Акциите на "Петрол" ще са хитът на борсовата сесия в понеделник

През първите следпразнични дни ще се завърти последното колело на рулетката при поредните приватизационни процедури на фондовата борса. След като сладките хапки от тортата на сегашните централизиран и неприсъствен търг достигнаха до най-гладните купувачи, за понеделник предстои разпределянето на най-голямото парче от държавните акции в дистрибутора на горива "Петрол". За последните две седмици бяха продадени на два етапа общо 600 хил. книжа, като интересът беше по-голям от предлагането. Този път обаче поредният пай ще бъде от 1 млн. акции при минимална цена от 2 лева, или почти двойно над съвкупното предлагане през предишните седмици. Очакванията са в ролята на обичайните заподозрени да влязат досегашните маркетмейкъри по позицията - "Евробанк" и "Бета корп". При последната продажба на държавни акции обаче се видя, че ако те не предложат достатъчно високи оферти, могат да бъдат изненадани от други участници в аукциона. На официалния пазар миналата сряда акциите на "Петрол" се котираха по 2.40-2.50 лева, така че мегдан за наддаване ще има.

На компенсаторния фронт предстои дългата шестдневна седмица на централизирани търгове. След първите три сесии се продадоха книжа за над 20 млн. лева, като повечето от тях бяха платени с непарични средства. Остатъчните пакети не са толкова интересни за инвеститорите, но трябва да се има предвид, че търговията може да се усили след намаляването наполовина на минималните цени на акциите и дяловете, което трябва да стане от средата на седмицата. Що се отнася до компенсаторките, движещата сила при техните цени продължава да е (не)приватизацията на БТК, която трябва да отприщи бента на търсенето. Според прогнозите 20% от капитала на телекома ще се пуснат на борсата 6 месеца след сключването на сделката с "Вива венчърс", ако има такава.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK