Четиринадесет топлофикации ще се продават на борсата

Изпълнителният съвет на Агенцията за приватизация реши 14 топлофикационни дружества да се продават на фондовата борса. Става дума за компаниите в Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Перник, Разград, Шумен, Самоков, Правец, Лозница, Пловдив и "Бедек" в Трявна, както и фабрика "Брикел". Тепърва предстои да се определят пакетите за раздържавяване и да се направи избор на инвестиционен посредник.

"Топлофикация София" ще остане общинска, "Топлофикация Русе" - държавна. Столичното дружество осъществява проекта за рехабилитация на топлопреносната мрежа, а американската компания "Хорайзън" ще строи когенерация в ТЕЦ "София". Досега през борсата бяха продадени дружествата във Враца, Ямбол и Казанлък. Фирмата на самоковския бизнесмен Христо Ковачки "Камибо" ЕООД стана собственик на "Топлофикация Враца", а компания от структурата на управляваната от Николай Банев корпорация АКБ закупи топлофикационните дружества в Ямбол и Казанлък.

Енергийното министерство направи план за преструктуриране и приватизация на дружествата до 2005 г., които предстои да бъде обсъден в Съвета за структурна политика през тази седмица. Документът беше изпратен и в Агенцията за приватизация. Топлофикациите във Варна и Бургас имат проекти за изграждане на модул за комбинирано производство на топлинна и електроенергия, а тези в Габрово и Велико Търново ще преминат на природен газ. За "Топлофикация Велико Търново" енергийното министерство предвиждаше дори ликвидация, а тази в Габрово - да бъде прехвърлена на общината. Дружеството в Перник пък изпълнява проект за рехабилитация, финансиран от Световната банка.


Опитът на ведомството на Илия Василев да продаде дружествата в Трявна, Самоков, Лозница и Правец през миналата година се оказа неуспешен. За "Бедек" например, има правни проблеми, свързани с установяване и доказване на правата на собственост на Русия.

За "Топлофикация Самоков" в обявения от агенцията конкурс не се появиха кандидати, а за "Топлофикация Правец" се предвиждаше търг с явно наддаване при начална цена от 1.5 млн. лв. Въпреки че двама кандидати закупиха тръжни документи, на търга не се яви нито един от тях. RWE оттегли интереса си към топлофикационното дружество в Ловеч. На обявения конкурс беше подадена само една оферта, но кандидатът не внесе банкова гаранция. Инвеститорски интерес липсваше и за "Топлофикация Лозница".

В момента топлофикационните дружества получават субсидии от бюджета, което определя значително по-ниските цени на топлинната енергия за населението. Държавната комисия за енергийно регулиране определя пределни цени за небитовите потребители. Все още остава неясно дали частните дружества ще могат да получават субсидии от бюджета или не, което увеличава риска пред инвеститорите. През миналата година субсидията на дружествата беше 45 млн. лв., а печалбата им е около 9 млн. лв. Предвидената субсидия за тази година е 25 млн. лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK