"Златни пясъци" отново е интригата на деня

Последният бой за държавните акции от "Златни пясъци" АД започва днес, като на приватизационния сегмент на фондовата борса ще бъдат пуснати 229 826 книжа с начална цена от 12 лева.

Плащането на акциите ще бъде с компенсаторни инструменти, а практиката от предишните два големи търга показва, че цената ще се установи над 25 лева. Все пак количеството е доста голямо и едва ли ще има достатъчно търсене само от страна на редовите портфейлни инвеститори.

Вероятно обаче на аукциона ще участват фирми, които са близки с мажоритарния собственик РМД "Златни". При първите два етапа от продажбата на 11.24% от капитала на туристическия курорт активно участва компанията "С травел".


Има вероятност в четвъртък правителството да одобри списък от дружества, които ще бъдат прибавени към досега известните компании, акции от които ще се продават срещу непарични средства.

Преди месеци изпълнителният директор на АП Илия Василев съобщи, че се подготвят 50 фирми за такъв тип приватизация.

Според различните слухове в списъка влизат "Лукойл Нефтохим", дъщерните предприятия на "Балканкар холдинг" и застрахователната компания "Булстрад". От качеството на активите, които ще се предложат на борсата, зависи и бъдещата цена на компенсаторните инструменти.

Само от дела в "Булстрад" се очаква да се употребят записи и бонове за няколко десетки милиона лева номинал. Засега обаче общото количество компенсаторки продължава да е много по-голямо. Качествените дружества от сега действащия списък останаха само БТК и параходство "Български морски флот", но тяхното листване на борсата не се вижда на хоризонта.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK