Продажбите на дребно нарастват с 3.8 на сто за деветмесечието

Продажбите на дребно в страната са нараснали при осигурена съпоставимост с 3.8 на сто за деветмесечието на 2003 година в сравнение със същия период на 2002 г., съобщиха във вторник от Националния статистически институт (НСИ).

Ръстът се дължи основно на по-големите с 5.1% продажби на храни, напитки и тютюневи изделия, докато продажбите на нехранителни стоки са се увеличили с три на сто.

Само за третото тримесечие продажбите на дребно се повишават с 5.2% в сравнение с третото тримесечие на 2002 г.


През септември в сравнение със същия месец на 2002 година увеличението в продажбите на стоки за бита и битова техника е със 16.8%, а за деветмесечието - с 15.8%. Увеличение през септември с 5.9 на сто има и при продажбите на текстил, облекло и обувки.

Намаление с 0.4 на сто има в търговията с фармацевтични и медицински стоки. Търговията на едро се е увеличила с 5.8%, а търговията с автомобили, горива и ремонт нараства с 3.1%.

Изкупуването на селскостопански продукти все още е под нивото от септември 2002 г.

Продажбите в промишлеността през септември също се увеличават с 15.5 на сто спрямо септември 2002 г. и с 6.4% спрямо предходния месец. Това се дължи основно на продажбите в преработващата промишленост, следвана от добивната промишленост и снабдяването с електрическа и топлинна енергия, газообразни горива и вода.

Най-голямо увеличение има при продажбите на изделия от каучук и пластмаса (53.7%) и при продажбите на мебели (53.4%). Сериозен е и ръстът при продажбите на електрически машини и апарати, както и при изделията от текстил.

Цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността са се увеличили през септември с 3.8% спрямо същия месец на миналата година, а спрямо предходния месец ръстът е с 0.7 на сто. Промишленото производство се увеличава с 15.5 на сто спрямо септември 2002 година и с 8.6% спрямо август.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK