Гръцките банки разширяват присъствието си в Югоизточна Европа

Гръцките банки установяват трайно присъствие на пазарите в югоизточния регион на Стария континент, отбелязва изданието The Banker. "Националната банка на Гърция" намери своя партньор в Румъния през ноември 2003 г. след тригодишно търсене.

Тя купи основаната от Американския фонд за предприемачество банка "Румънеско". Гърците платиха $36.7 млн. за кредитната институция, която разполага с 15 клона в цялата страна и чиито активи се оценяват на $140 млн.

С това гръцката банка запълни основна дупка в регионалната си мрежа и според изчисленията на ръководството й притежава 16% от кредитния пазар в региона. Финансовата институция вече притежава и една от най-големите банки в България - ОББ, и най-голямата в Македония - "Стопанска банка". "Националната банка на Гърция" има и клонове в Албания и Сърбия. С придобиването на "Румънеско" компанията вече контролира активи за 2 млрд. долара. Финансовата институция планира да разшири дейността си на бързо развиващия се кредитен пазар в Румъния. Банката в момента разполага с над 200 клона в страната и е най-голямата чуждестранна банка, оперираща на Балканите.


От кредитната институция обявяват, че възнамеряват да инвестират в Босна и Хърватия, за да постигнат още по-голям растеж.

Гръцки финансови институции разкриха свои клонове в България и Румъния още преди десетилетие, отбелязва The Banker. Най-голямата частна банка в страната "Ал фа банк" откри свой филиал в Румъния съвместно с ЕВБР и група гръцки бизнесмени. EFG "Евробанк" се възползва от приватизацията в двете балкански страни и придоби предложените за продажба българска и румънска "Пощенска банка".

Двете кредитни институции разполагат с богата мрежа от клонове, въпреки че имат пазарен дял по-малко от 8%. EFG "Евробанк" се надява да разшири значително позициите си. "Емпорики банк" и Piraeus Bank имат по-малко операции, но предлагат широк спектър от услуги на клиентите си в Албания, България и Румъния. Гръцките банки управляват паричните преводи на емигрантите, работещи в Гърция, които се изчисляват на една трета от бюджета на южната ни съседка.

Според анализ на "Ал фа банк" общите инвестиции на гръцките компании в региона надминават 7 млрд. долара, от които 5 млрд. са вложени в България и Румъния. От тях 650 млн. долара са осигурени от банките на Гърция начело с "Национална банка на Гърция". Най-големият инвеститор в региона е публично притежаваният телекомуникационен оператор OTE, а най-големият частен инвеститор е бутилиращата компания Coca-Cola Hellenic със свои представителства в повечето балкански страни.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK