Стартира пилотен проект за онлайн продажба на автобусни билети

Първият по рода си в страната пилотен проект за продажба на автобусни билети през интернет ще стартира до месец. Той ще бъде на фирмата за превози "Етап адрес", като техническото оборудване е на IBM. Световната компания изгради и ИТ оборудването, и информационната система в новата автогара в София в сътрудничество с един от българските си партньори - IBS.

В проекта могат да се включат всички превозвачи, които сключат договор с компанията. За да работи ефективно такъв проект, трябва да се обхване целият бизнес на превозвача, всичките офиси в страната, което отнема време, каза Горан Ангелов, управител на IBS.

Според него ползите от такъв проект са основно за компаниите, защото комуникацията между офисите ще се улеснят и ще има актуална база данни за наличните билети.


Пететажната сграда на гарата, която беше открита през миналата седмица, има петдесет сектора за автобуси и е една от най-големите на Балканския полуостров. IBS разработва алгоритъм за автоматично разпределение на секторите, така че от един да заминават и пристигат оптимален брой превозвачи.

Общо 85 работни места са оборудвани с нова техника. Мониторите и настолните компютри са предназначени за 57-те каси за продажба на билети на долното ниво и 28-те офиса на превозвачите на горните нива на сградата.

Информацията се обработва, актуализира и представя по-бързo. Пътниците могат да научат във всеки един момент времето и мястото на пристигане и заминаване на автобусите от вътрешните и международните линии. Тези данни се актуализират в реално време и се показват на трите големи дисплея. Справка за разписанието, дестинациите и превозвачите вече може да се направи и на интернет на страницата на Централна автогара София .

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK