв. и 6.50 лв. за бройка. В компенсаторки това означава доста над 25 лева, или за целия пакет на третия етап трябва да бъдат похарчени над 5 млн. лв. номинал.

След приключване на сделките държавата ще остане без акции в туристическия курорт. Досега най-големият купувач на акции от борсовата приватизация беше фирмата "С травел", която и преди година осъществяваше сделки с мажоритарния собственик на комплекса - РМД "Златни".

Очакваното затишие в приватизацията срещу компенсаторки след приключването на аукционите за "Златни пясъци" ще се наруши вероятно от пул "Българска захар". Оферти за посредничество за неговото предлагане на борсата трябва да се подават до 4 ноември. Пулът включва книжа от 24 публични дружества, но повечето от пакетите са доста дребни и без практическа стойност.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK