Цената на петрола ще продължи да се качва

Страните - членки на ОПЕК, може да вдигнат долния праг на дългосрочния ценови диапазон на търговията с петрол с 6 до 8 долара за барел, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл". Така долната граница ще достигне до нива 28-30 долара за барел и ще бъде доста по-висока от заложената в бюджет 2004 - 25 долара. Дългосрочният ценови диапазон е базата, определяща нивата, при които ОПЕК ще се намесва на пазара. Досегашният коридор от 22-28 долара обаче не попречи стоката да се движи при марж от 15-20 долара, т.е. да излезе извън планирания от организацията диапазон. Така например въпреки сегашната горна граница от 28 долара цената на американския "лек" петрол достигна до нива от 42 долара, а сортът "Брент" в Лондон до близо 38 долара за барел.

Очаква се въпросът за долната граница на цената, при която ОПЕК ще се намеси на пазара, намалявайки добива на нефт, да бъде обсъден по време на официалната среща на министрите на петрола на организацията в Бейрут на 3 юни. По време на нея ще бъде разгледана и възможността да се премахне лимитът върху квотите за добив на нефт, като по този начин се противодейства на сегашната висока цена на суровината. Някои от страните - членки на ОПЕК, обаче се опасяват, че увеличаването на квотите ще наводни пазара и ще доведе до рязък спад на цените на черното злато.

Затова те искат долният лимит на ценовия коридор да стане 28 долара, с което да се защити пазарът на суров нефт от евентуален срив. Освен това в последно време част от членовете на картела усилено се стремят към повишаване на долния лимит и за да компенсират намалялата си покупателна способност в резултат на спада на долара. Сред най-настоятелните това да стане са Катар, Иран и Венецуела. Последните две страни дори искат още по-висок долен лимит - 30 до 35 долара за барел.


Ако в Бейрут министрите от ОПЕК постигнат споразумение, то ще бъде компромисен вариант на съгласие между държавите в картела. От известно време насам отношенията между тях са обтегнати в резултат на едностранното решение на Саудитска Арабия да увеличи добива на нефт.

Премахването на лимита върху квотите ще доведе до понижаване на цените на суровия нефт в световен мащаб, убедени са анализаторите. Увеличаването на производството ще има най-вече психологически аспект, защото ще покаже, че картелът и другите страни износителки имат намерение да задържат цените под 40 долара за барел.

Наскоро министърът на енергетиката на САЩ Спенсър Абрахам заяви, че Мексико, Нигерия и Русия са обещали да увеличат добивите си на нефт, на което обаче експертите гледат със скептицизъм, като се съмняват, че точно тези държави ще могат да въздействат на пазара.

Определянето на долен лимит от 28 долара за барел или повече означава, че в дългосрочен етап цената на черното злато ще се запази над 30 долара за барел. Тазгодишният бюджет на страната ни е разчетен при цена от 25 долара за барел.

Преди няколко дни зам.-министърът на финансите Любомир Дацов каза, че ще бъдат ревизирани прогнозите за икономическия ръст и инфлацията в бюджет 2004. Промяната се налага точно заради високата цена на петрола, както и забавените темпове на растеж в световен мащаб.

Новите параметри в бюджета ще са за очакван икономически ръст от 5%, вместо първоначално заложения от 5.3%. Корекции в ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) имаше и през 2003 г. Тогава се очакваше ръст от 5%, впоследствие беше направена корекция на 4.5%. Действителната стойност на БВП за 2003 г. е 4.3%, отчете Националният статистически институт.

Променя се и заложената инфлация за 2004 г. Средногодишната се очаква да бъде около 5-6 на сто, а към края на декември - 3.5-3.7 на сто. Разчетите в бюджета бяха за натрупана годишна инфлация от 4.2%, а средногодишна - 4%.

По време на преговорите с Международния валутен фонд в началото на 2004 г. правителството коригира заложения бюджетен дефицит. Планираният беше в размер на 0.7% от БВП, а след промяната стана 0.4%.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK