Държавата остана с 0.15% от капитала на "Златни пясъци" АД

Липсата на един голям купувач позволи на доста инвеститори да закупят акции от вчерашния приватизационен аукцион за книжа от курорта "Златни пясъци". На фондовата борса бяха предложени 229 826 бройки, като търсенето беше за многократно по-големи обеми.

Това беше продиктувано от ниската начална цена на търга - 12 лв. за акция, платими в компенсаторни инструменти. За разлика от предишните аукциони обаче този път средната цена спадна до 24.58 лв., което съответства на 5.60 лв. в пари в брой.

Логично намаля и пазарната стойност на акциите на "Златни пясъци" на левовия сегмент на борсата.


Докато във вторник те се котираха по близо 7 лв., в края на сесията вчера търсенето остана на 5.90 лева. Дори и на тази цена средният инвеститор в аукциона излиза на печалба.

Системата на приватизационните търгове класира 259 поръчки, а близо 200 други останаха под чертата от 22.51 лева. Двадесет и шест от тях бяха пазарни и се удовлетвориха по средната цена за деня. Общо на аукциона бяха похарчени компенсаторки за над 5.4 млн. лв. номинал. Прави впечатление, че липсваше един водещ играч, който да изкупи по-голямата част от държавните акции.

Най-активните посредници в търга купиха не повече от 30 000 акции. След вчерашната сесия държавата остана с 9905 книжа, които са равни на около 0.15% от капитала на "Златни пясъци" АД. Нужно е да се припомни, че преди борсовата продажба на акците принципалът - икономическото министерство, притежаваше 11.24 процента.

Днес аукционите за туристическия курорт продължават, но интригата намалява значително, след като за разпределяне между частните инвеститори останаха по-малко от 10 000 акции. Може да се очаква повишение на средната цена поради многократното свиване на предлагането.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK